Co zrobić, żeby nadziewane ciasta drożdżowe typu jagodzianki, czy nie drożdżowe typu kluski, pierogi były nadziane w środku i wypełnione farszem i po ugotowaniu/upieczeniu nie tworzyła się pusta przestrzeń nad farszem? Macie sposób na ten bąbel powierza?
Na temat drożdżowego, to Megi się wypowiedziała, natomiast pierogi z owocami zawsze utworzą tę pustą przestrzeń. Owoce puszczają sok i kurczą się. Moje pierogi też tak mają, ale nie przejmuję się tym i nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Z ciekawością będę śledziła ten wątek.
Chyba robi się tak wtedy, kiedy farsz jest za bardzo zbity ( znaczy zbija się w czasie gotowania/pieczenia)
Do farszu mięsnych pierogów dodaję wody gazowanej. Pierogi z owocami ( o ile robię, bo zdarza się to raz na 10 lat) mają farsz z serkiem homogenizowanym. To zapobiega dodatkowo strzelaniu gorącego soku.
Jak to nie pomoże, to rzeczywiście zostaje pokochać bąbel :)
Na pierogach, to ja się nie znam nic a nic, ale kiedyś czytałam, że jak ktoś chce mieć "idealne" pierogi z owocami, to powinien do nich dodawać odrobinę bułki tartej. Ona "przyjmuje" sok z owoców, pęcznieje i wypełnia wolną przestrzeń.
Megi pewnie odpowie bardziej fachowo, bo to spec od pierogów, ale...póki co służę wyczytaną informacją :-) Było napisane, że owoce trzeba posypać bułką po wierzchu. Można to zrobić bezpośrednio po ich nałożeniu na ciasto pierogowe a potem oczywiście zakleić :-)
Co zrobić, żeby nadziewane ciasta drożdżowe typu jagodzianki, czy nie drożdżowe typu kluski, pierogi były nadziane w środku i wypełnione farszem i po ugotowaniu/upieczeniu nie tworzyła się pusta przestrzeń nad farszem? Macie sposób na ten bąbel powierza?
Drożdzowe ciasta ;makowce , strucle owocowe nakłuwam patyczkiem i po problemie
No tak, ale z kluskami i pierogami tak się nie da
No fakt ale ja pustostanów w piergach nie miewam ..
Moze dlatego ze dużo nie napowietrzam ciasta ... Budowa w przekroju zwarta .. !
Madziu ! Zakaceptuj pierogi takie z bąblem powietrza .... !
Hehe... ale ja chcę robić doskonałe!
Na temat drożdżowego, to Megi się wypowiedziała, natomiast pierogi z owocami zawsze utworzą tę pustą przestrzeń. Owoce puszczają sok i kurczą się. Moje pierogi też tak mają, ale nie przejmuję się tym i nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Z ciekawością będę śledziła ten wątek.
Chyba robi się tak wtedy, kiedy farsz jest za bardzo zbity ( znaczy zbija się w czasie gotowania/pieczenia)
Do farszu mięsnych pierogów dodaję wody gazowanej. Pierogi z owocami ( o ile robię, bo zdarza się to raz na 10 lat) mają farsz z serkiem homogenizowanym. To zapobiega dodatkowo strzelaniu gorącego soku.
Jak to nie pomoże, to rzeczywiście zostaje pokochać bąbel :)
Na pierogach, to ja się nie znam nic a nic, ale kiedyś czytałam, że jak ktoś chce mieć "idealne" pierogi z owocami, to powinien do nich dodawać odrobinę bułki tartej. Ona "przyjmuje" sok z owoców, pęcznieje i wypełnia wolną przestrzeń.
Brawoooooo smakoś .. '' pierogowa wiedza 6 '' . Moje wczorajsze jagodowe nadzienie pięknie wypełniło ciasto o pustostanie nie ma mowy ale i 2 łychy bułki tartej wrzuciłam .. !
Bułka pochłania sok owocowy i farsz jest zawarty a nie ciapowaty . !
Hmm... A jak to dodałaś, bo ja do pierogów daję całe owoce i nie mam pojęcia jak... obsypać tą bułką owoc?
Megi pewnie odpowie bardziej fachowo, bo to spec od pierogów, ale...póki co służę wyczytaną informacją :-) Było napisane, że owoce trzeba posypać bułką po wierzchu. Można to zrobić bezpośrednio po ich nałożeniu na ciasto pierogowe a potem oczywiście zakleić :-)