Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Kupno domu

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-06-28 08:36:36

Witam! Mieszkam w malutkim mieszkanku - rodzina nam się powieksza, więc czeka nas za jakiś czas zmiana na większe. Patrzałam na ceny mieszkań - głowa boli, więc jeśli mam wziąć i tak kredyt to może lepiej trochę dołożyć i wybudować lub kupić niewielki dom. Nie znam się jednak i szukam porady. Na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego domu, żeby nie wtopić. Może budowaliście nowy dom, może znacie jakieś tanie firmy budujące domy lub sprzedające je w okolicach Rudy Śląskiej, które warto polecić? Może macie jakiś do sprzedania, albo ziemię do sprzedania w okolicy Rudy? A przy budowie nowego domu - na co zwrócić uwagę, żeby potem nie mieć z nim kłopotów (materiały, konstrukcja itp.). A może jakoś ruszyć przez Urząd Miejski czy Spółdzielnię? Nie wiem jak się za to zabrać.

• Autor: graziaa2 Data: 2011-06-28 14:48:38

Witam ! budowac nowy dom ! teraz sa takie możliwości i wybór domu że głowa boli nie co kiedyś ja bym swój zburzyła i na nowo sie budowała ale cóz koszty !!! wtedy nie małe. a stary przy dobrej cenie bo i taki też można kupić i wyremontowac tutaj jest już prąd gaz,woda itp. a za przyłącza mediów sie płaci nie malo, trzeba przeanalizować .POZDRAWIAM

• Autor: jolka60 Data: 2011-06-28 14:49:44

Magda,zalezy od oczekiwań.Ja wolę swój dom niż mieszkanie w bloku.Jednak,gdybym wiedziała,ile pieniędzy pójdzie na remont,może zdecydowałabym się na budowę nowego.
    Jeśli zdecydujesz się na stary,do remontu,przede wszystkim sprawdz,czy nie ma w nim wilgoci (w tym celują domy przedwojenne,które nie mają dobrej izolacji poziomej,a często wogóle  pionowej).Poza tym,z czego jest dom zbudowany (pierwszeństwo jakości dla cegły),nastepna sprawa-ocieplenie.
    Dopiszę ci jutro.

• Autor: Paola_r Data: 2011-06-28 15:38:00

Jestem na tym samym etapie, trochę na wschód od Rudy ;)
    Z tego, co mnie dokształcili mądrzy ludzie :
    1. rynek pierwotny i wtórny - podstawa to fundusze gminne i unijne. Można ponoć do domu kupić na przykład ekologiczny piec C.O. z dotacją. Zrobić remont dachu (np. po eternicie). Zafundować domkowi kolektory słoneczne nie tylko na grzanie wody. Powtarzam na odpowiedzialność, bo jeszcze nie sprawdzałam, ile w % inwestycji może tego być.
    No i sami jeszcze nie wiemy, czy kupować, czy budować.
    2. jeśli kupować - księga wieczysta i plan zagospodarowania przestrzennego to podstawa. Głowa mi zmalała, jak wiele, oprócz hipoteki można z nich wyczytać. Na przykład o rencie planistycznej.
    Tak przy okazji, obok domu, który chcieliśmy kupić 10 lat temu biegnie dzisiaj obwodnica o przepustowości 15000 pojazdów mechanicznych dziennie. Sęk w tym, że 10 lat temu nikt w Urzędzie ani Księgach o niej nie słyszał. Bo nie wygraliśmy Euro 2012.
    3. kolega kupił działkę w fajnym miejscu. Postawił nowy dom w technologii kanadyjskiej. Działka prawie 5000 m2. Dom co prawda drewniany, ale na dachu kolektory. Ekologiczny piec. Jest ciepło. Nawet w środku zimy.
    Nie pytaliśmy o koszty, bo to temat wrażliwy, nawet, jak się jest blisko .
    Sam tylko stwierdził.

Dopisano 11-06-28 16:11:52:

Obcięło mi przy pisaniu to i owo, więc się dopisuję
    Sam tylko stwierdził, że inaczej by się nie wybudował.

Drugi kolega kupił i remontował dom. Nie było miesiąca, żeby nie wyskoczyło coś, jak przysłowiowy diabeł z pudełka.
    A to belki od dachu okazały się nie tak "zdrowe" jak potrzeba. Albo szambo zaczęło nagle capić i okazało się, że ono to tak nie za bardzo zgodne z przepisami jest.
    No i garaż bez zezwolenia postawiony był.
    Po deszczach zalewa piwnice i podchodzi pod dom woda, bo 50 lat temu tu były jeszcze bagna odwodnione później i teoretycznie osuszone itp. itd.
    Dziś by nie kupił. Budowałby się.

• Autor: Anovi Data: 2011-06-28 18:57:41

Koleżanka wyżej ma świętą rację :)

Jesli chesz wybudować dom to na kilka rzeczy przed zakupem zwróć uwagę:

1 Działka pierwsza:

• mpzp czyli miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego to podstawa: tutaj znajdziesz wszystkie informacje dotyczące zabudowy. Bardzo często gminy czy miasta mają ściśle okreslone parametry dotyczące tak zabudowy jak i wszystkiego co dotyczy działki. Mpzp mozna znaleźć on-line bez problemu.
    • w tym kontekście ważna jest też wielkość działki. Bywa, że mpzp pozwala tylko na 20% zabudowy.
    • księga wieczysta fakt. Tyle, że żeby ją obejrzeć musisz znać jej pełny numer. Inaczej nikt nie wyda Ci odpisu. Księgi wieczyste można również on-line przeglądać, pod tym samym warunkiem. Ważne jest czy są ustanowione jakieś obciążenia hipoteki oraz ilu jest wspólwłascicieli - bywa z tym różnie. Warto dopytywać.
    • renta planistyczna bywa całkiem zaskakującą in minus niespodzianką - toteż dobrze wiedzieć czy taka jest przewidziana.
    • sprawa mediów (prąd, woda, kanalizacja, gaz, sieci teleinformatyczne) czy są. Jeśli są to kto nimi zarządza. Jeśli nie ma czy są planowane w najbliżeszej przyszłości.
    • dobrze jest znać badania geotechniczne. Żeby potem nie okazało się, że budując masz na głebokości 1,5 wodę albo ruchome podłoże lub też inną geoniespodziankę.
    2. Po wyborze działki Dom:
    • musisz sobie odpowiedzieć jaki dom chcesz: duży, mały, z piwnicą, bez piwnicy, z poddaszem użytkowym czy z pełnym piętrem, bez garażu, z garażem, jedno czy dwustanowiskowy. I mniej więcej metraż domu jaki chcesz mieć. Pamiętaj, że dla domu do 140m2 jest wciąż preferencyjny kredyt "Rodzina na swoim".
    • w chwili obecnej polecam rozejrzeć się za domem budowanym w technologii energooszczędnej a nawet pasywnej. Bywa, że droższy, ale koszt zwraca się bardzo szybko. Dla przykładu podam Ci jeden parametr: średnie zapotrzebowania na EP (energię pierwotną) w Polsce wynosi 229,8 kWh/m2rok, w domu wybudowanym w technologii energooszczędnej EP wynosi sporo mniej, np: 72,3 kWh/m2rok a bywa, że i mniej. Jest różnica?
    • A propos energooszczędności: Bank Ochrony Środowiska ma ciekawe oferty dla ludzi, którzy chcą budować w technolgiach eko. Mają min. całkiem przyzwoite dopłaty do kolektorów słonecznych. Na Śląsku macie duzo słonca. Myślę, że warto wejść na ich strone i poczytać o ofercie.
    • technologii budowania domu jest całe mnóstwo. Od Ciebie zależy czy chcesz mieć dom murowany czy drewniany, z konstrukcji czy mieszany. Jak już znajdziesz takie, które Ci popasują to w środku poszukaj takiego, żebyś mogła sobie w miarę swobodnie zaaranżować wnętrze :) Nie każdy projekt na to pozwala.
    • wykończeniówka też wykańcza jak mawiają Ci, którzy budowali własne domy.
    • dobra i solidna ekipa fachowców. Bo co z tego, że będziesz mieć bardzo dobre jakościowo materiały, jeśli postawią Ci krzywe ściany, żle komin albo byle jak zaizolują dach.

Na gorąco tyle :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu