Forum

Kuchenne porady

Pasteryzowanie a zakręcanie słoików

  • Autor: Shaphire Data: 2011-08-14 21:08:15

    Witam,

     uwielbiam robić przetworowe zapasy na zimę, ale jest jedna rzecz która nie daje mi spokoju - czy pasteryzować słoiki zamknięte całkowicie szczelnie, czy niedokręcone ? Ja pasteryzuję niedokręcone, po wyjęciu zakręcam, ale może robię źle ? Może porządnie zakręcone mniej się psują ?

    proszę o pomoc.

  • Autor: kuchacik Data: 2011-08-14 21:19:32

    Ja dokręcam tyle ile sił w łapkach (rękach) ;)

  • Autor: Shaphire Data: 2011-08-14 21:34:35

    i powiedz mi słoiki nie pękają jak mocno dokręcasz ?

  • Autor: kuchacik Data: 2011-08-14 21:36:00

    Jak dotąd nie.

    Jak gotuje w garnku to na spód daje jakąś ścierkę.

  • Autor: ezelka Data: 2011-08-14 21:48:08

    Ja dokręcam z całych sił przed pasteryzacją, a nawet wołam męża, żeby dokręcił mocniej nigdy mi słoik żaden nie pękł i nawet nie wiedziałam, że można nie dokręcać przed pasteryzacją tylko po.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-08-14 21:19:47

    do pasteryzacji zakręcam lekko, a po wyjęciu słoików z pasteryzacji - dokręcam i odwracam

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-08-14 21:53:37

    U nas zawsze się dokręca słoiki przed pasteryzacją.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-14 22:15:11

    Ja zazwyczaj dokrecam,ale czytalam w kilku poradnikach,aby nie zakrecac dokladnie przed pasteryzowaniem,tylko po nim,ale na goraco.Nie robie tak z natury czysto technicznej,aby sie nie poparzyc.Czy Twoje wyroby psuja sie ?

  • Autor: Shaphire Data: 2011-08-14 22:23:08

    na razie nic się nie psuje a robię tak od 2-3 lat. Chcę wypróbować nowe przepisy i chciałabym się zabezpieczyć przed psuciem w 100%

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-08-15 17:03:45

    tak na 100% to nie ma nigdy pewności że coś się nie zepsuje niezależnie od sposobu zakręcania , ja też od razu zakręcam macno . Jeśli się nie ma siły w łapkach tak jak ja i inne panie to mam na to sposób : do zakręcania zakładam rękawiczki gumowe ,cienkie takie z apteki i w tych rękawiczkach zakręcam ; słoik ani pokrywka nie slizga się i zawsze dobrze zakręcę.

  • Autor: gitan Data: 2011-08-15 15:20:28

    Mąż zawsze zakręca słoiki przed gotowaniem,ja nie mam tyle siły w rękach.

    Słoiki pękają wtedy jak są napełnione do pełna.

  • Autor: frytka Data: 2011-08-15 17:45:31

    Ja zawsze zakręcam przed pasteryzacją i  udają się.Po co parzyć później ręce.Żeby nie popękały słoiki to na spód daję metalową,okrągłą foremkę do pierogów i też trzeba uważać żeby za mocno się nie gotowały.

Przejdź do pełnej wersji serwisu