Forum

Kuchenne porady

Pusta przestrzeń w nadziewaniu

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-18 10:10:44

    Co zrobić, żeby nadziewane ciasta drożdżowe typu jagodzianki, czy nie drożdżowe typu kluski, pierogi były nadziane w środku i wypełnione farszem i po ugotowaniu/upieczeniu nie tworzyła się pusta przestrzeń nad farszem? Macie sposób na ten bąbel powierza?

  • Autor: megi65 Data: 2011-07-18 10:18:11

    Drożdzowe ciasta  ;makowce , strucle owocowe nakłuwam patyczkiem i po problemie

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-18 10:48:53

    No tak, ale z kluskami i pierogami tak się nie da

  • Autor: megi65 Data: 2011-07-18 12:02:04

    No fakt ale ja pustostanów w piergach nie miewam ..

    Moze dlatego ze dużo nie napowietrzam ciasta ... Budowa w przekroju zwarta .. !

  • Autor: megi65 Data: 2011-07-18 13:24:13

    Madziu ! Zakaceptuj pierogi takie z bąblem powietrza .... !

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-18 13:32:08

    Hehe... ale ja chcę robić doskonałe!

  • Autor: bogdzia Data: 2011-07-18 13:08:47

    Na temat drożdżowego, to Megi się wypowiedziała, natomiast pierogi z owocami zawsze utworzą tę pustą przestrzeń. Owoce puszczają sok i kurczą się. Moje pierogi też tak mają, ale nie przejmuję się tym i nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Z ciekawością będę śledziła ten wątek.

  • Autor: agik Data: 2011-07-20 19:20:09

    Chyba robi się tak wtedy, kiedy farsz jest za bardzo zbity ( znaczy zbija się w czasie gotowania/pieczenia)

    Do farszu mięsnych pierogów dodaję wody gazowanej. Pierogi z owocami ( o ile robię, bo zdarza się to raz na 10 lat) mają farsz z serkiem homogenizowanym. To zapobiega dodatkowo strzelaniu gorącego soku.

    Jak to nie pomoże, to rzeczywiście zostaje pokochać bąbel :)

  • Autor: smakosia Data: 2011-07-21 07:34:17

    Na pierogach, to ja się nie znam nic a nic, ale kiedyś czytałam, że jak ktoś chce mieć "idealne" pierogi z owocami, to powinien do nich dodawać odrobinę bułki tartej. Ona "przyjmuje" sok z owoców, pęcznieje i wypełnia wolną przestrzeń. 

  • Autor: megi65 Data: 2011-07-21 09:57:57

    Brawoooooo smakoś .. '' pierogowa wiedza 6 '' . Moje wczorajsze jagodowe nadzienie pięknie wypełniło ciasto o pustostanie nie ma mowy ale i 2 łychy bułki tartej wrzuciłam .. !

    Bułka pochłania sok owocowy i farsz jest zawarty a nie ciapowaty . !

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-21 10:26:52

    Hmm... A jak to dodałaś, bo ja do pierogów daję całe owoce i nie mam pojęcia jak... obsypać tą bułką owoc?

  • Autor: smakosia Data: 2011-07-21 20:28:28

    Megi pewnie odpowie bardziej fachowo, bo to spec od pierogów, ale...póki co służę wyczytaną informacją :-) Było napisane, że owoce trzeba posypać bułką po wierzchu. Można to zrobić bezpośrednio po ich nałożeniu  na ciasto pierogowe a potem oczywiście zakleić :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu