Witam! Mieszkam w malutkim mieszkanku - rodzina nam się powieksza, więc czeka nas za jakiś czas zmiana na większe. Patrzałam na ceny mieszkań - głowa boli, więc jeśli mam wziąć i tak kredyt to może lepiej trochę dołożyć i wybudować lub kupić niewielki dom. Nie znam się jednak i szukam porady. Na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego domu, żeby nie wtopić. Może budowaliście nowy dom, może znacie jakieś tanie firmy budujące domy lub sprzedające je w okolicach Rudy Śląskiej, które warto polecić? Może macie jakiś do sprzedania, albo ziemię do sprzedania w okolicy Rudy? A przy budowie nowego domu - na co zwrócić uwagę, żeby potem nie mieć z nim kłopotów (materiały, konstrukcja itp.). A może jakoś ruszyć przez Urząd Miejski czy Spółdzielnię? Nie wiem jak się za to zabrać.
Witam ! budowac nowy dom ! teraz sa takie możliwości i wybór domu że głowa boli nie co kiedyś ja bym swój zburzyła i na nowo sie budowała ale cóz koszty !!! wtedy nie małe. a stary przy dobrej cenie bo i taki też można kupić i wyremontowac tutaj jest już prąd gaz,woda itp. a za przyłącza mediów sie płaci nie malo, trzeba przeanalizować .POZDRAWIAM
Magda,zalezy od oczekiwań.Ja wolę swój dom niż mieszkanie w bloku.Jednak,gdybym wiedziała,ile pieniędzy pójdzie na remont,może zdecydowałabym się na budowę nowego. Jeśli zdecydujesz się na stary,do remontu,przede wszystkim sprawdz,czy nie ma w nim wilgoci (w tym celują domy przedwojenne,które nie mają dobrej izolacji poziomej,a często wogóle pionowej).Poza tym,z czego jest dom zbudowany (pierwszeństwo jakości dla cegły),nastepna sprawa-ocieplenie. Dopiszę ci jutro.
Jestem na tym samym etapie, trochę na wschód od Rudy ;) Z tego, co mnie dokształcili mądrzy ludzie : 1. rynek pierwotny i wtórny - podstawa to fundusze gminne i unijne. Można ponoć do domu kupić na przykład ekologiczny piec C.O. z dotacją. Zrobić remont dachu (np. po eternicie). Zafundować domkowi kolektory słoneczne nie tylko na grzanie wody. Powtarzam na odpowiedzialność, bo jeszcze nie sprawdzałam, ile w % inwestycji może tego być. No i sami jeszcze nie wiemy, czy kupować, czy budować. 2. jeśli kupować - księga wieczysta i plan zagospodarowania przestrzennego to podstawa. Głowa mi zmalała, jak wiele, oprócz hipoteki można z nich wyczytać. Na przykład o rencie planistycznej. Tak przy okazji, obok domu, który chcieliśmy kupić 10 lat temu biegnie dzisiaj obwodnica o przepustowości 15000 pojazdów mechanicznych dziennie. Sęk w tym, że 10 lat temu nikt w Urzędzie ani Księgach o niej nie słyszał. Bo nie wygraliśmy Euro 2012. 3. kolega kupił działkę w fajnym miejscu. Postawił nowy dom w technologii kanadyjskiej. Działka prawie 5000 m2. Dom co prawda drewniany, ale na dachu kolektory. Ekologiczny piec. Jest ciepło. Nawet w środku zimy. Nie pytaliśmy o koszty, bo to temat wrażliwy, nawet, jak się jest blisko . Sam tylko stwierdził.
Dopisano 11-06-28 16:11:52:
Obcięło mi przy pisaniu to i owo, więc się dopisuję Sam tylko stwierdził, że inaczej by się nie wybudował.
Drugi kolega kupił i remontował dom. Nie było miesiąca, żeby nie wyskoczyło coś, jak przysłowiowy diabeł z pudełka. A to belki od dachu okazały się nie tak "zdrowe" jak potrzeba. Albo szambo zaczęło nagle capić i okazało się, że ono to tak nie za bardzo zgodne z przepisami jest. No i garaż bez zezwolenia postawiony był. Po deszczach zalewa piwnice i podchodzi pod dom woda, bo 50 lat temu tu były jeszcze bagna odwodnione później i teoretycznie osuszone itp. itd. Dziś by nie kupił. Budowałby się.
Jesli chesz wybudować dom to na kilka rzeczy przed zakupem zwróć uwagę:
1 Działka pierwsza:
mpzp czyli miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego to podstawa: tutaj znajdziesz wszystkie informacje dotyczące zabudowy. Bardzo często gminy czy miasta mają ściśle okreslone parametry dotyczące tak zabudowy jak i wszystkiego co dotyczy działki. Mpzp mozna znaleźć on-line bez problemu.
w tym kontekście ważna jest też wielkość działki. Bywa, że mpzp pozwala tylko na 20% zabudowy.
księga wieczysta fakt. Tyle, że żeby ją obejrzeć musisz znać jej pełny numer. Inaczej nikt nie wyda Ci odpisu. Księgi wieczyste można również on-line przeglądać, pod tym samym warunkiem. Ważne jest czy są ustanowione jakieś obciążenia hipoteki oraz ilu jest wspólwłascicieli - bywa z tym różnie. Warto dopytywać.
renta planistyczna bywa całkiem zaskakującą in minus niespodzianką - toteż dobrze wiedzieć czy taka jest przewidziana.
sprawa mediów (prąd, woda, kanalizacja, gaz, sieci teleinformatyczne) czy są. Jeśli są to kto nimi zarządza. Jeśli nie ma czy są planowane w najbliżeszej przyszłości.
dobrze jest znać badania geotechniczne. Żeby potem nie okazało się, że budując masz na głebokości 1,5 wodę albo ruchome podłoże lub też inną geoniespodziankę.
2. Po wyborze działki Dom:
musisz sobie odpowiedzieć jaki dom chcesz: duży, mały, z piwnicą, bez piwnicy, z poddaszem użytkowym czy z pełnym piętrem, bez garażu, z garażem, jedno czy dwustanowiskowy. I mniej więcej metraż domu jaki chcesz mieć. Pamiętaj, że dla domu do 140m2 jest wciąż preferencyjny kredyt "Rodzina na swoim".
w chwili obecnej polecam rozejrzeć się za domem budowanym w technologii energooszczędnej a nawet pasywnej. Bywa, że droższy, ale koszt zwraca się bardzo szybko. Dla przykładu podam Ci jeden parametr: średnie zapotrzebowania na EP (energię pierwotną) w Polsce wynosi 229,8 kWh/m2rok, w domu wybudowanym w technologii energooszczędnej EP wynosi sporo mniej, np: 72,3 kWh/m2rok a bywa, że i mniej. Jest różnica?
A propos energooszczędności: Bank Ochrony Środowiska ma ciekawe oferty dla ludzi, którzy chcą budować w technolgiach eko. Mają min. całkiem przyzwoite dopłaty do kolektorów słonecznych. Na Śląsku macie duzo słonca. Myślę, że warto wejść na ich strone i poczytać o ofercie.
technologii budowania domu jest całe mnóstwo. Od Ciebie zależy czy chcesz mieć dom murowany czy drewniany, z konstrukcji czy mieszany. Jak już znajdziesz takie, które Ci popasują to w środku poszukaj takiego, żebyś mogła sobie w miarę swobodnie zaaranżować wnętrze :) Nie każdy projekt na to pozwala.
wykończeniówka też wykańcza jak mawiają Ci, którzy budowali własne domy.
dobra i solidna ekipa fachowców. Bo co z tego, że będziesz mieć bardzo dobre jakościowo materiały, jeśli postawią Ci krzywe ściany, żle komin albo byle jak zaizolują dach.
Witam! Mieszkam w malutkim mieszkanku - rodzina nam się powieksza, więc czeka nas za jakiś czas zmiana na większe. Patrzałam na ceny mieszkań - głowa boli, więc jeśli mam wziąć i tak kredyt to może lepiej trochę dołożyć i wybudować lub kupić niewielki dom. Nie znam się jednak i szukam porady. Na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego domu, żeby nie wtopić. Może budowaliście nowy dom, może znacie jakieś tanie firmy budujące domy lub sprzedające je w okolicach Rudy Śląskiej, które warto polecić? Może macie jakiś do sprzedania, albo ziemię do sprzedania w okolicy Rudy? A przy budowie nowego domu - na co zwrócić uwagę, żeby potem nie mieć z nim kłopotów (materiały, konstrukcja itp.). A może jakoś ruszyć przez Urząd Miejski czy Spółdzielnię? Nie wiem jak się za to zabrać.
Witam ! budowac nowy dom ! teraz sa takie możliwości i wybór domu że głowa boli nie co kiedyś ja bym swój zburzyła i na nowo sie budowała ale cóz koszty !!! wtedy nie małe. a stary przy dobrej cenie bo i taki też można kupić i wyremontowac tutaj jest już prąd gaz,woda itp. a za przyłącza mediów sie płaci nie malo, trzeba przeanalizować .POZDRAWIAM
Magda,zalezy od oczekiwań.Ja wolę swój dom niż mieszkanie w bloku.Jednak,gdybym wiedziała,ile pieniędzy pójdzie na remont,może zdecydowałabym się na budowę nowego.
Jeśli zdecydujesz się na stary,do remontu,przede wszystkim sprawdz,czy nie ma w nim wilgoci (w tym celują domy przedwojenne,które nie mają dobrej izolacji poziomej,a często wogóle pionowej).Poza tym,z czego jest dom zbudowany (pierwszeństwo jakości dla cegły),nastepna sprawa-ocieplenie.
Dopiszę ci jutro.
Jestem na tym samym etapie, trochę na wschód od Rudy ;)
.
Z tego, co mnie dokształcili mądrzy ludzie :
1. rynek pierwotny i wtórny - podstawa to fundusze gminne i unijne. Można ponoć do domu kupić na przykład ekologiczny piec C.O. z dotacją. Zrobić remont dachu (np. po eternicie). Zafundować domkowi kolektory słoneczne nie tylko na grzanie wody. Powtarzam na odpowiedzialność, bo jeszcze nie sprawdzałam, ile w % inwestycji może tego być.
No i sami jeszcze nie wiemy, czy kupować, czy budować.
2. jeśli kupować - księga wieczysta i plan zagospodarowania przestrzennego to podstawa. Głowa mi zmalała, jak wiele, oprócz hipoteki można z nich wyczytać. Na przykład o rencie planistycznej.
Tak przy okazji, obok domu, który chcieliśmy kupić 10 lat temu biegnie dzisiaj obwodnica o przepustowości 15000 pojazdów mechanicznych dziennie. Sęk w tym, że 10 lat temu nikt w Urzędzie ani Księgach o niej nie słyszał. Bo nie wygraliśmy Euro 2012.
3. kolega kupił działkę w fajnym miejscu. Postawił nowy dom w technologii kanadyjskiej. Działka prawie 5000 m2. Dom co prawda drewniany, ale na dachu kolektory. Ekologiczny piec. Jest ciepło. Nawet w środku zimy.
Nie pytaliśmy o koszty, bo to temat wrażliwy, nawet, jak się jest blisko
Sam tylko stwierdził.
Dopisano 11-06-28 16:11:52:
Obcięło mi przy pisaniu to i owo, więc się dopisujęSam tylko stwierdził, że inaczej by się nie wybudował.
Drugi kolega kupił i remontował dom. Nie było miesiąca, żeby nie wyskoczyło coś, jak przysłowiowy diabeł z pudełka.
A to belki od dachu okazały się nie tak "zdrowe" jak potrzeba. Albo szambo zaczęło nagle capić i okazało się, że ono to tak nie za bardzo zgodne z przepisami jest.
No i garaż bez zezwolenia postawiony był.
Po deszczach zalewa piwnice i podchodzi pod dom woda, bo 50 lat temu tu były jeszcze bagna odwodnione później i teoretycznie osuszone itp. itd.
Dziś by nie kupił. Budowałby się.
Koleżanka wyżej ma świętą rację :)
Jesli chesz wybudować dom to na kilka rzeczy przed zakupem zwróć uwagę:
1 Działka pierwsza:
- mpzp czyli miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego to podstawa: tutaj znajdziesz wszystkie informacje dotyczące zabudowy. Bardzo często gminy czy miasta mają ściśle okreslone parametry dotyczące tak zabudowy jak i wszystkiego co dotyczy działki. Mpzp mozna znaleźć on-line bez problemu.
- w tym kontekście ważna jest też wielkość działki. Bywa, że mpzp pozwala tylko na 20% zabudowy.
- księga wieczysta fakt. Tyle, że żeby ją obejrzeć musisz znać jej pełny numer. Inaczej nikt nie wyda Ci odpisu. Księgi wieczyste można również on-line przeglądać, pod tym samym warunkiem. Ważne jest czy są ustanowione jakieś obciążenia hipoteki oraz ilu jest wspólwłascicieli - bywa z tym różnie. Warto dopytywać.
- renta planistyczna bywa całkiem zaskakującą in minus niespodzianką - toteż dobrze wiedzieć czy taka jest przewidziana.
- sprawa mediów (prąd, woda, kanalizacja, gaz, sieci teleinformatyczne) czy są. Jeśli są to kto nimi zarządza. Jeśli nie ma czy są planowane w najbliżeszej przyszłości.
- dobrze jest znać badania geotechniczne. Żeby potem nie okazało się, że budując masz na głebokości 1,5 wodę albo ruchome podłoże lub też inną geoniespodziankę.
2. Po wyborze działki Dom:Na gorąco tyle :)