Forum

Kuchenne porady

Stłuczona ręka - Szukam przepisów, w których warzywka mogą pływać przez dzień - dwa.. w zalewie

• Autor: dee79 Data: 2011-06-30 16:51:22

Witajcie, jestem tu dosłownie od wczoraj .. od ok 6 rano.. szukałam przepisów na przetwory i tak trafiłam na Wielkie Żarcie.. skorzystałam z kilku przepisów (dziekuję wszystkim)... chciałam skorzystać z jeszcze kilku - ale pojawił się problem..
    Wczoraj wieczorkiem - podczas jazdy rowerem - miałam niekontrolowany upadek - efekt: stłuczona (bardzo) ręka (prawa do tego)

Szukam obecnie przepisów, w których warzywka mogą pływać przez dzień - dwa.. a dopiero potem trafić do słoika...

Już tłumaczę...
    mam kabaczki, cukinię, cebulki (te maleńkie). paprykę.. cośtam by się jeszcze znalazło..
    Chaiałam to wszystko popakować do słoików na zimę (taki prezencik dla ślubnego, który jest obecnie na wyjeździe)...
    Jednakże w chwili obecnej nie dam rady zakręcić żadnego słoja.. dopiero w sobotę ok południa spodziewam się znajomego, który może mi pozakręcać słoiki...
    Do tego czasu chciałabym by moje warzywka nie zwiędły - krzywda się im nie stała - i nie zalegały w kuchni wszędzie dookoła...
    Dlatego bardzo proszę o pomoc - potrzebuję przepisów takich jak na diabelskie ogórki..
    Gdzie warzywka pływają w zalewie, gotują się w niej - i mogą przeczekać do soboty - gdy to zostaną przełożone do słoików i szczelnie zakręcone...

Jestem bardzo niedoświadczoną osoba w kuchni (to moje 2gie przetwory w całym życiu) dlatego nie mam zielonego pojęcia co i jak..

Proszę o podpowiedzi co i jak... z góry dziękuję.. mam nadzieję, że jak juz wrócę z wanny (może ciepła woda pomoże na moją bolącą łapkę)... coś tu będzie ... jakaś rada..

pozdrawiam
    dee79

do moderatorów: z racji, że jestem całkowitą świeżynką na WŻ .. wiem, że to pewnie niezgodne z regulaminem.. ale pozwoliłam sobie skopiować mój post tutaj również (najpierw napisałam go w dziale porady i pomoc... ale tu jest wiecej - jakby to ująć - wejść w ciągu dnia.. a dla mnie liczy się czas - i muszę odzyskać miejsce w kuchni)
    Jeśli coś robię nie tak - to prosze - nie gniewajcie się na mnie - tylko wykasujcie mój post z tego miejsca, gdzie nie pasuje..

• Autor: makusia Data: 2011-06-30 17:33:51

Na razie pomogłam Ci zmieniając tytuł, mam nadzieję że szybciej trafi do forumowiczów:) Jak tylko znajdę przepisy jakich potrzebujesz, poratuje linkami:)
    Życzę szybkiego wyleczenia ręki, współczuję, znam ten ból;/:)

• Autor: dee79 Data: 2011-06-30 19:13:11

Na razie pomogłam Ci zmieniając tytuł, mam nadzieję że szybciej trafi do
    forumowiczów:) Jak tylko znajdę przepisy jakich potrzebujesz, poratuje
    linkami:) Życzę szybkiego wyleczenia ręki, współczuję, znam ten
    ból;/:)

Bardzo gorąco Ci dziękuję :)

• Autor: jolka60 Data: 2011-06-30 17:42:56

Mam pewne doświadczenia w tej dziedzinie.Często z powodu braku czasu czy miejsca w garnku do pasteryzowania musiałam zostawić słoiki "na póżniej".Po prostu,zalej je zalewą i wstaw do lodówki.Śmialo mogą stać 2-3 dni.

• Autor: jolka60 Data: 2011-06-30 18:04:11

Mam pewne doświadczenia w tej dziedzinie.Często z powodu braku czasu czy
    miejsca w garnku do pasteryzowania musiałam zostawić słoiki "na
    póżniej".Po prostu,zalej je zalewą i wstaw do lodówki.Śmialo
    mogą stać 2-3 dni.

Uściślę-napełniam słoiki wg przepisu,zakręcam i wstawiam do lodówki.Póżniej pozostaje tylko pasteryzacja.

• Autor: dee79 Data: 2011-06-30 19:14:07

Mam pewne doświadczenia w tej dziedzinie.Często z powodu braku czasu
    czymiejsca w garnku do pasteryzowania musiałam zostawić słoiki
    "napóżniej".Po prostu,zalej je zalewą i wstaw do
    lodówki.Śmialomogą stać 2-3 dni. Uściślę-napełniam słoiki wg
    przepisu,zakręcam i wstawiam do lodówki.Póżniej pozostaje
    tylko pasteryzacja.

Ogromnie mnie cieszy to, co napisałaś :) Wreszcie będę mogła ogarnąć troszkę kuchnię ;) Dziekuję :)

• Autor: megi65 Data: 2011-06-30 18:59:59

Droga ''świeżynko ''

Dobrze , ze myślisz o warzywkach ..ale zadbaj o swoją łapke ...
    Cukini nic sie nie stanie ..a cebulka  może i parę sztuk zgnić .. zadnej trgedii nie bedzie ..

Na łapkę wode z altacetem  lub  zwykłe mydło bezapachowe ... typu Szary Jeleń ..

Warzywka ..nic im nie będzie a jak myślisz jak długo ogórasek lub fasolka moczy się wannie w  Bonduelle ??
    I poptarz , pózniej jakie piekne  reklamy strzelają z tego .. hehhehhe

Zdrowiej Kobietko ... warzywka na tym nie ucierpią jak zaraz nie wskoczą do słoja ...
    Pozdrwiam -;)

• Autor: dee79 Data: 2011-06-30 19:15:29

Droga ''świeżynko ''Dobrze , ze myślisz o warzywkach ..ale zadbaj o swoją
    łapke ...Cukini nic sie nie stanie ..a cebulka  może i parę sztuk
    zgnić .. zadnej trgedii nie bedzie ..Na łapkę wode z altacetem 
    lub  zwykłe mydło bezapachowe ... typu Szary Jeleń ..Warzywka ..nic im
    nie będzie a jak myślisz jak długo ogórasek lub fasolka moczy się
    wannie w  Bonduelle ??I poptarz , pózniej jakie piekne 
    reklamy strzelają z tego .. hehhehheZdrowiej Kobietko ... warzywka na tym nie
    ucierpią jak zaraz nie wskoczą do słoja ...Pozdrwiam -;)

Właśnie wyskoczyłam z wanny z gorącej kąpieli -- i już mi lepiej -- teraz coś rozgrzewającego na łapkę.. i będzie OK ;) Dziękuję za troskę :)

Strasznie miło na tym Forum :)

• Autor: aggusia35 Data: 2011-06-30 23:19:06

witaj na forum:):)
    co zrobiłaś sobie w łapkę ??

Przejdź do pełnej wersji serwisu