Dostałam kilka kilogramów czerwonej porzeczki i tak się zastanawiam jakie przetwory z niej zrobić (opróćz galaretki czy kompotu). Może macie jakieś sprawdzone przepisy? Bardzo proszę o radę.
Ja przed chwilą nastawiłam porzeczkówkę - będzie gotowa na Boże Narodzenie :)
Można robić smaczne galaretki bez dodatku żelfixu, dżemy, oraz kompoty. Pyszne są blaty bezowe z bitą śmietaną i górą czerwonej porzeczki. Doskonale wygląda i smakuje na ciastach na zimno z galaretką (biszkopt, masa serkowo-śmietanowa z żelatyną i galaretka z mnóstwem porzeczek) :)
Jeśli pozwolisz, wpiszę recepturę jutro koło południa :)
W każdym razie mniej więcej półtora kilo oczyszczonych porzeczek zasypuję 300-400g cukru (warstwami, i ilość cukru dostosowuję do kwaśności porzeczek:)
800 g owoców czerwonej porzeczki (miara po oczyszczeniu i przebraniu)
200 g cukru
200 ml spirytusu
200 ml wody
Porzeczki umyć i pozbawić szypułek. Układać w słoju, przesypując cukrem warstwa po warstwie. Słoj zamknąć i odstawić na miesiąc w raczej chłodne i nienasłonecznione miejsce. Po miesięcu zlać powstały syrop do butelek i wstawić do lodówki, a owoce zalać połową spirytusu połączonego z połową wody i odstawić na 3 tygodnie.
Po upływie tego czasu ekstrakt zlać, połączyć z syropem, dodać drugą połowę spirytusu i wody i odstawić na 2 miesiące.
Przefiltrować i odstawić na kolejne 4 miesiące.
Gdyby nalewka wyszła zbyt blada, dodać do niej nieco soku z wiśni.
Gdyby porzeczki z cukrem zaczęły fermentować, zlać syrop wcześniej, nawet jeśli miałoby to nastąpić po tygodniu od zasypania cukrem.
Ja z czerwonej porzeczki robię głównie soki na zimę. Czasem też galaretkę. Do ciastek i deserów czerwonej porzeczki nie lubię, bo dla mnie za kwaśna jest (nawet taka mocno dojrzała).
Ja całkiem niedawno robiłam dżem. Na następny dzień otworzyliśmy słoik i poszedł w mig. dzieciaki zajadały aż im się uszy trzęsły. Jakie dumne były że my mamy dżem porzeczkowy a w sklepie takiego kupic nie można :)
A ja przez sokownik robie soki tak bez skubania prosto wsypuje troche cukru i wlewam w butelki po kubusiu na goraco i na zime dobry sok do picia i do ciasta.
Witam!
Dostałam kilka kilogramów czerwonej porzeczki i tak się zastanawiam jakie przetwory z niej zrobić (opróćz galaretki czy kompotu). Może macie jakieś sprawdzone przepisy? Bardzo proszę o radę.
Ja z czerwonej porzeczki robię też dżemy i soki. Część mrożę i mam na zimę do galaretki:)
Ja przed chwilą nastawiłam porzeczkówkę - będzie gotowa na Boże Narodzenie :)
Można robić smaczne galaretki bez dodatku żelfixu, dżemy, oraz kompoty. Pyszne są blaty bezowe z bitą śmietaną i górą czerwonej porzeczki. Doskonale wygląda i smakuje na ciastach na zimno z galaretką (biszkopt, masa serkowo-śmietanowa z żelatyną i galaretka z mnóstwem porzeczek) :)
Ja przed chwilą nastawiłam porzeczkówkę - będzie gotowa na Boże
A jak się ją robi? :)Narodzenie :)
Jeśli pozwolisz, wpiszę recepturę jutro koło południa :)
W każdym razie mniej więcej półtora kilo oczyszczonych porzeczek zasypuję 300-400g cukru (warstwami, i ilość cukru dostosowuję do kwaśności porzeczek:)
Jutro napiszę resztę.
W takim razie czekam z niecierpliwością... :)
Nie miałam przez weekend dostępu do Internetu.
Wpisuję przepis na porzeczkówkę:
800 g owoców czerwonej porzeczki (miara po oczyszczeniu i przebraniu)
200 g cukru
200 ml spirytusu
200 ml wody
Porzeczki umyć i pozbawić szypułek. Układać w słoju, przesypując cukrem warstwa po warstwie. Słoj zamknąć i odstawić na miesiąc w raczej chłodne i nienasłonecznione miejsce. Po miesięcu zlać powstały syrop do butelek i wstawić do lodówki, a owoce zalać połową spirytusu połączonego z połową wody i odstawić na 3 tygodnie.
Po upływie tego czasu ekstrakt zlać, połączyć z syropem, dodać drugą połowę spirytusu i wody i odstawić na 2 miesiące.
Przefiltrować i odstawić na kolejne 4 miesiące.
Gdyby nalewka wyszła zbyt blada, dodać do niej nieco soku z wiśni.
Gdyby porzeczki z cukrem zaczęły fermentować, zlać syrop wcześniej, nawet jeśli miałoby to nastąpić po tygodniu od zasypania cukrem.
Ja z czerwonej porzeczki robię głównie soki na zimę. Czasem też galaretkę. Do ciastek i deserów czerwonej porzeczki nie lubię, bo dla mnie za kwaśna jest (nawet taka mocno dojrzała).
Ja całkiem niedawno robiłam dżem. Na następny dzień otworzyliśmy słoik i poszedł w mig. dzieciaki zajadały aż im się uszy trzęsły. Jakie dumne były że my mamy dżem porzeczkowy a w sklepie takiego kupic nie można :)
No wlasnie,a kiedys porzeczka byla tak powszechna.
A ja przez sokownik robie soki tak bez skubania prosto wsypuje troche cukru i wlewam w butelki po kubusiu na goraco i na zime dobry sok do picia i do ciasta.
Sprobuj to http://wielkiezarcie.com/recipe22763.html
i inne podobne tez ma w moich przepisach
Polecam zrobienie wina z czerwonych porzeczek.Ma wspaniały aromat i smak.
jak go zrobić? może przepisik poproszę...
no i Wkn obiecała przepis na porzeczkówkę.......moje porzeczki już zerwane i czekają
Dziękuję za pomoc! Na pewno coś wybiorę z Waszych propozycji. Pozdrawiam