Forum

Gawędy o jedzeniu

Kwasek cytrynowy

  • Autor: Cletti Data: 2011-08-05 08:08:24

    Szperałam dzis po necie w poszukiwaniu przepisów aroniowych-dzis wielkie aroniobranie :)

    i natknęłam sie na kilka stron z przepisami i....z użyciem kwasku cytrynowego również ,Wszystko ok tylko niżej widniał napis -

    "...ze względu na rakotwórcze działanie kwasku cytrynowego ......sugerowane jest zastapienie go sokiem z cytryny..... " 0.0

    Moj zdrowy rozsadek gdzies uciekł ....Zaczęłam szperac zamiast przepisów aroniowych to kwasku i opinii o nim hmm Rożne strony podaja rozne informacje jka to net Robiłam dzemiki rózane z dodatkiem kwasku i inne tez z jego dodatkiem i ...Nie używam go codziennie, ale czuje jakis niesmak w związku z tym Zaniedbałam cos?

    Jakie macie opinie o kwaskui czy kwasek faktycznie jest taki... niebezpieczny?

  • Autor: Ewa1982 Data: 2011-08-05 09:35:46

    Ja sporadycznie używam kwasku, ale nie mam jakiś obaw jeśli faktycznie ma działanie rakotwórcze. Zresztą mnóstwo produktów ma takie działanie. Jeśli nie używa się go codziennie i to w niewielkich ilościach, to nie ma obaw.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-08-05 11:36:46

    używam jeśli trzeba, bez obaw.....myślę, że jeśli nawet, to chyba trzeba by go używać często i w dużych ilościach...a poza tym, co chwila wymyślają jakieś "nowości" szkodliwe, aby po pewnym czasie stwierdzić, że jednak nie szkodzą....nie wiadomo o co w końcu chodzi

  • Autor: Shanna Data: 2011-08-05 20:11:36

    Ja korzystam z niego jesli zajdzie taka potrzeba. To akurat jeden z produktow, ktorych nie uzywam na co dzien. Co do szkodliwosci to zdania sa podzielone. Gdyby patrzec co szkodzi a co nie z produktow ze sklepowych polek, to chyba najdrowsze byly by marchewki wlasnorecznie wyhodowane w ogrodku.

Przejdź do pełnej wersji serwisu