Forum

Kuchenne porady

Biszkopt na tort

  • Autor: Cletti Data: 2011-07-25 12:29:42

    Zamierzam sie do tortu  jakis czas temu ktos poradzil mi,zeby do biszkoptu dodac smietane i wtedy biszkopt bedzie juz nasaczony i nie bedzie potrzebowal dodatkowych nawilzaczy 

    Ktos z was piekl juz taki biszkopt ze smietana ?  

    Biszkopt byl super  ale nie mam namiarów na osobe od biszkopta hehe 

    Moze dysponujecie przepisem  help;)

  • Autor: Cletti Data: 2011-07-25 14:09:28

    Po przewertowaniu milionów przepisów w koncu znalazlam....

  • Autor: grazka35 Data: 2011-07-25 14:35:40

    To może się podziel tym przepisem, bo takiego nie znam?

  • Autor: bogdzia Data: 2011-07-25 17:37:28

    Podziel się z nami tą wiedzą, bosmy ciekawe i to bardzo

  • Autor: megi65 Data: 2011-07-25 14:57:13

    To chyba jakiś mit ... kazde ciasto biszkoptowe bez względu na masę ponczuje ... :) Moim zdaniem śmietana sama w sobie nie da takiej wilgotności co poncz ...

     

  • Autor: megi65 Data: 2011-07-25 15:01:40

    Zerknij  na klasyczne torty ze śmietną ... szwarcwaldzkie wszystkie napączowane .. :)

    A poncz  nie jest trudny do wykonania i ... pokropienia ..! Powodzenia

  • Autor: Cletti Data: 2011-07-25 15:22:37

    Megi nie napisalam ze nie umiem robić ponczu...........interesowal mnie ten jeden przepis KONIEC KROPKA

    Temat zamkniety

  • Autor: agulinia Data: 2011-07-25 16:23:38

    Megi była przecież miła... oj

  • Autor: megi65 Data: 2011-07-25 16:26:39

    No Agulinka  ... i nadal jest .... (tylko musze sama przeskoczyć swoje myślenie, ze śmietana sama w sobie nawilży biszkopcio .. )  Pracuje nad tym .. intensywnie .. :) !

  • Autor: Fiddle Data: 2011-07-25 18:06:42

    Była miła, i jest miła :D

  • Autor: megi65 Data: 2011-07-25 16:24:45

    Gdziezbym śmiała twierdzić , ze ponczować nie potrafisz .. :) raczej szłam w kierunku , ze lubisz suche biszkoptowe , przekładane .. :). Oczywiście daleka jestem od uszczypliwości .. ! Jak zanlazłaś torcik super .. .. Smacznego .. ! :)

     

  • Autor: agulka8204 Data: 2011-07-25 17:38:53

    A ja bym poprosiła o ten przepis jezeli mozna? Z góry bardzo dziekuje

  • Autor: agulka8204 Data: 2011-07-25 20:26:00

    Szkoda:( Chyba nie dostaniemy tego przepisu:( A szkodaaaa

  • Autor: megi65 Data: 2011-07-25 20:42:36

    Śmiem domniemywać , ze to biszkopt z owocami od Kolorowa75 ale pewności nie mam .. :)

  • Autor: Cletti Data: 2011-07-25 22:08:29

    Nie siedzę non stop przy kompie...a przepis prosty    bierzesz ulubiony przepis na biszkopt i dajesz po dodaniu maki 1 łyche śmietany i cała filozofia      nie próbowałam jeszcze robić jak zrobię to pochwale się albo popsiocze troche ;)

  • Autor: martynka 13 Data: 2011-07-26 09:20:00

    Śmietana zawiera tłuszcz i to powoduje, że biszkopt jest wilgotniejszy. Taki sam efekt uzyskamy dodajac łyżkę oleju lub mąkę pszenną wymieszmy z mąką ziemniaczaną. Nigdy jednak biszkopt nie będzie smakował jak naponczowany. Megi ma rację, dziwi mnie że sie tak oburzyłaś.

  • Autor: BEATA55555 Data: 2011-07-29 22:11:14

    http://wielkiezarcie.com/recipe9933.html Myślę że o ten przepis chodzi.Jest rewelacyjny z powodzeniem można na jego podztawie robić tort z pysznym śmietanowym kremem i samoistnie nawilżonym biszkoptem. Ja po przełożeniu śmietaną wkładam go do gorącego ale już wyłączonego piekarnika i tam sobie dochodzi w piekarniku(aby śmietana zamieniła się w krem musi dostać temperatury).Maksymalnie na średnią tortownicę daję 2,5 śnietany dużej (śmitanę zawsze słodzę cukrem), biszkopt oczywiście przed nałożeniem śmietany kroję i śmietanę wkładam warstwowo(biszkopt,śmietana,biszkopt,śmietana ,biszkopt i na górę śmietana). Można też zrobić kakaowy biszkopt i do śmietay też dodać kakao i cukier.

Przejdź do pełnej wersji serwisu