Niekoniecznie, taki blat powinien wytrzymać do soboty bez większego szwanku. Powinnaś go tylko (gdy już będzie całkowicie zimny!) jak najdelikatniej opakować np. w sreberko do pieczenia, żeby nie wchłonął wilgoci z mieszkania.
Ja suszyłam blat w czwartek, a podałam go w postaci tortu Pawłowej w sobotę po południu, pół godziny przed podaniem dekorując bitą śmietaną, owocami oraz startą mleczną czekoladą (najlepiej sprawdza się połączenie malin, czerwonych porzeczek i borówek amerykańskich)
Śmietan-fix nie jest konieczny. Właściwie ubita kremówka z niedużym dodatkiem cukru bez problemu utrzyma owoce (na 500ml śmietany 2 łyżki cukru pudru). Uwaga, aby nie ubijać śmietany zbyt długo! Powinna być sztywna, ale nie dopuśćmy do tego, aby zaczęła zmieniać się w masło :D
Jeśli będzie upalny i wilgotny dzień, możesz dodać 1 torebkę fixu, o ile dzięki temu będziesz się czuła pewniej :)
Mam w sobotę imprezę i chciałam upiec już dzisiaj blaty bezowe do torta bezowego. Jak myślicie, czy to nie za wcześnie?
Niekoniecznie, taki blat powinien wytrzymać do soboty bez większego szwanku. Powinnaś go tylko (gdy już będzie całkowicie zimny!) jak najdelikatniej opakować np. w sreberko do pieczenia, żeby nie wchłonął wilgoci z mieszkania.
Ja suszyłam blat w czwartek, a podałam go w postaci tortu Pawłowej w sobotę po południu, pół godziny przed podaniem dekorując bitą śmietaną, owocami oraz startą mleczną czekoladą (najlepiej sprawdza się połączenie malin, czerwonych porzeczek i borówek amerykańskich)
Bardzo dziękuję za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze czy dodajesz do śmietany śmietanfix?
Śmietan-fix nie jest konieczny. Właściwie ubita kremówka z niedużym dodatkiem cukru bez problemu utrzyma owoce (na 500ml śmietany 2 łyżki cukru pudru). Uwaga, aby nie ubijać śmietany zbyt długo! Powinna być sztywna, ale nie dopuśćmy do tego, aby zaczęła zmieniać się w masło :D
Jeśli będzie upalny i wilgotny dzień, możesz dodać 1 torebkę fixu, o ile dzięki temu będziesz się czuła pewniej :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Bardzo proszę, mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :)
Dodaj zdjęcie swojego tortu - będziemy ciekawi efektów. Na pewno wszystko uda się wyśmienicie, a goście spałaszują deser co do okruszka.
Powodzenia!