Sałatę umyć i postrzępić na małe kawałki, ogórek pokroić na księżyce, papryka pokroić w małą kostkę , ser feta odcedzić i dodać tak jak jest. Sos włoski wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju - wlać do sałaty 15 min przed podaniem. Ew. doprawić vegetą i pieprzem.
Może podobna trochę do "Kuchacikowej"-prosta i ulubiona przez nas .Zrobiła kiedyś furorę na zakładowym grilu (wydawało mi się,że niepozorna,a nie miałam czasu na nic innego).
Sałata-zwykła (czy lodowa),świeże ogórki (najlepiej gruntowe,sałatkowe),zielony koperek,szczypior.Poza tym sól,pieprz,ocet winny lub sok z cytryny,oliwa z oliwek.
Sałatę porwać na kawałki,ogórek zetrzeć na cienkie plastry,dodać pokrojony sczypior i koperek,doprawić do smaku,odstawić do "przegryzienia się"składników.A...oliwę dodaję właśnie po tym "przegryzieniu".
Może podobna trochę do "Kuchacikowej"-prosta i ulubiona przez nas .Zrobiła kiedyś furorę na zakładowym grilu (wydawało mi się,że niepozorna,a nie miałam czasu na nic innego). Sałata-zwykła (czy lodowa),świeże ogórki (najlepiej gruntowe,sałatkowe),zielony koperek,szczypior.Poza tym sól,pieprz,ocet winny lub sok z cytryny,oliwa z oliwek. Sałatę porwać na kawałki,ogórek zetrzeć na cienkie plastry,dodać pokrojony sczypior i koperek,doprawić do smaku,odstawić do "przegryzienia się"składników.A...oliwę dodaję właśnie po tym "przegryzieniu".
Zapomniałam napisać,że przyprawy rozpuszczam w jak najmniejszej ilości wody i tym polewam sałatę,następnie daję oliwę.
A na jaką masz chęć?- większość pasuje do pieczonych udek.
Jak nie dodasz majonezu, śmietany, masy orzechów i wielkiej ilości serów- to każda jedna będzie lekka.
Z kapusty białej- z ziołami.
Z kapusty pekińskiej - dowolna, ale bez majonezu!
Z kapusty kiszonej.
Z ogórków i jogurtu, lub ogórków w sosie słodko- kwaśnym.
Z marchewki surowej- dowolna np z chrzanem i orzeszkami. Albo klasyczna: z jabłkiem i cytryną.
Z selera- np moja ukochana: z jogurtem i malinami.
Z buraków- dowolna, ale nie zasmażana - buraki i chrzan, lub buraki, papryka i ocet.
Z czerwonej kapusty z ananasem, lub klasyczna: z jabłkiem, gozdzikami i natką pietruszki
Z pomidorów- tysiace surówek: ze szczypiorkiem, z drobniutko posiekaną cebulą, z oliwkami, z czosnkiem, z bazylią
Z pomidorów i papryki.
Z sałaty, mieszanych sałat- z dowolnymi dodatkami- owocami, warzywami, z winegretem, lub tylko skropiona cytryną i oliwą. Lub nawet bez oliwy- tylko coś kwaśnego rozmieszanego z wodą i cukrem.
jaką sałatkę mogęp odać do pieczonych udek? chodzi mi o coś lekkiego
1 Sałata lodowa
1/2 opakowania sera Arla Apetina Feta
1/2 świeżego ogórka
1/2 świeżej czerwonej papryki
Sos włoski
Sałatę umyć i postrzępić na małe kawałki, ogórek pokroić na księżyce, papryka pokroić w małą kostkę , ser feta odcedzić i dodać tak jak jest. Sos włoski wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju - wlać do sałaty 15 min przed podaniem. Ew. doprawić vegetą i pieprzem.
Może taka http://wielkiezarcie.com/recipe68777.html lub taka http://wielkiezarcie.com/recipe20686.html
Może taka http://wielkiezarcie.com/recipe68777.html lub taka
Sałatka z mięsem która ma być jako dodatek do mięsa ? ? ? ?Dziwne ...http://wielkiezarcie.com/recipe20686.html
Taką sałatkę można zrobić "wsadzając" kurczaka do sałatki, lub bez kurczaka, którego podamy obok...
Może podobna trochę do "Kuchacikowej"-prosta i ulubiona przez nas .Zrobiła kiedyś furorę na zakładowym grilu (wydawało mi się,że niepozorna,a nie miałam czasu na nic innego).
Sałata-zwykła (czy lodowa),świeże ogórki (najlepiej gruntowe,sałatkowe),zielony koperek,szczypior.Poza tym sól,pieprz,ocet winny lub sok z cytryny,oliwa z oliwek.
Sałatę porwać na kawałki,ogórek zetrzeć na cienkie plastry,dodać pokrojony sczypior i koperek,doprawić do smaku,odstawić do "przegryzienia się"składników.A...oliwę dodaję właśnie po tym "przegryzieniu".
Może podobna trochę do "Kuchacikowej"-prosta i ulubiona przez nas .Zrobiła
Zapomniałam napisać,że przyprawy rozpuszczam w jak najmniejszej ilości wody i tym polewam sałatę,następnie daję oliwę.kiedyś furorę na zakładowym grilu (wydawało mi się,że niepozorna,a nie
miałam czasu na nic innego). Sałata-zwykła (czy lodowa),świeże
ogórki (najlepiej gruntowe,sałatkowe),zielony koperek,szczypior.Poza
tym sól,pieprz,ocet winny lub sok z cytryny,oliwa z oliwek. Sałatę
porwać na kawałki,ogórek zetrzeć na cienkie plastry,dodać pokrojony
sczypior i koperek,doprawić do smaku,odstawić do "przegryzienia
się"składników.A...oliwę dodaję właśnie po tym "przegryzieniu".
A na jaką masz chęć?- większość pasuje do pieczonych udek.
Jak nie dodasz majonezu, śmietany, masy orzechów i wielkiej ilości serów- to każda jedna będzie lekka.
Z kapusty białej- z ziołami.
Z kapusty pekińskiej - dowolna, ale bez majonezu!
Z kapusty kiszonej.
Z ogórków i jogurtu, lub ogórków w sosie słodko- kwaśnym.
Z marchewki surowej- dowolna np z chrzanem i orzeszkami. Albo klasyczna: z jabłkiem i cytryną.
Z selera- np moja ukochana: z jogurtem i malinami.
Z buraków- dowolna, ale nie zasmażana - buraki i chrzan, lub buraki, papryka i ocet.
Z czerwonej kapusty z ananasem, lub klasyczna: z jabłkiem, gozdzikami i natką pietruszki
Z pomidorów- tysiace surówek: ze szczypiorkiem, z drobniutko posiekaną cebulą, z oliwkami, z czosnkiem, z bazylią
Z pomidorów i papryki.
Z sałaty, mieszanych sałat- z dowolnymi dodatkami- owocami, warzywami, z winegretem, lub tylko skropiona cytryną i oliwą. Lub nawet bez oliwy- tylko coś kwaśnego rozmieszanego z wodą i cukrem.
Ja lubię sałatę masłową z sosem jogurtowym dzeciaki mizerię z ogórka