Forum

Kuchenne porady

Urlop - menu

• Autor: mamusia_muminka Data: 2011-07-18 12:39:58

Witajcie! Mam zamiar wyjechać z mężem i synem na Mazury (rodzina zaprosiła nas na jacht). Co mogę zabrać do jdzenia, żeby nie zniszczyło się w czasie podróży no i oczywiście zostało do pałaszowania na jeziorze. Nie chcę również nadużywać budżetu rodziny. Będzie nas w sumie 5 osób dorosłych. Czekam na wszelkie sugestie. Pozdrawiam cieplutko Mariola

• Autor: Zośka Data: 2011-07-19 11:57:54

Możesz spokojnie zabrać w słoikach potrawy jedzone z pieczywem albo makaronem czy ryżem ( w zależności od możliwości gotowania na jachcie). Polecałabym sosy bolognese, carbonara, beef strogonoff, leczo, bogracz, porkolt, fasolka po bretońsku, gulasz...etc. Dla pewności pasteryzuj słoiki przez pół godziny. Napewno wytrzymają, chyba , że wystawisz je na słońce, to nie gwarantuję. Na słodką przekąskę proponuję cantucci, lub cantuccini - włoskie migdałowe ciastka , chrupiące, moczone w kawie lub winie deserowym.

Ja Ci tak troszeczkę zazdroszczę tego jachtu....., stopy wody pod kilem!

• Autor: mamusia_muminka Data: 2011-07-19 12:07:18

Dziękuję! Nie mam doświadczenia w pasteryzowaniu potraw (no oprócz przetworów na zimę hihi) dlatego moja prośba do Was jako bardziej doświadczonych. Możliwości do gotowania tam też są. Jacht wyposażony bowiem jest w kuchenkę gazową.Jest też lodówka.

• Autor: Zośka Data: 2011-07-19 13:59:20

Muminkowa mamusiu, pasteryzowanie wcale nie jest trudne.  Nakładasz do słoja potrawę, zakręcasz i wstawiasz do garnka z wodą o podobnej temperaturze jak potrawa w słoiku. Ogrzewasz i jak zawrze woda przykręcasz gaz by woda lekko mrugała. Zostawiasz to na pół godziny, po czym wyjmujesz, sprawdzasz, czy da się jeszcze dokręcić, odwracasz do góry dnem i studzisz.

Czasem trzeba powtórzyć pasteryzację, np, konserwy mięsne pasteryzuję 2 razy, jesli mają wytrzymać kilka miesięcy. To sprawdzona metoda, choć nieco inna od tej  jak to robią Amerykanki.  Nie pozbawione jest to sensu i zamierzam wypróbować ich sposób. Wspomniane Amerykanki wstawiają słoiki do szybkowara i gotują 20 minut. Ta metoda zapewnia wyższą temperaturę pasteryzacji, gdyż w wyższym ciśnieniu woda potrzebuje jeszcze kilkanaście stopni do wrzenia, a wtedy wszystkie bakterie są ubite za jednym razem.

Tak myślałam, że na jachcie można coś ugotować, więc słoiki z gotowymi daniami pozwolą Ci maksymalnie skrócić czas gotowania.

• Autor: mamusia_muminka Data: 2011-07-19 16:41:24

Zosiu, jestem Ci naprawdę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-20 09:04:39

Kasze, makarony, ryż trzeba gotować, aby zaoszczędzić czas dobrze sprawdza się kus-kus lub makaron sojowy (ten z zupek chińskich wychodzi taniej niż kupiony w opakowaniu) - zalewasz - masz. Kuskus wsypuję do butelek po coli. Poza tym sosy do spagetti, kisiele, budynie (choć nie cierpię chemii, jednak lekkość i czas przygotowania na wakacjach wygrywa). Biorę też kabanosy, suchą krakowską.

A jeśli chodzi o konkrety z mięsa i w słoikach to moje propozycje masz tu: magdaityle.pl

• Autor: Izuś Data: 2011-07-20 20:26:39

Proponuję ,,kiełbasę z galaretką w słoiku z przepisu Halszki. Ja chłopakom  robię na Grunwald, nie wyobrażają sobie już teraz wyjazdu bez tej mieloneczki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu