
Kuchenne porady
Opiekacz halogenowy
Ja jestem bardzo zadowolona z tego urządzenia, pieczony w nim kurczak czy inne mięsko jest rewelacyjne.
Właśnie piekę w nim gołąbki:)
http://www.halogen-oven.pl/ to jest forum a w nim porady i przepisy ponad to nie jest taki fenomen jak reklamują zawsze piekarnik to piekarnik , ale można w nim wszystko zrobić tylko trzeba wiedzieć jak.Metodą prób i błędów na forum dzielą się wszyscy radami.Ja też z niego korzystam.
Jesli mowisz o Halogen Owen to powiem tak - do pieczenia mięs OK ale do ciast sie nie nadaje zupełnie.
Upiekłam murzynka w Halogen Owen 50min. w tem.160 i dopiekłam 180tem 10 imn
Wielkie dzięki za porady .Dzisiaj piekłam kurczaka w opiekaczu , wyszedł bardzo smaczny.
Pozdrawiam
Dla mojej rodziny jest przydatny gdyż jadamy na tzw tury.Rano-zapiekanki-10 min,200 st gorny ruszt,kielbaski 20 min,frankfurtki 10 min.Odgrzewam w nim bułki na sniadanie, robię grzanki.Kurczak,skrzydełka,pierś z ananasem-smaczne a na dolnym ruszcie ziemniaki.Do mięs daje wodę z ziolami,cytryna na dno.Polędwica pyszna grilowana.Dania w woreczku z ziemniakami razem.Kupiłam drugi na działkę i widzę róznicę mimo iż moc grzałki taka sama.Najlepszy był z makro.
Kupiłam opiekacz halogenowy ,może ktoś z Was ma taki opiekacz.
Proszę podzielcie się przepisami ,co można w nim robić.W instrukcji niema żadnych przepisów.
Za porady będę wdzięczna. Pozdrawiam
Zadobyłem też takie urządzenie i już stoi prawie 2 lata bezczynnie. Najlepiej wychodzą w nim odgrzewane potrawy. Wyje, straszy przeraźliwym światłem. Długo się czeka na efekty. Dla mnie niepotrzebny wydatek 80zł.
Przepisy, które kiedyś zebrałem w necie prześlę na priv. Życzę udanego eksperymentowania.
Dopisano 11-07-18 9:34:38:
Wstawiam przepisy na kombiwar gdyż pocztą chyba nie wszystkie dały się wysłać.
To nie są moje przepisy z praktyki tylko znalezione w internecie.
Karp pieczony na ruszcie
(karp, olej, sól, kminek)
Oczyszczonego karpia posmarować olejem, posypać kminkiem i pozostawić na
kilka minut. Następnie położyć na ruszt. Piec w temp. 250 stopni 25 minut.
Ryba w całości pieczona w folii aluminiowej
(ryba, cytryna, cebula, seler, marchew, pietruszka, woda, masło lub
margaryna, sól)
Oczyszczoną rybę położyć na dość dużym kawałku folii, posolić. Do środka ryby
włożyć cebulę pokrojoną w plastry, kilka plastrów selera, startą marchew i
pietruszkę. Wlać kilka łyżeczek od herbaty wody, a następnie włożyć kawałek
masła lub margaryny. Całość polać sokiem z cytryny. Owinąć dokładnie folią. Na
dno kombiwara nalać ok. 2 szklanek wody. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20
min.
Filety z ryb na ruszcie.
(filety, sól, olej)
Zamrożone filety posolić, posmarować olejem. Położyć na ruszcie. Piec w temp.
250 stopni przez ok. 25 minut.
Wieprzowe kotlety z pieczarkami w folii
(3 szt. kotletów, masło, pieczarki)
Kotlety rozbić, posolić i położyć na osobnych kawałkach folii. Na każdy
kotlet położyć kawałek masła i pokrojone, surowe pieczarki. Owinąć szczelnie
folią i położyć na ruszt. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 25 minut.
Kotlety mielone
(mięso mielone, jajko, sól, przyprawy, tarta bułka - masa ogólna ok. 300 g)
Mielone mięso należy wymieszać z pozostałymi składnikami, zagęszczając masę
tartą bułką. Uformować kotlety i piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min.
Pieczeń rzymska.
(mięso mielone [wieprzowe, wołowe], czosnek, tarta bułka, jajko, sól,
przyprawy, cebula - masa ogólna ok 1000g)
Mielone mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną cebulą, tartym czosnkiem.
Posolić, doprawić do smaku i zagęścić tartą bułką. Uformować masę w kształt
szyszki i położyć na kawałku folii aluminiowej, uprzednio posmarowanej
olejem. Wlać na dno kombiwara 50 ml zimnej wody. Piec w temp. 220 stopni
przez ok. 15 minut.
Zmrożone frytki ziemniaczane
(ok.300 g)
Frytki wysypać na siatkę i piec na dolnym ruszcie bez tłuszczu w temp. 240
stopni przez ok. 15 min.
Kołacz owocowy z kruchego ciasta
(ciasto:125 g mąki, 1 jajko, 560 g cukru, 50 g tłuszczu, 10 g proszku do
pieczenia, owoce
posypka: 30 g masła, 40 g mąki, 30 g cukru pudru)
Wyrobić ciasto w misce, obłożyć owocami (świeżymi lub odsączonymi z kompotu),
posypać posypką i piec w temp. 200 stopni przez ok. 35 minut na ruszcie
wysokim.
Babka piaskowa
(300 g mąki, 1 żółtko, 250 g cukru, 88 g tłuszczu, 4 jajka, 22 g proszku do
pieczenia, 175 ml wody)
Masę wymieszać i roztrzepać mikserem. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w temp. 200 stopni przez 45 minut w formie blaszanej w średnicy 250 mm i
wysokości 90 mm na ruszcie niskim.
Jajka na wodzie.
(jajka, sól, woda)
Jajka wbić, każde osobno do oddzielnych filiżanek, dodać sól do smaku i zalać
dwiema łyżkami wody, tak aby żółtko znajdowało się pod wodą. Piec w temp. 250
stopni przez 9-10 minut na ruszcie niskim.
Pieczone ziemniaki.
(umyte, jednakowej wielkości ziemniaki w mundurkach)
Nadkroić ziemniaki i w powstałe szczeliny włożyć kawałki masła lub słoniny.
Piec bez folii w temp. 250 stopni przez ok. 30 min na ruszcie niskim.
Steki wołowe na czosnku
(1,5 kg wołowiny bez kości, mielony pieprz, 2 ząbki utartego czosnku)
Wymieszać pieprz z czosnkiem i tak przygotowana mieszanką smarujemy
obustronnie steki. Pozostawić na 2 godziny w temp. pokojowej. Położyć na
ruszcie niskim i piec w tem. 200 stopni przez 20 - 40 minut.
Orientacyjne temp. i czasy obróbki:
Kurczak cały - 200 stopni, 150 min (1679 g)
kotlety wieprzowe - 220 stopni, 10 - 20 min (373 g)
udka kurczaka - 220 stopni, 30 min (8 porcji)
ryba - 250 stopni, 25 min (10 porcji)
krewetki - 250 stopni, 10 min (3737 g)
ciasto z owocami - 200 stopni, 35 min (520 g)
babka drożdżowa - 200 stopni, 45 min (656 g)
ziemniaki - 250 stopni, 30 min (373 g)
rozmrażanie potraw - 170 stopni (w zależności od ilości)
Kombiwar udka kurczaka
- z udek kurczaka wytopi się tłuszczyk więc niczym go nie polewamy
- forma złapie nam pyszny, naturalny sosik :)
Danie piekę w kombiwarze stąd jego nazwa, ale z powodzeniem można skorzystać z piekarnika :)