Forum

Kuchenne porady

Tort urodzinowy

• Autor: siostry Data: 2011-08-14 22:33:03

Szukam przepisu na tort urodzinowy.Najlepiej gdyby tort nie był trudny, a jego koszt nie był duży.Jeśli ktoś zna przepis mógłby go udostępnić lub podać link.Ze względu, że przez najbliższe dni nie będę miała dostępu do internetu nie mogę własnoręcznie poszukać przepisu, a urodziny są za tydzień.Z góry dziękuję i pozdrawiam.

• Autor: agulka8204 Data: 2011-08-14 22:56:14

Polecam Ci tort czekoladowy z kremem czekoladowym i wisienkami . PYCHA

BISZKOPT:

7 jaj

szklanka maki

2/3 szklanki cukru

4 -5 łyzeczek kakao gorzkiego

2 łyzeczki proszku do pieczenia

KREM:

300 ml mleka

budyn czekoladowy

3/4 kostki masla

1 gorzka czekolada

Budyn ugotowac, do ostudzonego dodac masło i na koncu powoli dodawac rozpuszczona czekolade szybko miksujac.

Biszkopt pokrioc na 3 blaty i przełozyc kremem i poukładac wisienki.

Na wierz robie sztuczna mase marcepanowa. Torcik jest przepyszny POLECAM i niedrogi.

• Autor: aloalo Data: 2011-08-16 09:21:35

Najprostszy tort to krążki biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i owocami.

Prosty tort to również krążki biszkopta przekładane kremem przygotowanym na bazie kremu np. Dr. Oetker, Delcta czy inny. Taki krem możesz dodatkami zmodyfikować wg własnego uznania. Ja robiłam tak:

- krem ajerkoniakowy - część mleka zastąpiłam advokatem, do gotowego wmieszałam platki migdałowe, siekane orzechy, pokrojoną czekoladę lub inne. Lub też bez zadnych dodatków.

- krem czekoladowy - część mleka zastąpiłam wódką i do gotogo posiekana czekolada

- krem waniliowy lub śmietankowy - tak samo część mleka zastąpiłam albo amaretto i dodałam płatki migdałów, albo wiśniówką i dodałam wisnie.

Możesz także nie dodawać alkoholu a krem urozmaicić bakaliami, czekoldą, wiórkami kokosowymi. Robi się bardzo bardzo szybko i na prawdę dobrze smakuje.

Przejdź do pełnej wersji serwisu