Forum

Kuchenne porady

blaty bezowe

• Autor: kate501 Data: 2011-07-12 08:38:05

Mam w sobotę imprezę i chciałam upiec już dzisiaj blaty bezowe do torta bezowego. Jak myślicie, czy to nie za wcześnie?

• Autor: Wkn Data: 2011-07-12 09:47:00

Niekoniecznie, taki blat powinien wytrzymać do soboty bez większego szwanku. Powinnaś go tylko (gdy już będzie całkowicie zimny!) jak najdelikatniej opakować np. w sreberko do pieczenia, żeby nie wchłonął wilgoci z mieszkania.

Ja suszyłam blat w czwartek, a podałam go w postaci tortu Pawłowej w sobotę po południu, pół godziny przed podaniem dekorując bitą śmietaną, owocami oraz startą mleczną czekoladą (najlepiej sprawdza się połączenie malin, czerwonych porzeczek i borówek amerykańskich)

• Autor: kate501 Data: 2011-07-12 14:56:01

Bardzo dziękuję za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze czy dodajesz do śmietany śmietanfix? 

• Autor: Wkn Data: 2011-07-12 15:13:13

Śmietan-fix nie jest konieczny. Właściwie ubita kremówka z niedużym dodatkiem cukru bez problemu utrzyma owoce (na 500ml śmietany 2 łyżki cukru pudru). Uwaga, aby nie ubijać śmietany zbyt długo! Powinna być sztywna, ale nie dopuśćmy do tego, aby zaczęła zmieniać się w masło :D

Jeśli będzie upalny i wilgotny dzień, możesz dodać 1 torebkę fixu, o ile dzięki temu będziesz się czuła pewniej :)

• Autor: kate501 Data: 2011-07-12 21:37:02

Bardzo dziękuję za odpowiedź

• Autor: Wkn Data: 2011-07-12 21:42:01

Bardzo proszę, mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :)

Dodaj zdjęcie swojego tortu - będziemy ciekawi efektów. Na pewno wszystko uda się wyśmienicie, a goście spałaszują deser co do okruszka.

Powodzenia!

Przejdź do pełnej wersji serwisu