Miałam niedawno przyjemność spędzenia kilku dni na wyspie Bornholm; w ogóle pierwszy raz byłam w Danii.
Nie miałam okazji do wypróbowania wielu specjałów tamtejszej kuchni, jednak zdążyłam zachwycić się chlebem - zwłaszcza pachnącym, o chrupiacej skórce z orzechami włoskimi w środku (niestety, cena również była obłędna...). Wspaniały ekologiczny (jak prawie wszystko na wyspie!) miód smakowy: orzechowy (mój ulubiony!), orzechowo-morelowy, morelowy, cynamonowy, miętowy, kawowy, czosnkowy (!!!). Do tego przecudne tarty - miałam wrażenie, że ich "bazą" jest masa marcepanowa - z trudkawkami, z serem i malinami, orzechowa, karmelowa... Na samo wspomnienie ślinka mi cieknie...
Jako, że nie znalazłam na WŻ działu "kuchnia duńska", zadaję te pytania na forum: czy ktoś może ma (i się może podzielić? ) przepisy na typowo duńskie jedzenie, w szczególności poszukuję przepisów na słodkości. A może warto zainteresować się jeszcze innymi specjałami z Danii? Co polecacie?
Ja jestem bardzo zainteresowana duńskimi racuchami (Æbleskiver), kupiłam sobie patelnie, ale zanim do mnie dojdzie minie jeszcze troche czasu, ale bede na pewno probować. Ciekawe sa te miody, zawsze chcialam na Bornholm pojechac, skoro maja tam dobre jedzenie to jest powód :)
Wyszukiwarka wyszukiwarka, a tak to przynajmniej wiemy gdzie bywaja goscie tego forum, co robia, co jedza i mozemy sobie to nawet wyobrazic, bo ladnie to opisuja. Przy okazji mozna poznac osoby ktore mialy podobne doswiadczenia. W koncu po to jest rowniez to forum. Pozdrawiam wszystkich!
dzięki, Gosiu, dokładnie o to mi chodziło, żeby "znajomi" z forum się wypowiedzieli na ten temat. Oczywiście, że można wpisać w wyszukiwarkę hasło i sobie poszperać, ale to nie to samo.
Lubię kuchnię duńską. ostatnio miałam możliwość popróbować jej trochę. Różne rodzaje śledzi, na słodko, z curry - pychota. Przepyszny, choć pachnący niepranymi skarpetami ser. Szynka pieczona ze skórką - pychotka. Owoce morza w wielkim wyborze. Z dadatków - musztarda, słodka, na Bornholmie kupiłam. Ziemniaki pieczone w śmietanie. Mnogość, mnogość. To akurat mi się nasunęło, bo akurat wróciłam i jeszcze jestem pod wrażeniem. Przepisy wstawię dopiero, jak sama wypróbuję. Pozdrawiam.
Miałam niedawno przyjemność spędzenia kilku dni na wyspie Bornholm; w ogóle pierwszy raz byłam w Danii.
Nie miałam okazji do wypróbowania wielu specjałów tamtejszej kuchni, jednak zdążyłam zachwycić się chlebem - zwłaszcza pachnącym, o chrupiacej skórce z orzechami włoskimi w środku (niestety, cena również była obłędna...). Wspaniały ekologiczny (jak prawie wszystko na wyspie!) miód smakowy: orzechowy (mój ulubiony!), orzechowo-morelowy, morelowy, cynamonowy, miętowy, kawowy, czosnkowy (!!!). Do tego przecudne tarty - miałam wrażenie, że ich "bazą" jest masa marcepanowa - z trudkawkami, z serem i malinami, orzechowa, karmelowa... Na samo wspomnienie ślinka mi cieknie...
Jako, że nie znalazłam na WŻ działu "kuchnia duńska", zadaję te pytania na forum: czy ktoś może ma (i się może podzielić? ) przepisy na typowo duńskie jedzenie, w szczególności poszukuję przepisów na słodkości. A może warto zainteresować się jeszcze innymi specjałami z Danii? Co polecacie?
Ja jestem bardzo zainteresowana duńskimi racuchami (Æbleskiver), kupiłam sobie patelnie, ale zanim do mnie dojdzie minie jeszcze troche czasu, ale bede na pewno probować. Ciekawe sa te miody, zawsze chcialam na Bornholm pojechac, skoro maja tam dobre jedzenie to jest powód :)
czasem wystarczy sie zastanowic 10 sekund dziewczyny
wystarczylo ze wpisalem w wyszukiwarke slowo " duńskie " a juz wyskoczylo kilka przepisow
Wyszukiwarka wyszukiwarka, a tak to przynajmniej wiemy gdzie bywaja goscie tego forum, co robia, co jedza i mozemy sobie to nawet wyobrazic, bo ladnie to opisuja. Przy okazji mozna poznac osoby ktore mialy podobne doswiadczenia. W koncu po to jest rowniez to forum. Pozdrawiam wszystkich!
a czy ja mowie ze to zle ze sie dziela swoimi przezyciami
odnioslem sie tylko do 3 akapitu slodkiego buraczka
dzięki, Gosiu, dokładnie o to mi chodziło, żeby "znajomi" z forum się wypowiedzieli na ten temat. Oczywiście, że można wpisać w wyszukiwarkę hasło i sobie poszperać, ale to nie to samo.
Kormag, może jakaś wypowiedź w temacie?
Czyżby nikt nie miał doświadczeń w ww. temacie?
Lubię kuchnię duńską. ostatnio miałam możliwość popróbować jej trochę. Różne rodzaje śledzi, na słodko, z curry - pychota. Przepyszny, choć pachnący niepranymi skarpetami ser. Szynka pieczona ze skórką - pychotka. Owoce morza w wielkim wyborze. Z dadatków - musztarda, słodka, na Bornholmie kupiłam. Ziemniaki pieczone w śmietanie. Mnogość, mnogość. To akurat mi się nasunęło, bo akurat wróciłam i jeszcze jestem pod wrażeniem. Przepisy wstawię dopiero, jak sama wypróbuję. Pozdrawiam.
z niecierpliwością będę czekać na przepisy!