Forum

Gawędy o jedzeniu

sałatka do pieczonych udek

  • Autor: katarzyna8301 Data: 2011-08-06 11:46:41

    jaką sałatkę mogęp odać do pieczonych udek? chodzi mi o coś lekkiego

  • Autor: kuchacik Data: 2011-08-06 11:56:51

    1 Sałata lodowa

    1/2 opakowania sera Arla Apetina Feta

    1/2 świeżego ogórka

    1/2 świeżej czerwonej papryki

    Sos włoski

    Sałatę umyć i postrzępić na małe kawałki, ogórek pokroić na księżyce, papryka pokroić w małą kostkę ,  ser feta odcedzić i dodać tak jak jest. Sos włoski wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju - wlać do sałaty 15 min przed podaniem. Ew. doprawić vegetą i pieprzem.

  • Autor: kuchacik Data: 2011-08-06 14:10:17

    Może taka http://wielkiezarcie.com/recipe68777.html lub taka
    http://wielkiezarcie.com/recipe20686.html

    Sałatka z mięsem która ma być jako dodatek do mięsa  ? ? ? ?Dziwne ...

  • Autor: makusia Data: 2011-08-06 14:24:55

    Taką sałatkę można zrobić "wsadzając" kurczaka do sałatki, lub bez kurczaka, którego podamy obok...

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-06 14:18:59

    Może podobna trochę do "Kuchacikowej"-prosta i ulubiona przez nas .Zrobiła kiedyś furorę na zakładowym grilu (wydawało mi się,że niepozorna,a nie miałam czasu na nic innego).

    Sałata-zwykła (czy lodowa),świeże ogórki (najlepiej gruntowe,sałatkowe),zielony koperek,szczypior.Poza tym sól,pieprz,ocet winny lub sok z cytryny,oliwa z oliwek.

    Sałatę porwać na kawałki,ogórek zetrzeć na cienkie plastry,dodać pokrojony sczypior i koperek,doprawić do smaku,odstawić do "przegryzienia się"składników.A...oliwę dodaję właśnie po tym "przegryzieniu".

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-06 14:26:06

    Może podobna trochę do "Kuchacikowej"-prosta i ulubiona przez nas .Zrobiła
    kiedyś furorę na zakładowym grilu (wydawało mi się,że niepozorna,a nie
    miałam czasu na nic innego). Sałata-zwykła (czy lodowa),świeże
    ogórki (najlepiej gruntowe,sałatkowe),zielony koperek,szczypior.Poza
    tym sól,pieprz,ocet winny lub sok z cytryny,oliwa z oliwek. Sałatę
    porwać na kawałki,ogórek zetrzeć na cienkie plastry,dodać pokrojony
    sczypior i koperek,doprawić do smaku,odstawić do "przegryzienia
    się"składników.A...oliwę dodaję właśnie po tym "przegryzieniu".

    Zapomniałam napisać,że przyprawy rozpuszczam w jak najmniejszej ilości wody i tym polewam sałatę,następnie daję oliwę.

  • Autor: agik Data: 2011-08-07 01:55:06

    A na jaką masz chęć?- większość pasuje do pieczonych udek.

    Jak nie dodasz majonezu, śmietany, masy orzechów i wielkiej ilości serów- to każda jedna będzie lekka.

    Z kapusty białej- z ziołami.

    Z kapusty pekińskiej - dowolna, ale bez majonezu!

    Z kapusty kiszonej.

    Z ogórków i jogurtu, lub ogórków w sosie słodko- kwaśnym.

    Z marchewki surowej- dowolna np z chrzanem i orzeszkami. Albo klasyczna: z jabłkiem i cytryną.

    Z selera-  np moja ukochana: z jogurtem i malinami.

    Z buraków- dowolna, ale nie zasmażana - buraki i chrzan, lub buraki, papryka i ocet.

    Z czerwonej kapusty z ananasem, lub klasyczna: z jabłkiem, gozdzikami i natką pietruszki

    Z pomidorów- tysiace surówek: ze szczypiorkiem, z drobniutko posiekaną cebulą, z oliwkami, z czosnkiem, z bazylią

    Z pomidorów i papryki.

    Z sałaty, mieszanych sałat- z dowolnymi dodatkami- owocami, warzywami, z winegretem, lub tylko skropiona cytryną i oliwą. Lub nawet bez oliwy- tylko coś kwaśnego rozmieszanego z wodą i cukrem.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-08-07 08:10:32

    Ja lubię sałatę masłową z sosem jogurtowym dzeciaki mizerię z ogórka

Przejdź do pełnej wersji serwisu