Forum

Kuchenne porady

Majonez

  • Autor: Ewa1982 Data: 2011-07-14 13:21:15

    Witam, jak długo można przechowywać sklepowy majonez po jego otwarciu?

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-14 15:26:20

    O ile dobrze pamiętam, w lodówce nie dłużej niż 2-3 tygodnie. Zerknij na opakowanie - producenci zwykle podają tę informację.

    Dobrym zwyczajem jest zapisywanie markerem na etykiecie daty otwarcia. Jeśli masz w lodówce kilka sosów, musztard i majonez, może się pomylić, kiedy je otwierałaś.

  • Autor: as Data: 2011-07-14 19:32:09

    Ja przechowuję bardzo długo. Aż się skończy. Jeśli smak i wygląd nie jest zmieniony to używam.

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-14 19:35:58

    A "na niucha" go nie bierzesz? Ja mam każdorazowy odruch wąchania majonezu - nawet, jeśli dopiero co kupiłam i otworzyłam słoik.

  • Autor: as Data: 2011-07-14 19:38:48

    Też wącham jak mi się nie podoba.

  • Autor: Shanna Data: 2011-07-14 20:51:02

    Majonez i musztarde tez niucham. Ale z sosami to nie jestem pewna. Czasem jest w nich tyle przypraw, ze nie wiem czy to one tak pachna czy juz sie psuje. Staram sie, zeby mi sosy w lodowce nie zalegaly. A jak juz jakis musi byc to zamrazam.

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-07-16 10:23:13

    ja sprawdzam organoleptycznie

  • Autor: Ewa1982 Data: 2011-07-16 18:30:19

    ja sprawdzam organoleptycznie

    Właśnie w tym problem, że jak będzie coś nie tak to mam odruch wymiotny...

  • Autor: kuchacik Data: 2011-07-21 12:29:14

    Ja też.

  • Autor: Fiddle Data: 2011-07-22 22:07:58

    U mnie majonez idzie baaardzo szybko .

    Więc nie mam problemu .. Mały słoiczek winiary idzie w ciągu 2 tygodni ... mąż bardzo lubi, ja też czasami zjem ... Ale ogólnie to jak byłam panną to przechowywałam organoleptycznie :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu