Forum

Kuchenne porady

przepis na rybę w pomidorach

• Autor: agusia040675 Data: 2011-06-30 12:00:29

witam mam prośbę czy zna ktoś dobry przepis na rybę w pomidorach ,z góry dziękuję 

• Autor: agusia040675 Data: 2011-06-30 13:31:43

dziękuję za ciekawe  przepisy napewno któryś wykorzystam 

• Autor: spajdermen Data: 2011-06-30 16:21:26

To zależy jak mocno ma być w pomidorach

Bardzo dużo i często ćwiczę w rybach, mam dostęp do świeżej morskiej ryby ostatnio wymyśliłem sobie właśnie dorsza w pomidorach nic wyszukanego ale smacznie , może dlatego że ryba jest świeża to nie wiele dla niej potrzeba nie wiem jak to będzie z rybą mrożoną w strasznych ilościach wody ,może wystarczy ją dobrze wysuszyć papierowymi ręcznikami ,  no dobra dosyć tego wstępu ,do rzeczy

1/2 kg w moim przypadku świeżego dorsza le może też być inna morska ryba
       2 łyżka masła
       1 puszka krojonych pomidorów
       2 łyżki  estragonu
     1/2  cytryny + pieprz grubo zmielony

rybę skropić cytryną i posypać pieprzem odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę,
    masło rozsmarować po rybie i obficie przyprawić estragonem.
    keksówkę wyłożyć folią aluminiową, świecącą stroną na wierzch i ułożyć sprawioną rybę na koniec wyłożyć pomidory z puszki na rybę i piec 30 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 170 st.C

• Autor: Wkn Data: 2011-06-30 23:36:32

Nie wystarczy suszyć - nie ma to jak świeża. Mięso dorsza kupionego tuż po złowieniu jest delikatne i nie "zalatuje" rybą. Czasem warto rozejrzeć się za dobrymi produktami, aby z prostych składników przyrządzić smaczny obiad.
    Choć muszę przyznać, że Twój przepis wykorzystywałabym raczej jesienią i ciepłą zimą, poza sezonem ochronnym na dorsza :)

• Autor: spajdermen Data: 2011-07-01 15:48:43

Nie wiem co to znaczy okres ochronny na dorsza u mnie taki okres nie występuje , dorszy świeży cały rok
    przedwczoraj był halibut wczoraj dorsz i duży czerniak, wieczorem znowu wybieram się  i może zasadzę się na molwę.

• Autor: Wkn Data: 2011-07-04 22:40:33

Nie wiem, czy na całym Bałtyku, ale polskich rybaków od końca czerwca do końca letnich wakacji obowiązuje zakaz połowów dorsza ze względu na tarło tych ryb. Jeśli w tym okresie ktoś ze sprzedawców twierdzi, że sprzedaje świeżego dorsza to oznacza, że albo należy do nielicznego grona mającego pozwolenie na limitowane połowy przybrzeżne, albo kłamie i usiłuje nam wcisnąć odmrażaną rybę.

• Autor: iwett Data: 2011-07-01 13:43:48

A oto mój przepis:
    - filety z ryby
    - pomidory świeże ew.z puszki
    -cebula
    -papryka
    -jabłko /nie za dużo/
    -ketchup
    -sól, pieprz, ziele ang,liść laurowy, vegeta
    Ryby smażymy na oliwie,odkładamy. W rondlu na oliwie dusimy pomidory.Na patelni smażymy cebule ,dodajemy do pomidorów.Chwilke razem dusimy i sam koniec dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę oraz starte na dużych oczkach jabłko.Razem wszystko jeszcze chwilkę dusimy.Na sam koniec dodajemy przyprawy.Ilości zależne od upodobań smakowych. Tak przygotowaną mieszanką przekładamy rybę warstwowo i zostawiamy do przegryzienia.Zapewniam bardzo smaczna! 

• Autor: swiserek Data: 2011-07-02 21:22:35

Ja robię rybkę w pomidorkach i innych warzywkach.Wychodzi mi taki a la ratatouille.

ok. 1 kg filetow rybnych
    cukinia
    bakłażan,
    cebula
    marchew
    pomidory w puszce
    białe wytrawne wino
    ziola prowansalskie
    sól
    cukier (wg uznania)

Na odrobinie oliwy lub oleju podsmażamy cebulkę, jak się zeszkli dodajemy marchew (ja kroję w słupki lub julienne), po chwili pozostałe warzywka.Chwilkę podsmażamy.Dodajemy  pomidory, winko i przyprawy.Jak warzywka zmiękną trochę dodajemy rybkę.Dusimy wszystko aż rybka "dojdzie".Nie podałam proporcji bo zawsze daję na oko, lub to co akurat mam w lodówce. Przepis jest naprawdę super!A z baklażana można zrezygnować.

Przejdź do pełnej wersji serwisu