Forum

Kuchenne porady

Kotlety mielone - i co dalej

  • Autor: renataz36 Data: 2011-07-03 11:38:52

    Witam kochane żarłoczki i proszę o podpowiedź.
    Wczoraj syn rozmroził upieczone wcześniej kotlety mielone w ilości przekraczającej możliwość zjedzenia naraz.... dziś już nikt na nie nie chce spojrzeć.
    Poradźcie jak je wykorzystać, co zrobić bo chyba nie powinno się ich ponownie zamrażać? Prawda?

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-07-03 12:15:37

    A ja bym te mielone kotlety  drobno posiekała lub rozgniotła widelcem, podsmażyłabym jeszcze krótko na patelni z cebulką, dodała  sos do spaghetti i polała makaron lub spaghetti.
    Wierzch posypałabym startym serem , mniam:)

  • Autor: Paola_r Data: 2011-07-03 12:29:03

    Zamrozić ponownie nie możesz.
    Miałam kiedyś podobny problem i zrobiłam do nich sos, potem na krótko (tak, żeby się nie rozpadły) włożyłam mielone i poddusiłam. Pamiętam, że korzystałam wtedy z jakiegoś przepisu na WŻ, ale niestety nie pamiętam, którego. Ale myślę, że szukajka przyjdzie Ci z pomocą i dobieresz do nich coś, co będzie smakować wszystkim.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-07-03 12:39:12

    robię tak jak proponuje niebieska-różyczka

  • Autor: bahus Data: 2011-07-03 12:58:09

    Witam kochane żarłoczki i proszę o podpowiedź.Wczoraj syn rozmroził
    upieczone wcześniej kotlety mielone w ilości przekraczającej możliwość
    zjedzenia naraz.... dziś już nikt na nie nie chce spojrzeć. Poradźcie jak
    je wykorzystać, co zrobić bo chyba nie powinno się ich ponownie zamrażać?
    Prawda?

    Ja bym klopsy zmielił przez maszynkę, dodał surowego mięsa mielonego, jajko, bułkę i przyprawy. Uformował nowe kotlety, usmażył. Podzielił na porcje (tym razem mniejsze) i zamroził...

    PS. po obróbce termicznej (smażenie) można ponownie zamrażać.

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-07-03 13:05:09

    zgadzam się po usmażeniu często mrożę i nic się nie dzieje

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-07-03 13:26:46

    Ja bym zrobiła tak jak niebieska różyczka.. Lub zrobiła bym sos pomidorowy i wyszły by ala Pulpety albo kup bulki zrób sos hamburgerowy nakrój warzrywa co tam masz w lodówce i będą domowe hamburgery na kolacje.

  • Autor: renataz36 Data: 2011-07-03 13:37:04

    Jak zwykle można na Was liczyć, myśle że jutro na kolację zrobimy hamburgery... ale pomysł z sosem pomidorowym i ala pulpetami też mi się podoba.
    Dzięki za podpowiedzi.... a może ktoś coś jeszcze podsunie?

  • Autor: as Data: 2011-07-03 15:19:22

    Może ten link ci pomoże? Niby temat ciut inny ale efekt ten sam http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=409178&post=409198

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-07-03 18:36:16

    Ja osobiście bardzo lubię kanapki z  kotletem mielonym pokrojonym na plasterki + dodatki.

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2011-07-03 22:35:06

    Moja koleżanka kroi kotlety w kostkę, robi takie ciasto jak na kluski sląskie i nadziewa je - powstają takie pyzy z mięsem.

  • Autor: newa Data: 2011-07-04 09:43:33

    moja ciocia wykorzystuje kotlety mielone jako farsz do pyz, są przepyszne

  • Autor: renataz36 Data: 2011-07-04 21:30:41

    Dzięki za podpowiedzi, dziś na kolację zrobiłam hamburgery no i mielone zniknęły bez śladu... no może z małym śladem (najedzone brzuszki)

Przejdź do pełnej wersji serwisu