mam do Was prośbę/pytanie odnośnie piersi z kurczaka. W czasie urlopu byliśmy z lubym w Krakowie, gdzie w restauracji foyer jedliśmy pyszne makarony. TŻ jakiś tam na pikantnie, a ja z kurczakiem i pomidorami. Oboje zachwyciliśmy się tym, jak smakował kurczak - był bardzo delikatny, mięciutki, dosłownie rozpływający się w ustach! Były to takie kawałki 1x2cm. Jak przyrządzić taką delikatną, mięciutką pierś z kurczaka? Wiem, że nie powinno się piersi smażyć na zbyt dużym ogniu - zawsze staram się smażyć na małym lub średnim. Kiedyś słyszałam, że trzeba dość długo marynować? a może podsmażyć i obgotować w sosie (jak w tym przypadku sosie pomidorowym?)?
Moim zdaniem im krócej smażony kurczak tym bardziej delikatny i soczysty.Poza tym mam takie wrażenie,że rozmrożona pierś jest sucha jakkolwiek by jej nie przyrządzić, więc napewno musi być świeża.
Proponuje pokroic swieza piers kurczaka na nieduze kawalki a potem zamarynowac w jasnym sosie sojowym i pieprzu. Sos taki, jak do sushi, bo jest mniej slony. Kawalki kurczaka maja byc "oklejone" marynata a nie plywac w niej. Wystarczy potrzymac godzine lub wiecej a potem smazyc krotko. Mieso z pewnoscia nie bedzie suche. Mozna je polaczyc z dowolnym sosem. Ja lubie z chinska mieszanka warzywna albo z kawalkami cukini i pomidorami.
Soso sojowy jest tym skladnikiem, ktory powoduje, ze suche mieso piersi z kurczaka zamienia sie w "rozplywajace sie w ustach" kesy. Smacznego!
Dodam tylko w sosie sojowym jasnym lub teriyaki, bo wtedy mięso nie zmieni koloru. Dodanie soku z cytryny lub soku z innych owoców np. ananasa (może być sok z puszki), brzoskwini, jabłek też zmiękcza mięso, tak jak i wino (białe w przypadku kurczaka), piwo lub inny alkohol - można dodać do marynaty lub podlać mięso. Ja robię również pierś kurczka w cherry. Zobacz w moich przepisach. Spróbuj też zrobić takiego kurczaka w rękawie w piekarniku. Mięso zachowuje wilgotność.
Tak tak, ja tez pisalam, ze wlasnie w tym jasnym sosie. On jest mniej slony, nie zmienia koloru miesa a ponadto nie pali sie podczas smazenia. Ten ciemny chyba sie troche karmelizuje (?)
Wystarczy pierś z kurczaka, pokrojoną na te mniejsze kawałki, zanurzyć na 2 godziny w zwykłej maślance. Potem tylko osączyć i przyrządzać w wybrany sposób.
ja jak chce robic kawalki piersi z kurczaka najpierw marynuje w sosie sojowym i przyprawy a potem dodaje skrobie kukurydziana i mieszam a potem smarze porcjami, wyciagam i dodaje do susu na koncu
mam do Was prośbę/pytanie odnośnie piersi z kurczaka. W czasie urlopu byliśmy z lubym w Krakowie, gdzie w restauracji foyer jedliśmy pyszne makarony. TŻ jakiś tam na pikantnie, a ja z kurczakiem i pomidorami. Oboje zachwyciliśmy się tym, jak smakował kurczak - był bardzo delikatny, mięciutki, dosłownie rozpływający się w ustach! Były to takie kawałki 1x2cm. Jak przyrządzić taką delikatną, mięciutką pierś z kurczaka? Wiem, że nie powinno się piersi smażyć na zbyt dużym ogniu - zawsze staram się smażyć na małym lub średnim. Kiedyś słyszałam, że trzeba dość długo marynować? a może podsmażyć i obgotować w sosie (jak w tym przypadku sosie pomidorowym?)?
Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Moim zdaniem im krócej smażony kurczak tym bardziej delikatny i soczysty.Poza tym mam takie wrażenie,że rozmrożona pierś jest sucha jakkolwiek by jej nie przyrządzić, więc napewno musi być świeża.
Proponuje pokroic swieza piers kurczaka na nieduze kawalki a potem zamarynowac w jasnym sosie sojowym i pieprzu. Sos taki, jak do sushi, bo jest mniej slony. Kawalki kurczaka maja byc "oklejone" marynata a nie plywac w niej. Wystarczy potrzymac godzine lub wiecej a potem smazyc krotko. Mieso z pewnoscia nie bedzie suche. Mozna je polaczyc z dowolnym sosem. Ja lubie z chinska mieszanka warzywna albo z kawalkami cukini i pomidorami.
Soso sojowy jest tym skladnikiem, ktory powoduje, ze suche mieso piersi z kurczaka zamienia sie w "rozplywajace sie w ustach" kesy. Smacznego!
dzięki kochane/i! Na pewno wypróbuję oba sposoby - najpierw zamarynuję w sosie sojowym, a potem będę nie za długo smażyć ;).
dzięki :)
Dodam tylko w sosie sojowym jasnym lub teriyaki, bo wtedy mięso nie zmieni koloru. Dodanie soku z cytryny lub soku z innych owoców np. ananasa (może być sok z puszki), brzoskwini, jabłek też zmiękcza mięso, tak jak i wino (białe w przypadku kurczaka), piwo lub inny alkohol - można dodać do marynaty lub podlać mięso. Ja robię również pierś kurczka w cherry. Zobacz w moich przepisach. Spróbuj też zrobić takiego kurczaka w rękawie w piekarniku. Mięso zachowuje wilgotność.
Dodam tylko w sosie sojowym jasnym
Tak tak, ja tez pisalam, ze wlasnie w tym jasnym sosie. On jest mniej slony, nie zmienia koloru miesa a ponadto nie pali sie podczas smazenia. Ten ciemny chyba sie troche karmelizuje (?)wlasnie taki uwielbiam:)
Wystarczy pierś z kurczaka, pokrojoną na te mniejsze kawałki, zanurzyć na 2 godziny w zwykłej maślance. Potem tylko osączyć i przyrządzać w wybrany sposób.
ja jak chce robic kawalki piersi z kurczaka najpierw marynuje w sosie sojowym i przyprawy a potem dodaje skrobie kukurydziana i mieszam a potem smarze porcjami, wyciagam i dodaje do susu na koncu