Forum

Kuchenne porady

Zamrażarka do zabudowy - Bosch czy Siemens?

• Autor: Pysia77 Data: 2011-07-14 14:19:57

Planuję kupić mała zamrażarkę. Ze względów ograniczonego miejsca na jej postawienie, wybór padł na zamrażarkę do zabudowy ( są niższe niż te zwykłe) i umieszczenie jej pod stołem kuchennym. Stół w kuchni jest mało używany.

Po analizie wymiarów i cech wybór waha się pomiędzy tymi modelami:
    1. Siemens GI 14 DA 50
    2. Bosch GID 14A50

Jeśli ktoś mógłby mi coś doradzić będę wdzięczna.

• Autor: Dagna Data: 2011-07-14 14:25:59

Akurat w tym wyboze jest to wszystko jedno siemens i bosch to jedna firma. Obejzalam w internecie obije zamrazarki i siemens mi sie wydaje troche lepsza z powodu klasy energii A++. Ale z wlasnego doswiadczenia to mysle ze tu wielkiej roznicy nie ma.

• Autor: graziaa2 Data: 2011-07-14 16:37:24

A ja kupiłam boscha nidawno i jego polecam . Wiele opini słyszłam dobrych na jego temat od sprzdawców w slepie a byłam gdzie tylko można było.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-07-14 19:19:19

ani jedna ani druga to szajs totalny bynajmniej w kwestji lodóko- zamrażalek.

• Autor: Pysia77 Data: 2011-07-14 19:39:23

ani jedna ani druga to szajs totalny bynajmniej w kwestji lodóko-
    zamrażalek.

Po pierwsze nie lodówko- zamrażarki a samej zamrażarki a po drugie to nie planuje całkowitej przebudowy kuchni aby zmieścić tam większą zamrażarkę, Zamrażarka w sypialni to też nie jest moje marzenie.

Wybór tych dwóch modeli jest uzależniony własnie od tego co mi się zmieści w kuchni. To zmieszcze więc tym sie interesuje.

A jesli mozesz rozwinąć myśl - dlaczego szajs?

• Autor: aggusia35 Data: 2011-07-14 21:24:42

Pysia no nie myślę żeby inni producenci nie mieli takich wymiarów. Wymiary lodówek przeca są standardowe :):)

Pysia kupilam lodowko - zamrazalke Siemens.  Na nastepny dzien zauważylam ze w komorze na warzywa jest lod. Wsadzilam tam termometr bylo - 15 st.  Zadzwonilam do sklepu chcialam oddac lodowke ale bez serwisu sie nie obeszlo. Problemow  jakie mialam z serwisem i zwrotem nie bede ci opisywac za duzo pisania. W kazdym razie przywiezli mi nowa lodowke j sprawdzilam  po paru godzinach w komorze z warzywami bylo -15. Wiec zadzwonilam do sklepu poprosilam o wymiane na inna firme. Bez slowa wymieniono. Lodowki Simens te ktora ja kupilam maja wade fabryczna ktorej naprawic sie nie da. Lodowki trafiaja z powrotem na sklep. Przeprowdzilam sobie dluga rozmowe z panem ktory przywiozl nam lodowke i powiedzial, że  Siemens i Bosch sa najczesciej zwracanymi i reklamowanym sprzetenm jesli chodzi o lodowki. Wszelkie inne sprzety ok ale nie lodowki. Mam zmyware Siemens i polecic ci moge z reka na sercu nietety  lodowki nie polece. Zreszta serwis w Krakowie tej firmy to zero profesjonalizmu przyjechal do mnie gosciu ktory telefonicznie sie kontaktowal z kims z serwisu i pytal przy mnie - eee Tyy co to jest jak w lodowce jest lod w komorze na warzywa.  Poszukaj sobie whirpoola ja mialam poprzednia whirpoola teraz tez mam i jestem Mega zadowolona wymairy masz takie same w wszystkich firmach .

Pzdr.

• Autor: Pysia77 Data: 2011-07-14 22:46:00

I własnie diabeł tkwi w szczegółach :) znaczy w tych wymiarach.

Te 2 co podałam sa najniższe z wszystkich - ich wysokośc to 72 i 74 cm a cała reszta zaczyna sie od 84 cm. Ja muszę ja wepchnąć pod stól - stół ma 70 cm, ostatecznie poidniosę go o te 5 cm ale nie więcej bo wyląduje z blatem pod brodą :). Więc niestety poszukiwania modelu musiałam zacząć od wyszukania najniższych a teraz wybieram sposród nich. | niestety taka prawda ale ostały sie mi te 2 :) możliwości.

Znaczy mam jeszcze do wyboru Hotpoint-Ariston BF101/B     - ale firma nic mi nie mówi zresztą wycofana juz z produkcji więc raczej nie chce sie w to wdawać.

Mam nadzieje że ta co ją w końcu kupię mimo wszystko będzie sie dobrze sprawować :)

Pozdr.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-07-15 06:49:24

tego Ci zycze :)

• Autor: Beata500 Data: 2011-07-15 20:40:13

Aga, nie wiem , może teraz coś się stało , ale moja lodówka Bosch ma ponad 10 lat  i szczerze mówiąc do ubiegłego roku nic się nie psuło.Teraz się "sypie" , ale moim zdaniem ma prawo.Czas na nową.

• Autor: jolka60 Data: 2011-07-16 06:50:26

Mam lodowko-zamrazarke Siemens,nie pamietam dokladnie,ale ma juz minimum 8 lat.Nic sie nie psulo,funkcjonuje bez zarzutu.

Co do Whirlpoola,uwazam,ze jest to rowniez dobra firma.''W rodzinie'' sa trzy pralki i jedna zamrazarka tej firmy,tak wiec troche przetestowalismy ten sprzet.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-07-16 07:19:02

Lodówkę Siemens próbowałam kupić w zeszłym roku więc całkiem niedawno. Obie macie racje teraz nie robią takiego sprzętu jak kiedyś. Dotyczy to całego sprzętu. Większość np. odkurzaczy, żelazek robią teraz nierozkręcalnych więc jak się coś zepsuje trzeba nowe kupić. Z lodówkami jest podobnie w starej poszła mi po 10 latach  uszczelka u drzwi. Samych uszczelek nie można kupić. Trzeba całe drzwi. iBorąc pod uwagę że koszt to 300 zł to wolałam nową kupić.

• Autor: jolka60 Data: 2011-07-16 07:38:49

Masz racje,poza tym nie tylko ja jestem tego zdania,ze to celowe dzialanie producenta.Sprzet ma dzialac,poki trwa gwarancja-pozniej,z powodu niedostepnosci czy drozyzny czesci zamiennych klient kupi nowy i tak produkcja bedzie szla nadal.

• Autor: Beata500 Data: 2011-07-16 09:38:38

No właśnie u mnie " poszła" uszczelka do drzwi dolnych, tych od zamraąlnika i w ubiegłym roku, był to koszt ponad 500 zł- całe drzwi. Jeszcze przez ten rok chodzi , ale to już ostatkiem sił.

• Autor: kuchacik Data: 2011-07-18 09:57:06

Bosch i Siemens to to samo.

Znajoma z salonu AGD powiedziała mi że aktualnie firma Bosch to syf nie warty uwagi, płacimy za same logo Boscha a w Niemczech mało co robią (głównie Chiny, Turcja, Słowacja, Polska-podobno z tąd sprzet jest najmniej awaryjny no i Niemcy - też wysoki poziom - ale tych produktów jest mało ). Więc to że Bosch jest dobry bo niemiecki to mit. (niemcy od ok. 10 lat nie robią takich sprzętów jak kiedyś.).

Wg. mnie jak sama zamrażarka to Whirpool, no albo Liebherr - też niemcy ale ta firma jak na razie robi ok.

Przejdź do pełnej wersji serwisu