Forum

Kuchenne porady

jak nie schrzanić sosu chrzanowego??

  • Autor: lanntana Data: 2011-08-04 10:13:47

    Mąż był łaskaw zażyczyć sobie na obiad jajka w sosie chrzanowym.Potrawy tej nie lubię robić,bo sos mi się nie udaje,zawsze wychodzi mdły i bez smaku. Poratujcie sprawdzonym przepisem,proszę

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-08-04 11:03:54

    chrzan dodaj na końcu do gotowego już sosu i nie gotuj , w czasie gotowania chrzan traci swoją atrakcyjność

  • Autor: f-K Data: 2011-08-05 17:36:50

    Zgadzam sie. Chrzan po obrobce termicznej smakuje jak drewniane wiory. Dodaj na koncu w ilosci zapewniajacej odpowiednia ostrosc. Dopraw sola, pieprzem i cytryna.

  • Autor: hanah30 Data: 2011-08-04 11:49:20

    Ja do jajek robię sos beszamel bez gałki muszkatołowej na samym końcu dodaję chrzan .

  • Autor: matani Data: 2011-08-05 14:59:56

    Moja wersja na sosy typu chrzanowy, musztardowy, pomidorowy to:

    1) zagotować trochę wody z wegetą

    2) wziąć tyle samo mleka co wody, roztrzepać w nim trochę mąki (sprężynką, żeby nie było grudek) w ilości takiej, która zagęści (kopiata łyżka na ok. 1,5 szl. płynów razem)

    3) wlać to do wody i mieszając zagotować

    4) jak się zagotuje dorzucić chrzan tarty (ja daję oczywiście ze słoiczka) - łyżeczka max, musztardy - 2 -3 łyżeczki, przecieru pomidorowego - sporo :) - żeby był ładny kolor

    Może to nie są szczyty sztuki kulinarnej, ale u mnie wybornie się sprawdzają

Przejdź do pełnej wersji serwisu