Forum

Kuchenne porady

Ser pleśniowy !!!!

• Autor: maniuś Data: 2011-06-28 20:15:22

Witam, mam dylemat bo dostałem większą ilośc (ponad kilogram ) sera pleśniowego a jutro wyjeżdzam i nie wiem czy można go zamrozic,czy po powrocie będę coś z niego jeszcze miał ????
    Pozdrawiam i czekam na porady

• Autor: Rzymianka Data: 2011-06-28 20:56:02

Ja zamrażam sery różne , więc myślę, że pleśniowy też można, tylko w mniejszych porcjach /podziel i zapakuj oddzielnie/.

• Autor: Basialis Data: 2011-06-28 23:41:01

Ja mroze, uzywam pozniej do sosow.Szczerze mowiac nigdy nie jadlam do kanapek czy salatek.

• Autor: MoniaKociara Data: 2011-06-29 10:30:20

Zalezy na jak długo wyjezdzasz :) Ja mam dobry sposób na przechowywanie serów, wyczytałam w ksiązce. Ser (każdy, oprócz kremowych) zawijam w woskowany papier, bardzo dokladnie, aby zadna czesc nie byla odkryta. To pakuje do pojemnika hermetycznego i odkładam na połke w lodówce, które jest najcieplejsza (czyli najdalej od zamrazalnika). W tej książce wyczytalam, ze sposob ten jest najlepszy, dobrze sluży serom, co moge dodać to to, że faktycznie sery bardzo długo zachowuja swieżosc, nie sa wysuszone, nie traca aromatu oraz inne produkty w lodówce nie przechodzą zapachem sera, a wiadomo, że niektóre pachną bardzo intensywnie!

• Autor: słodki buraczek Data: 2011-06-29 19:16:40

Kiedyś chciałam kupić większą ilośc sera pleśniowego i zamrozić. Zasięgnełam języka u kilku osób (m.in. u pani sprzedającej sery) i okazało się, że podobno tego typu sery nie nadają się do mrożenia.

• Autor: f-K Data: 2011-06-30 19:56:25

Zamrozony ser (zolty lub plesniowy) mozna uzyc do dan, w ktorych wymaga on obrobki termicznej. Na 'surowo' niestety traci po rozmrozeniu na jakosci.

Przejdź do pełnej wersji serwisu