Forum

Kuchenne porady

Czerwona porzeczka

  • Autor: ella173 Data: 2011-07-08 20:24:57

    Witam!

    Dostałam kilka kilogramów czerwonej porzeczki i tak się zastanawiam jakie przetwory z niej zrobić (opróćz galaretki czy kompotu). Może macie jakieś sprawdzone przepisy? Bardzo proszę o radę.

  • Autor: toffik Data: 2011-07-08 21:06:58

    Ja z czerwonej porzeczki robię też dżemy i soki. Część mrożę i mam na zimę do galaretki:) 

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-08 21:42:05

    Ja przed chwilą nastawiłam porzeczkówkę - będzie gotowa na Boże Narodzenie :)

    Można robić smaczne galaretki bez dodatku żelfixu, dżemy, oraz kompoty. Pyszne są blaty bezowe z bitą śmietaną i górą czerwonej porzeczki. Doskonale wygląda i smakuje na ciastach na zimno z galaretką (biszkopt, masa serkowo-śmietanowa z żelatyną i galaretka z mnóstwem porzeczek) :)

  • Autor: Ewa1982 Data: 2011-07-08 23:14:00

    Ja przed chwilą nastawiłam porzeczkówkę - będzie gotowa na Boże
    Narodzenie :)

    A jak się ją robi? :)

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-08 23:30:00

    Jeśli pozwolisz, wpiszę recepturę jutro koło południa :)

    W każdym razie mniej więcej półtora kilo oczyszczonych porzeczek zasypuję 300-400g cukru (warstwami, i ilość cukru dostosowuję do kwaśności porzeczek:)

    Jutro napiszę resztę.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2011-07-09 21:37:33

    W takim razie czekam z niecierpliwością... :)

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-11 08:23:02

    Nie miałam przez weekend dostępu do Internetu.

    Wpisuję przepis na porzeczkówkę:

    800 g owoców czerwonej porzeczki (miara po oczyszczeniu i przebraniu)

    200 g cukru

    200 ml spirytusu

    200 ml wody

    Porzeczki umyć i pozbawić szypułek. Układać w słoju, przesypując cukrem warstwa po warstwie. Słoj zamknąć i odstawić na miesiąc w raczej chłodne i nienasłonecznione miejsce. Po miesięcu zlać powstały syrop do butelek i wstawić do lodówki, a owoce zalać połową spirytusu połączonego z połową wody i odstawić na 3 tygodnie.

    Po upływie tego czasu ekstrakt zlać, połączyć z syropem, dodać drugą połowę spirytusu i wody i odstawić na 2 miesiące.

    Przefiltrować i odstawić na kolejne 4 miesiące.

    Gdyby nalewka wyszła zbyt blada, dodać do niej nieco soku z wiśni.

    Gdyby porzeczki z cukrem zaczęły fermentować, zlać syrop wcześniej, nawet jeśli miałoby to nastąpić po tygodniu od zasypania cukrem.

  • Autor: joasiek Data: 2011-07-08 22:04:52

    Ja z czerwonej porzeczki robię głównie soki na zimę. Czasem też galaretkę. Do ciastek i deserów czerwonej porzeczki nie lubię, bo dla mnie za kwaśna jest (nawet taka mocno dojrzała).

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-07-08 22:58:06

    Ja całkiem niedawno robiłam dżem. Na następny dzień otworzyliśmy słoik i poszedł w mig. dzieciaki zajadały aż im się uszy trzęsły. Jakie dumne były że my mamy dżem porzeczkowy a w sklepie takiego kupic nie można :)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-07-09 04:29:32

    No wlasnie,a kiedys porzeczka byla tak powszechna.

  • Autor: urszulka Data: 2011-07-09 09:17:46

    A ja przez sokownik robie soki tak bez skubania prosto wsypuje troche cukru i wlewam w butelki po kubusiu na goraco i na zime dobry sok do picia i do ciasta.

  • Autor: Mari Data: 2011-07-09 12:01:01

    Sprobuj to http://wielkiezarcie.com/recipe22763.html

    i inne podobne tez ma w moich przepisach

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-07-09 15:48:40

    Polecam zrobienie wina z czerwonych porzeczek.Ma wspaniały aromat i smak.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-07-09 21:41:43

    jak go zrobić? może przepisik poproszę...

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-07-09 21:43:54

    no i Wkn obiecała przepis na porzeczkówkę.......moje porzeczki już zerwane i czekają

  • Autor: ella173 Data: 2011-07-10 15:32:17

    Dziękuję za pomoc! Na pewno coś wybiorę z Waszych propozycji. Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu