Forum

Kuchenne porady

kiszenie ogórków

• Autor: majka253 Data: 2011-08-16 15:19:12

"Od wieków" ogórki do kiszenia zalewam przegotowaną, zimną wodą (sól- łyżka na 1l wody).Koleżanka powiedziała mi, że ona zawsze zalewa bardzo gorącą wodą. Moje się udają, robię dużo i tylko czasem w jakimś słoiku są miękkie. W tym roku już nakisiłam (z zimną wodą),  ale zastanawiam się, co robić za rok.

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-08-16 17:07:49

Maju zapewne udadza sie rowniez i zalewane gotujaca woda. Robie tak malosolne, jak chce przyspieszyc, bo wtedy ukisna wczesniej. Swoja droga w sloikach zawsze nalewam woda zrodlana i nieprzegotowana, soli dodaje tyle co ty, a poza tym tylko koper i chrzan, pozdrawiam....

• Autor: ReniaJ Data: 2011-08-16 17:46:38

ja natomiast zrobilam dwa sloiki z woda przegotowana ,ale nie goraca ,skladniki takie same tzn.na 1 l wody-1 lyzeczka soli i dodalam przyprawe do kiszenia ogorkow,zobaczymy co wyszlo ,narazie sie kisza

• Autor: słodki buraczek Data: 2011-08-16 20:38:40

Na 1 litr wody dajesz tylko 1 łyżeczkę soli?

• Autor: Zuzanna248 Data: 2011-08-16 20:41:05

Ja również zalewam gorącą solankę gdy robię małosolne, na zimę - lekko ostudzoną. Soli zawsze 1 łyżka płaska na pół l wody, lub inaczej licząc - 1 kopiata na 1 l wody /3 dkg soli na 1 l wody/. Myślę, że 1 łyżeczka soli na 1 l wody jak pisze wyżej Renia to za mało /chyba się pomyliła?/, a może tak też wychodzą dobre?

• Autor: kina60 Data: 2011-08-16 20:34:12

Swoje ogórki ( tak jak moja mama) zalewam gorącą wodą, zostawiam na dwa dni w kuchni, a potem wynoszę do piwnicy. Z przypraw daję sól, koper, czosnek, liście chrzanu i wiśni. Zawsze wychodzą mi twarde i chrupiące, więc nie eksperymentowałam z zimną. Wydaje mi się, że każdy ma jakiś swój sprawdzony sposób i, jeśli jest dobry, jego się trzyma. Pozdrawiam.

• Autor: punca Data: 2011-08-16 21:19:41

Ja kiszone ogórki robiłam zawsze tak i nadal tylko tak będe robić (tym roku eksperymentowałam i wszystko było nie jadalne!) : do słoika daje chrzan,koper-parasolki,czosnek ogórki układam w słoiku i zalewam gorącą wodą z solą (1 łyżka kopiata soli na 1l wody ),zakręcam a po 24 godz wynosze do spiżarki

• Autor: jolka60 Data: 2011-08-16 21:48:23

Ja daje 2 plaskie lyzki soli na 1 litr wody,zalewam ciepla.

• Autor: makusia Data: 2011-08-16 22:07:47

Jeśli masz wypróbowany sposób to tak rób, ja studzę wodę i taką zalewam, a jak mi braknie dogotowuję i mieszam z pozostałą-zimną, tak więc część zalana zimną, część ciepłą, zawsze mam pyszne chrupiące ogórki, moja rodzinka twierdzi że najlepsze na świecie:)) A na litr wody dodają 3 płaskie łyżki soli kamiennej, po za tym chrzan, koper, czosnek(dużo) i liście porzeczki i wiśni(nie zawsze) 

• Autor: jolka60 Data: 2011-08-16 22:12:23

Tak,jak ja, kamienna.Od lat innej nie stosuje do przetworow,a w kuchni kamienna na zmiane z morska (chyba chemicznie to to samo???)

• Autor: makusia Data: 2011-08-16 22:44:09

Chyba tak, tylko ta morska czyściutka

• Autor: jolka60 Data: 2011-08-16 22:47:17

No,niby tak,ale podobno nawet zanieczyszczona kamienna jest jalowa (i tak jest przynajmniej ''wizualnie''lepsza niz kiedys).

• Autor: Scooby Data: 2011-08-17 18:04:46

Za rok dla odmiany możesz zakisic ogórki na zime w butelkach plastikowych 5l.Skoro juz robiłas w słoikach.HA,ha.

• Autor: dorotaibasia Data: 2011-08-17 20:44:17

u nas w domu od zawsze zalewa się gorącą wodą (1litr 2 łyżki soli-jeśli uda się kupić to NIEJODOWANEJ) do tego oczywiście koper, chrzan, czosnek i troszkę inaczej niż wszyscy bo liście WINOGRONA, takie słoiki stoją 4-5 dni w kuchni a potem lądują w piwnicy. moja babcia zawsze mówiła że jodowana sól nie nadaje się do przetworów, liście winogrona za to powodują że ogórki przyjemnie "chrupią"-tak czy siak ogórki które ktoś zbyt hojnie nawoził nie będą się "trzymały" w słoikach bo zrobią się z nich zwyczajne "kapcie", nie wiem czy ma jakiekolwiek znaczenie czy kisimy ogóry w słoikach typu twist czy weck???

• Autor: jolka60 Data: 2011-08-18 19:55:24

A,tu Cię może zaskoczę,bo też dodajemy liście winogronowe.

• Autor: słodki buraczek Data: 2011-08-18 20:48:35

W moim domu rodzinnym też tylko liście winogronowe; przejęłam tradycję i ja.

Próbowałam z innym "zielskiem" jak liście dębu czy wiśni, ale coś mi przeszkadzało. Nie potwrafię powiedzieć co: zapach? Smak? A może to była tylko świadomość, że ogórki są "nietradycyjne"...?

• Autor: jolka60 Data: 2011-08-19 16:43:07

No,u nas dodajemy różne liście,nie zawsze aptekarsko przestrzegając ich doboru i ilości,czyli liście-winogronu,dębu,wiśni,porzeczki.Dobrze,że wszystkie te rośliny mamy u siebie.Tylko,że jak ze wszystkim,nadmiar psuje smak,tak,ze przyznam Ci rację.Też w niektórych słoikach było"inaczej" i nie wiem,czy ja je robiłam,czy mąż (chyba zaczne zaznaczać).U mnie raczej (wg gustu) powinien dominować koper,czosnek i chrzan,reszta w tle.

• Autor: dorotaibasia Data: 2011-08-18 21:51:40

o jak miło że są również inni "winogronowcy" ;)

• Autor: as Data: 2011-08-18 20:13:17

Ja daję wodę prosto z kranu. Ciepłą by sól sie rozpuściła. Mam stara książkę w której jest napisane ile dać soli: na 10 litrów wody 0,4- 0,7 kg soli. Sól daję do przetworów a nie zwykłą bo jod wg mnie źle wpływa na ogórki. Ogórki do jedzenia na już daję soli 0,5 kg na 10 litrów (50 gram na 1 litr wody) Jeśli kiszę na zimę to daję 0,6-0,7  kg na 10 litrów wody (60-70 gram na 1 litr wody). to są proporcje na 1 litr wody, a nie na jeden słoik bo do słoika 0,9 litra wchodzi mi ok 0,5 wody. Do każdego słoika daję: czosnek, chrzan, baldach kopru, liście wiśni i porzeczki. Ważne by wieczka były nowe. Słoiki dobrze jest wyparzyć ale rzadko to robię. Przetwory robięwpiwnicy. Zakręcam słoiki i zostawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu