w zwiazku z letnią pogodą coraz częściej doskwierają nam komary i inne czasem niezidentyfikowane owady?
macie jakieś sprawdzone maści na ukąszenia owadów? ja do tej pory smarowałam maścią witaminową, ale metoda ta jest średnio skuteczna. chciałabym lepiej zabezpieczyć się w tym względzie przed urlopem.
czekam na info jak w sobie radzicie z tym swędzącym problemem :)
W opakowaniu jest 12 zapakowanych w folię podwójnych plasterków - czyli 24
Kółeczka nakleja się na ubranie i wystarczy. Przy małym dziecku mozna nakleić na budę wózka od środka
Substancja czynna to trawa cytrynowa (której komary i owady nie znoszą) - wiec bezpieczna
Na opakowaniu napisane, że działa 12 godzin (czyli jedno popołudnie - wieczór). z moich doswiadczeń wynika, że wystarcza na dwa ( czyli jakieś 24 godziny).
Są o tyle lepsze od opasek, że jak nie potrzebujesz ochrony codziennie - to na dłużej starcza.
Natomiast po ukąszeniu - przede wszystkim nie drapać (bo to to powoduje swędzenie). Przy pierwszym swędzeniu smarować własną śliną - według mnie najlepszy środek, od czasów dzieciństwa - pomaga.
Ja muszę na tych małych krwiopijców szczególnie uważać, ze względu na uczulenie na jad owadów i bardzo nieciekawe przejścia, które niestety się z tym wiążą... Nie będę wdawać się w szczegóły, ale w moim przypadku samo posmarowanie fenistilem niestety nie za wiele by dało.
Osobliwie smaruję ugryzienia weglem leczniczym. Zamaczam tabletkę weglową w odobinie chłodnej przegotowanej wody, a jak jej nie mam pod ręką tabletkę rozmaczam po prostu na języku. Pomaga byskawicznie. Minus : jest sie w czarne kropki.
witam,
w zwiazku z letnią pogodą coraz częściej doskwierają nam komary i inne czasem niezidentyfikowane owady?
macie jakieś sprawdzone maści na ukąszenia owadów? ja do tej pory smarowałam maścią witaminową, ale metoda ta jest średnio skuteczna. chciałabym lepiej zabezpieczyć się w tym względzie przed urlopem.
czekam na info jak w sobie radzicie z tym swędzącym problemem :)
pozdrawiam
fenistil żel
Witam :) ja od lat używam maści Laticort
widzę, że Laticort jest jednak preparatem na receptę.
szukam jednak czegoś bez recepty w rosądnej cenie.
Fenistil żel, kosztuje ok. 20 zł.
A może spróbujesz specyfiku o nazwie ENTIL ostatnio kupiłam i moim zdaniem nie ustępuje FENISTILOWI a jednak połowa ceny.
Ale i połowa opakowania ;( fenistilu jest na prawdę o połowę więcej
Ja proponuje przed plastry mosbito.
W opakowaniu jest 12 zapakowanych w folię podwójnych plasterków - czyli 24
Kółeczka nakleja się na ubranie i wystarczy. Przy małym dziecku mozna nakleić na budę wózka od środka
Substancja czynna to trawa cytrynowa (której komary i owady nie znoszą) - wiec bezpieczna
Na opakowaniu napisane, że działa 12 godzin (czyli jedno popołudnie - wieczór). z moich doswiadczeń wynika, że wystarcza na dwa ( czyli jakieś 24 godziny).
Są o tyle lepsze od opasek, że jak nie potrzebujesz ochrony codziennie - to na dłużej starcza.
Natomiast po ukąszeniu - przede wszystkim nie drapać (bo to to powoduje swędzenie). Przy pierwszym swędzeniu smarować własną śliną - według mnie najlepszy środek, od czasów dzieciństwa - pomaga.
Ewentualnie spirytus salicylowy.
Albo proponowany fenistil
Do smarowania swędzących bąbli od dawna używamy octu 10%, lub kawałka cebuli.
fenistil a jak nie mam nic przy sobie to szukam w trawie babki lantacetowej i wcieram w ukąszonę miejsce
fenistil lub dapis ale wolę fenistil bo ma więcej zastosowań niż dapis.
Proponuje olejek z drzewa herbacianego.Jest doskonaly na ukaszenia ,infekcje skorne ,wypryski itp.
Sama stosowalam po urzadleniu przez ose.Opuchlizna i bol zniknely momentalnie.
Polecam ,,Zioła szwedzkie".
Fenistil żel
Ja muszę na tych małych krwiopijców szczególnie uważać, ze względu na uczulenie na jad owadów i bardzo nieciekawe przejścia, które niestety się z tym wiążą... Nie będę wdawać się w szczegóły, ale w moim przypadku samo posmarowanie fenistilem niestety nie za wiele by dało.
Osobiście przede wszystkim muszę skutecznie zapobiegać ukąszeniom, żeby potem nie mieć problemów. Przykładowo nie powinno się nosić ubrań w jaskrawych kolorach, bo to przyciąga owady. Dodatkowo warto nosić ubrania przylegające do ciała. Tutaj można poczytać na ten temat więcej: http://www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/abc_alergii_1/jad_owadow_i_zmij/jak_unikac_ukaszen_przez_owady_i_pozniejszych_reakcji_alergicznych__1.html
Osobliwie smaruję ugryzienia weglem leczniczym. Zamaczam tabletkę weglową w odobinie chłodnej przegotowanej wody, a jak jej nie mam pod ręką tabletkę rozmaczam po prostu na języku. Pomaga byskawicznie. Minus : jest sie w czarne kropki.
u mnie oczywiscie nalewka z zyworodki, pozdrawiam
witam,
a czy ktoś wie coś o żelu comarol -podobno świetny