Forum

Gawędy o jedzeniu

Domowa parapetowa uprawa pieczarek

• Autor: BEATA55555 Data: 2011-07-18 21:19:52

Czy ktoś uprawia w domu pieczarki? Na stronach internetowych i na allegro można zakupić zestaw do domowej uprawy pieczarki,wszystko gotowe posadzone w pojemniku wystarczy tylko podlewać wodą. Koszt niski ok 20zł. Może ktoś z użytkowników WŻ coś wie na temat takiej uprawy a może bawił się w domową pieczarkarnie , czy może to tylko takie oszustwo??? 

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-07-18 22:03:24

http://www.gadar.pl/grzybnie/1100

To prawda, ale musisz miec chłodną piwnicę.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-20 07:48:47

Zobaczyłam stronkę. No i... czy ktoś próbował hodować takie pieczarki na świeżym powietrzu, a może trufle, czy grzyby leśne? Tak się składa, że mamy kawałek ziemii pod dom, która stoi odłogiem, a przy naszych planach na dom to chyba jeszcze długo postoi ;) Utrapienie bo trzeba trawę kosić (już wymyśliliśmy, że kozę może kupić - taką automatyczna kosiarkę ;)

Pomyślałam, że byłby z niej jakiś pożytek, jakby tam grzyby zbierać!

• Autor: jolka60 Data: 2011-07-21 04:11:49

Magdziu,zarówno boczniaki,jak i pierścieniaki z powodzeniem można hodowac na wolnym powietrzu.Jest oprócz tego mnóstwo innych grzybów,ktre podobno się do takiej hodowli nadają,a o których nawet wcześniej nie słyszałam.Muszę już kończyć,może po południu napiszę resztę.

• Autor: Kluko Data: 2011-07-18 22:29:38

Zastanawiałem się nad tym kiedyś, żeby u siebie w piwnicy zacząć hodować pieczarki. Koszt może i niezbyt duży... Ale z jednej koloni wychodzi ok 2 kg pieczarek zbieranych przez 2-3 miesiące, więc po przekalkulowaniu stwierdziłem, że się jednak nie opłaca - taniej i łatwiej kupić piczarki na targu... Kupiliśmy teściowi na urodziny zagrzybione podłoże do uprawy boczniaka i nic mu nie wyszło... Może warunków nie spłełnił... Nie wiem... A szkoda, bo dużo frajdy by miał...

• Autor: janeczka669 Data: 2011-07-19 18:37:05

U mnie urosło ok 8 kg.

• Autor: jolka60 Data: 2011-07-19 19:46:10

Kilkakrotnir hodowałam boczniaka,zawsze się udawał.Przyjemność była spora,bo prawie codziennie były świeże grzyby.

• Autor: Kluko Data: 2011-07-19 23:12:10

Cos teść musiał zrobić nie tak.... Co prawda nie trzymał tego w piwnicy, tylko w kuchni, więc może było zbyt sucho i ciepło...

• Autor: jolka60 Data: 2011-07-21 04:09:00

Z pewnościa dlatego.W poczatkowym etapie boczniak powinien mieć ciepł do momentu,aż podłoże przerośnie grzybnią.Póżniej trzeba go wynieść do chłodu-cały czas musi byc spora wilgoć.Poza tymtrzymanie boczniaka w pomieszczeniach mieszkalnych jest niewskazane,ponieważ ten grzyb (nie tylko on)pyli.W przypadku "przemysłowej"produkcji do pomieszczeń,w których jest uprawiany,wchodzi się w maseczkach ochronnyh,a niektórzy zakładaja nawet maski gazowe (!)-czy to przesada,nie wiem.

• Autor: olusia23 Data: 2011-07-19 06:59:23

Mój mąż 2 lata temu kupiła grzybnie i miał w planach załozyć pieczarkarnię. Powiem tak, nie wiem, czy ze względu na złe warunki hodowli (pod tarasem w takiej piwnicy z okienkiem), czy nie stosowanie się do zasad uprawy (choć wyczytał wszystko na ten temat), urosła mi 1 pieczarka i to niezbyt okazałych rozmiarów :/ Osobiście nie polecam, no chyba że masz zapał i grzybnie ze sprawdzonego źródła. 

• Autor: as Data: 2011-07-19 08:32:49

Moja teściowa miała w piwnicy podwójną grzybnię i bardzo dużo pieczarek z niej uzbierała. Musiała smażyć i mrozić bo nie nadążała ze spożyciem.

• Autor: peggy83 Data: 2011-07-19 09:10:47

Mój wujek hodował pieczarki domowym sposobem. Przywoził nam grzybki bo sam nie nadążał z przerabianiem :) Sama sie zastanawiam nad taką uprawą. Plusem jest to, że będa bez chemii.

• Autor: Paola_r Data: 2011-07-19 11:57:37

Mąż z kolegami kupili kiedyś na Allegro takie zestawy małego majsterkowicza do pieczarek ;)

U nas w domu stał na parapecie okiennym i przez kilka tygodni mieliśmy świeże grzyby. Karton był lekko przykryty, żeby było przewiewnie, ale bez przesady, bo jednak wilgotność ziemi i grzybni to podstawa.

Pieczarki z tej uprawy miały trochę intensywniejszy smak, niż te ze sklepu i były ciemniejsze. Pozdrawiam. P.

• Autor: Fiddle Data: 2011-07-19 12:11:23

Tak, miałam taką parapetową uprawę pieczarek. Kupiłam gdzieś na necie, chyba na allegro, nie pamiętam dokładnie, bo to było z rok temu. Polecam taką uprawę, ja miałam w chłodnej piwnicy tą pieczarkarnię, pieczarek urosło sporo, codziennie dorastały nowe, chłopak się wściekał, że każdy obiad był z pieczarek hehehehe ;D Wreszcie się skończyły, chłopak zadowolony, ja też bo nie wydałam za darmo 30zł (za tyle to kupiłam) a i brzuszki były pełne od pyszniastych pieczarek. Mają intensywniejszy moim zdaniem zapach, i fakt są ciemniejsze ale dużo zdrowsze i smaczne. pzdr.

• Autor: BEATA55555 Data: 2011-07-19 13:29:09

Oj kusi mnie, kusi i to bardzo.Mój problem to brak piwnicy ale może na parapecie by mogły rosnąć(okno jest bardzo słoneczne i gorące strona południowo-zachodnia).

• Autor: Paola_r Data: 2011-07-19 14:38:11

U nas stało na wschodnim parapecie. Po południu było tam, jak na patio ;)

Jeszcze jedno, nasze zbiory na początku miały ok. 7,5 cm w kapeluszu, potem pieczarki były nieco drobniejsze, ale nie mniej smaczne i bardzo aromatyczne (tak jak pisała Fiddle).

• Autor: janeczka669 Data: 2011-07-19 18:43:48

Miałam grzybnię już dwa razy i byłam zadowolona.

Początkowo leżakowała w piwnicy, później ze względu na zimę w kotłowni, grzybów miałam pod dostatkiem, koszta na pewno się zwróciły. Nadmiar grzybów przesmażałam na oleju bądz maśle i mroziłam, starczyło na długo.

Tak sobie myślę, że właściwie na ten moment to dobry pomysł z grzybnią, nie wiem jak na parapecie ale w piwnicy, bądz ciemnej kotłowni na pewno pięknie obrodzi.

• Autor: BEATA55555 Data: 2011-07-22 21:07:36

Najchłodniejsze miejsce w całym moim mieszkaniu to łazienka temp to 25st czyli to troszkę więcej stopni jak zaleca sprzedawca. Myślicie że pieczarki mają szanse przy takiej temperaturze czy nic z tego??? 

• Autor: Cletti Data: 2011-08-06 20:16:12

Ja uprawialam pieczarki w domu i w szklarni w domku jesienia przy kaloryferze  wyrosły piekne   niewyrabiałam z produkcja :)

Natomiast w szklarni slimaki mi zjadly :)

Ale to nie mit musisz miec tylko klocek z pieczarkami i specjalny torf na nie :) i ciemne pomieszczenie albo czarna folie do przykrycia 

W ogrodniczych sklepach mozna kupić grzybnie 

Przejdź do pełnej wersji serwisu