Forum

Kuchenne porady

Opiekacz halogenowy

  • Autor: zosia Data: 2011-07-15 13:18:34

    Kupiłam opiekacz halogenowy ,może ktoś z Was ma taki opiekacz.

    Proszę podzielcie się przepisami ,co można w nim robić.W instrukcji niema żadnych przepisów.

    Za porady będę wdzięczna.     Pozdrawiam

  • Autor: Zdzisław Data: 2011-07-15 14:06:39

    Zadobyłem też takie urządzenie i już stoi prawie 2 lata bezczynnie. Najlepiej wychodzą w nim odgrzewane potrawy.  Wyje, straszy przeraźliwym światłem. Długo się czeka na efekty. Dla mnie niepotrzebny wydatek 80zł.

    Przepisy, które kiedyś zebrałem w necie prześlę na priv. Życzę udanego eksperymentowania.

     

    Dopisano 11-07-18 9:34:38:

    Wstawiam przepisy na kombiwar gdyż pocztą chyba nie wszystkie dały się wysłać.

    To nie są moje przepisy z praktyki tylko znalezione w internecie.

    Karp pieczony na ruszcie
    (karp, olej, sól, kminek)
    Oczyszczonego karpia posmarować olejem, posypać kminkiem i pozostawić na
    kilka minut. Następnie położyć na ruszt. Piec w temp. 250 stopni 25 minut.

    Ryba w całości pieczona w folii aluminiowej
    (ryba, cytryna, cebula, seler, marchew, pietruszka, woda, masło lub
    margaryna, sól)
    Oczyszczoną rybę położyć na dość dużym kawałku folii, posolić. Do środka ryby
    włożyć cebulę pokrojoną w plastry, kilka plastrów selera, startą marchew i
    pietruszkę. Wlać kilka łyżeczek od herbaty wody, a następnie włożyć kawałek
    masła lub margaryny. Całość polać sokiem z cytryny. Owinąć dokładnie folią. Na
    dno kombiwara nalać ok. 2 szklanek wody. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20
    min.

    Filety z ryb na ruszcie.
    (filety, sól, olej)
    Zamrożone filety posolić, posmarować olejem. Położyć na ruszcie. Piec w temp.
    250 stopni przez ok. 25 minut.

    Wieprzowe kotlety z pieczarkami w folii
    (3 szt. kotletów, masło, pieczarki)
    Kotlety rozbić, posolić i położyć na osobnych kawałkach folii. Na każdy
    kotlet położyć kawałek masła i pokrojone, surowe pieczarki. Owinąć szczelnie
    folią i położyć na ruszt. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 25 minut.

    Kotlety mielone
    (mięso mielone, jajko, sól, przyprawy, tarta bułka - masa ogólna ok. 300 g)
    Mielone mięso należy wymieszać z pozostałymi składnikami, zagęszczając masę
    tartą bułką. Uformować kotlety i piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min.

    Pieczeń rzymska.
    (mięso mielone [wieprzowe, wołowe], czosnek, tarta bułka, jajko, sól,
    przyprawy, cebula - masa ogólna ok 1000g)
    Mielone mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną cebulą, tartym czosnkiem.
    Posolić, doprawić do smaku i zagęścić tartą bułką. Uformować masę w kształt
    szyszki i położyć na kawałku folii aluminiowej, uprzednio posmarowanej
    olejem. Wlać na dno kombiwara 50 ml zimnej wody. Piec w temp. 220 stopni
    przez ok. 15 minut.

    Zmrożone frytki ziemniaczane
    (ok.300 g)
    Frytki wysypać na siatkę i piec na dolnym ruszcie bez tłuszczu w temp. 240
    stopni przez ok. 15 min.

    Kołacz owocowy z kruchego ciasta
    (ciasto:125 g mąki, 1 jajko, 560 g cukru, 50 g tłuszczu, 10 g proszku do
    pieczenia, owoce
    posypka: 30 g masła, 40 g mąki, 30 g cukru pudru)
    Wyrobić ciasto w misce, obłożyć owocami (świeżymi lub odsączonymi z kompotu),
    posypać posypką i piec w temp. 200 stopni przez ok. 35 minut na ruszcie
    wysokim.

     


    Babka piaskowa
    (300 g mąki, 1 żółtko, 250 g cukru, 88 g tłuszczu, 4 jajka, 22 g proszku do
    pieczenia, 175 ml wody)
    Masę wymieszać i roztrzepać mikserem. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy.
    Piec w temp. 200 stopni przez 45 minut w formie blaszanej w średnicy 250 mm i
    wysokości 90 mm na ruszcie niskim.

    Jajka na wodzie.
    (jajka, sól, woda)
    Jajka wbić, każde osobno do oddzielnych filiżanek, dodać sól do smaku i zalać
    dwiema łyżkami wody, tak aby żółtko znajdowało się pod wodą. Piec w temp. 250
    stopni przez 9-10 minut na ruszcie niskim.

    Pieczone ziemniaki.
    (umyte, jednakowej wielkości ziemniaki w mundurkach)
    Nadkroić ziemniaki i w powstałe szczeliny włożyć kawałki masła lub słoniny.
    Piec bez folii w temp. 250 stopni przez ok. 30 min na ruszcie niskim.

    Steki wołowe na czosnku
    (1,5 kg wołowiny bez kości, mielony pieprz, 2 ząbki utartego czosnku)
    Wymieszać pieprz z czosnkiem i tak przygotowana mieszanką smarujemy
    obustronnie steki. Pozostawić na 2 godziny w temp. pokojowej. Położyć na
    ruszcie niskim i piec w tem. 200 stopni przez 20 - 40 minut.

    Orientacyjne temp. i czasy obróbki:
    Kurczak cały - 200 stopni, 150 min (1679 g)
    kotlety wieprzowe - 220 stopni, 10 - 20 min (373 g)
    udka kurczaka - 220 stopni, 30 min (8 porcji)
    ryba - 250 stopni, 25 min (10 porcji)
    krewetki - 250 stopni, 10 min (3737 g)
    ciasto z owocami - 200 stopni, 35 min (520 g)
    babka drożdżowa - 200 stopni, 45 min (656 g)
    ziemniaki - 250 stopni, 30 min (373 g)
    rozmrażanie potraw - 170 stopni (w zależności od ilości)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kombiwar  udka kurczaka

    1. udka kurczaka
    2. przyprawy do kurczaka - np. do kurczaka po staropolsku bądz własny ulubiony zestaw
    1. udka umyć, ułożyć w jednej warstwie na np. formie sylikonowej do pieczenia i obsypać przyprawami
    2. piec na dolnym lub średnim ruszcie ( po nałożeniu dodatkowego okręgu) w temperaturze 220 OC około 40-60 minut w zależności od wielkości udek, dla pewności można udka obrócić na około 20 minut przed podaniem :)

    - z udek kurczaka wytopi się tłuszczyk więc niczym go nie polewamy
    - forma złapie nam pyszny, naturalny sosik :)

    Danie piekę w kombiwarze stąd jego nazwa, ale z powodzeniem można skorzystać z piekarnika :)

     

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2011-07-15 14:11:39

    Ja jestem bardzo zadowolona z tego urządzenia, pieczony w nim kurczak czy inne mięsko jest rewelacyjne.

    Właśnie piekę w nim gołąbki:)

  • Autor: hanah30 Data: 2011-07-15 15:08:42

    http://www.halogen-oven.pl/ to jest forum a w nim porady i przepisy ponad to nie jest taki fenomen jak reklamują zawsze piekarnik to piekarnik , ale można w nim wszystko zrobić tylko trzeba wiedzieć jak.Metodą prób i błędów na forum dzielą się wszyscy radami.Ja też z niego korzystam.

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-07-16 10:26:31

    Jesli mowisz o Halogen Owen to powiem tak - do pieczenia mięs OK ale do ciast sie nie nadaje zupełnie.

  • Autor: hanah30 Data: 2011-11-04 11:27:11

    Upiekłam murzynka  w Halogen Owen 50min. w tem.160 i dopiekłam 180tem 10 imn

  • Autor: zosia Data: 2011-07-17 22:29:41

    Wielkie dzięki za porady .Dzisiaj piekłam kurczaka w opiekaczu , wyszedł bardzo smaczny.

                                                                                                Pozdrawiam

  • Autor: bietka Data: 2011-07-18 05:28:21

    Dla mojej rodziny jest przydatny gdyż jadamy na tzw tury.Rano-zapiekanki-10 min,200 st gorny ruszt,kielbaski 20 min,frankfurtki 10 min.Odgrzewam w nim bułki na sniadanie, robię grzanki.Kurczak,skrzydełka,pierś z ananasem-smaczne a na dolnym ruszcie ziemniaki.Do mięs daje wodę z ziolami,cytryna na dno.Polędwica pyszna grilowana.Dania w woreczku z ziemniakami razem.Kupiłam drugi na działkę i widzę róznicę mimo iż moc grzałki taka sama.Najlepszy był z makro.

  • Przejdź do pełnej wersji serwisu