Forum

Kuchenne porady

Proporcje soli

• Autor: lanntana Data: 2011-07-06 14:41:27

Mam kłopot z pieczeniem mięs-wychodzą aromatyczne i kruche,ale za każdym razem za mało słone. Ile soli powinno się dać na 1 kg mięsa,żeby wyszło w sam raz???

• Autor: atek Data: 2011-07-08 22:46:59

Solę "na oko" lecz w niektórych przypadkach - duże porcje - "oko" zawodzi .  Nie próbowałam na mięsie, tylko na karpiach, ale smakowo  to mniej więcej to samo. Ustawiam "słoność" na 2 % czyli na kg mięsa będzie to 20 gram soli ( 2 dag) . Nie przeliczę tego na łyżeczki,  gdyż łyżeczka łyżeczce nie równa. Przy 2 % nie powinnaś przesolić - słonolubni dochodzą do 3,5 %. Ryby wędzone na zimno mogą mieć około 5-6 % - są mocno słone. Smaczne, ale tylko cienko krojone i zjadane np. z pieczywem.

• Autor: jolka60 Data: 2011-07-09 04:39:17

Tez sole ''na oko'' i wole niedosolone niz za slone.Jesli koniecznie chcesz miec mieso nieco barziej slone,moze sprobuj takiego sposobu-

Zwaz mieso przed pieczeniem, zmierz ilosc dodanej soli lyzeczka.Gdyby bylo znow za malo slone,przy nastepnym pieczeniu nasyp na lyzeczke(koniecznie te sama lub tej samej wielkosci) troszke wiecej soli.Oczywiscie dla tej samej wagi miesa.W ten sposob dojdziesz do takiego jej stezenia,jakie Ci odpowiada.

Jako miarka moze oczywiscie sluzyc i co innego.np duza lyzka czy kieliszek.

• Autor: olusia23 Data: 2011-07-09 10:40:53

Najlepszym sposobem jest sprawdzenie zasolenia marynaty, którą sporządzasz do mięsa. Ja zawsze sprawdzam, czy jest ona wystarczajaco słona i zalewam nią mięso. Zawsze wstawiam na całą noc do lodówki mięso w marynacie aby fajnie przeszło smakami, było kruche i soczyste. Też daje przypraw na oko, ale jesli zamarynujemy mięso wczesniej, najdzie ono smakiem marynaty (zasoli się) i nie trzeba uzywać tyle soli ile użyłabyś nacierając mięso zaraz przez pieczeniem. Polecam ten sposób.

Przejdź do pełnej wersji serwisu