Ten przepis znalazłem gdzieś w internecie, ja robiłem na teflonowej okrągłej blaszce do pizzy o średnicy 28 CM, cisto podzieliłem na dwie części tak jak w przepisie i wychodzi idealnie.Nie polecam wyrabiania normalnym mikserem ponieważ cisto napewno się wkręci i się może zepsuć mikser.Ja wyrabiałem ciasto w misce rękami przez 10 minut bardzo dokładnie. Mąke typ 650 można kupić w sklepach "Lidl". Po wyciągnięciu z piekarnika przesmarowałem górną część pędzelkiem z wodą żeby nie była później zbyt twarda, no i wiadomo,że jedno takie koło dzielimy później na 4 części i mamy bułek na 4 kebaby, a z tej porcjii wyjdzie 8.
W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdze, cukier i odstawiamy na 10-15min do momentu aż pojąwią sie pęcherzyki. Następnie dodajemy mąke, wodę, sól, oliwę i wyrabiamy 10min. Polecam dobrze wyrobić przy użyciu robota kuchnnego, ciasto jest naprawdę dobrze wyrobione i elastyczne.
Ciasto dzielimy na dwie porcje 500g i rozgniatamy na placek jak do pizzy grubość do 1cm, nożem nacinamy wzór w kratkę (nie jest to konieczne) i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i do piekarnika 250C od 10 do 15min.
Szukaj pod hasłem podpłomyki lub indyjskie chlebki chapati. Myślę, że to coś podobnego. Ciasto jak na pizzę z małą ilością drożdży i upieczone w bardzo wysokiej temperaturze da taki efekt. Ja dodałabym jeszcze do niego przypraw.
Dzięki ;) Ale to chyba nie to jeszcze - bo to z linku wygląda na takie nadmuchane powietrzem ,a to co ja chce to normalna bułka - przekrojona przez cały środek i jedna strona ma ok. 1 cm grubości. jest na prawdę bardzo smaczna. ..
A chlebki do pity znajdziesz na WZ masę przepisów. ( wczoraj wrzuciłam w szukajkę o wyskoczyło kilka, ale mi sie skończył internet, a dziś nie mogę wstawić linka.
Po drugie: pomijajac, czy to to samo, czy nie ;)
Jesli chcesz takiego cienkiego placuszka, to możesz sobie poradzić za pomocą grilla kontaktowego i jakiegoś pieczywa, które Ci odpowiada. Przeciąć bułke wzdłuż, ale nie do końca, chyba nie stanowi problemu?
Po trzecie cienkie placki jak do pity bez problemu kupisz w netto ( to ruszaj do Chwałowic ;)).
A już przeróżne- takie kwadratowe, okrągłe, w różnej wielkości opakowaniach, mrożone i vacowane ( nie wiem, czy tak się pisze) - w makro i w większości marketów.
Witam!
Szukam dobrego przepisu na knyszę ,a dokładniej chciał bym wiedzieć jak robicie tą bułkę ?
Będę wdzięczny za wszystkie przepisy i wskazówki ..
Chciał bym zrobić knyszę z gyrosem i surówkami ..ale nie mam właśnie przepisu na tą bułkę a w sklepach też nie umiem jej znaleźć ;/
Pozdrawiam
http://www.gotujmy.pl/knysze,przepisy,79862.html uformować bułeczki i upiec
http://www.niam.pl/pl/przepisy_kulinarne/805-knysze_z_ciasta_drozdzowego_z_kapusta
mysle ze nie o takie kebaby autorowi chodzilo
tylko o ta zwykla polokragla bule w ktorej podaja knysze w fast foodowych budkach
Tak masz rację ,chodziło mi o te pół okrągłe. Ale dziękuje Wam za odpowiedź.
Chodzi mi o to:
znalezione w necie
Ten przepis znalazłem gdzieś w internecie, ja robiłem na teflonowej okrągłej blaszce do pizzy o średnicy 28 CM, cisto podzieliłem na dwie części tak jak w przepisie i wychodzi idealnie.Nie polecam wyrabiania normalnym mikserem ponieważ cisto napewno się wkręci i się może zepsuć mikser.Ja wyrabiałem ciasto w misce rękami przez 10 minut bardzo dokładnie. Mąke typ 650 można kupić w sklepach "Lidl". Po wyciągnięciu z piekarnika przesmarowałem górną część pędzelkiem z wodą żeby nie była później zbyt twarda, no i wiadomo,że jedno takie koło dzielimy później na 4 części i mamy bułek na 4 kebaby, a z tej porcjii wyjdzie 8.
Chleb turecki:
- mąka pszenna 650 - 0.6kg
- drożdze swieże - 30g
- cukier - 7g (płaska łyżeczka)
- sól - 10g (ok. 1,5 łyżeczki)
- oliwa - 2 łyżki
- woda (ilość potrzebna do wyrobienia ciasta)
- sezam
- 1 roztrzepane jajko
W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdze, cukier i odstawiamy na 10-15min do momentu aż pojąwią sie pęcherzyki. Następnie dodajemy mąke, wodę, sól, oliwę i wyrabiamy 10min. Polecam dobrze wyrobić przy użyciu robota kuchnnego, ciasto jest naprawdę dobrze wyrobione i elastyczne.
Ciasto dzielimy na dwie porcje 500g i rozgniatamy na placek jak do pizzy grubość do 1cm, nożem nacinamy wzór w kratkę (nie jest to konieczne) i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i do piekarnika 250C od 10 do 15min.
Dzięki ;)
Jak by mogłem jeszcze prosić to podeślij mi ten link na priv bo bym sobie zobaczył i zdjęcia itp.
Dzięki jeszcze raz ;)
nie ma zadnych zdjec
to byla odp na jakims forum odnosnie zrobienia tych bulek do kebaba
mysle ze przepis jest wart wyprobowania
aha ;)
OK . ...muszę go dokładnie przeanalizować i zrobię ;) dam znać jak wyszło ..
pamietaj ze jesli zrobisz z tego kebaby to po upieczeniu niech chlebek wystygnie odpocznie
i wtedy siup go do opiekacza zeby wszystko bylo tak jak ma byc ;]
A gdyby ten przepis umieścić w przepisach byłoby super!!
haniu masz moje calkowite pozwolenie do zredagowania przepisu i umieszczenia go :D
ale mysle ze warto poczekac az kuchacik wykona chlebek powie nam ze "to jest to"
i z zachwytu sam umiesci go w przepisach :D
Szukaj pod hasłem podpłomyki lub indyjskie chlebki chapati. Myślę, że to coś podobnego. Ciasto jak na pizzę z małą ilością drożdży i upieczone w bardzo wysokiej temperaturze da taki efekt. Ja dodałabym jeszcze do niego przypraw.
Dzięki ..będę szukał. .
O ile dobrze pamiętam to kiedyś na wycieczce klasowej robiliśmy podpłomyki ...ale jak ja bym pamiętał jak to smakowało : P
Tu coś takiego znalazłam: Chapati1, Chapati2, Roti. Jak masz przeglądarkę Chrome to masz i tłumaczenie strony. Pamiętaj, że ghee to masło.
Dzięki ;) Ale to chyba nie to jeszcze - bo to z linku wygląda na takie nadmuchane powietrzem ,a to co ja chce to normalna bułka - przekrojona przez cały środek i jedna strona ma ok. 1 cm grubości. jest na prawdę bardzo smaczna. ..
Opada, jak każde ciasto, tylko podczas pieczenia się nadmuchuje, potem to takie placki :)
A czy chlebki do knyszy, to to samo, co do pity?
A chlebki do pity znajdziesz na WZ masę przepisów. ( wczoraj wrzuciłam w szukajkę o wyskoczyło kilka, ale mi sie skończył internet, a dziś nie mogę wstawić linka.
Po drugie: pomijajac, czy to to samo, czy nie ;)
Jesli chcesz takiego cienkiego placuszka, to możesz sobie poradzić za pomocą grilla kontaktowego i jakiegoś pieczywa, które Ci odpowiada. Przeciąć bułke wzdłuż, ale nie do końca, chyba nie stanowi problemu?
Po trzecie cienkie placki jak do pity bez problemu kupisz w netto ( to ruszaj do Chwałowic ;)).
A już przeróżne- takie kwadratowe, okrągłe, w różnej wielkości opakowaniach, mrożone i vacowane ( nie wiem, czy tak się pisze) - w makro i w większości marketów.
to sa agik zupelnie inne rodzaje pieczywa
te bulki do kebaba przygotowuje sie z chelbka tureckiego
http://ziemiaswietawkatechezie.pl/2011/05/palestyna-w-czasach-jezusa-jedzenie-chleb-czyli-pita-i-shallah-przepisy-do-szybkiego-przyrzadzenia/
http://szufladakuchenna.blogspot.com/2010/06/chlebki-pita.html
Myślę ,że to to o co mi chodzi ;) Dzięki.
to trzeba bylo mowic ze chodzi o chlebki pita najzwyklejsze :P
bo to zdjecie ktore podales w jednym z pierwszych postow to nie pita ale wlasnie chlebek turecki
witaj,
jesli to sa podplomyki, to znalazlam ten przepis:
http://wielkiezarcie.com/recipe56165.html,
pozdrawiam
Witaj,
Dzięki za link ale to chyba nie to ;)
Pozdrawiam.
Szymku,
skladniki sa te same, porownaj, a tu znalazlam inny przepis, ma dobre komentarze:
http://wielkiezarcie.com/recipe24721.html,
pozdrawiam
Dzięki ;)
O to mi chodziło ..Dodaje do ulubionych . .i prawdopodobnie jako pierwszy zrobię ten ;)