Forum

Kuchenne porady

Maszynka do porzeczek

  • Autor: Cletti Data: 2011-08-19 10:16:00

    Chciałam sobie kupic taka maszynke tylko nie wiem jak sie fachowo nazywa 

    wyglada jak maszynka do mięsa ale ma siateczke w środku.Mieli sie w niej porzeczke i powstaje taka galaretowata masa,która słuzy np do herbatki w zimie:)Nie mam pojecia jak sie to ustrojstwo nazywa i gdzie cos takiego moge kupic Może ktos z was ma taką i wie gdzie moge ja dostac  no i jak sie to nazywa?

  • Autor: Cletti Data: 2011-08-19 10:48:46

    Podobne ale tam nie bylo ujscia na sok   tutaj zostaja ci same suche fusiki po owocach a tam soczek byl mielony razem z owockami czyli te fusiki były soczyste  ktore potem wkladasz so sloiczkow i zakrecasz a w zimie masz pyszna konfiture porzeczkową

    ale dziekuje 

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-08-19 13:41:26

    To jest to o co pytasz. Z boku wypływa nie tylko sam sok, ale też miąższ. Wszystko zależy jak chcesz - dokręcasz bardziej lub mniej. Ja w tym roku kupiłam taką przystawkę do maszynki do mięsa firmy Zelmer, nazywa  się to "Wyciskarka do soku", robiłam galaretkę z czerwonej porzeczki. Kosztuje ta wyciskarka niecałe 100 zł.

  • Autor: Cletti Data: 2011-08-19 14:08:43

    Czyli to jednak to 

    Dziekuje bardzo:)

  • Autor: kuchacik Data: 2011-08-19 15:37:24

    http://www.zelmer.pl/akcesoria_nowe/art325,wyciskarka-do-malych-owocow.html

    Pasuje do wszystkich maszynek Zelmera. Można tam zaobaczyż zdjęciecie w tym linku.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-08-19 17:02:09

    właśnie tą mam

  • Autor: Cletti Data: 2011-08-19 17:11:54

    Ja mialam pozyczona dawno dawno temu na korbke ale milo wiedziec ze moge sobie ja do zelmerka podpiąć

    zaluję  ze w sezonie porzeczkowym nie zapytalam was o nia

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-08-19 17:51:57

    Mam też taką na korbę, ale już od dawna jej nie używam, a tą kupiłam no i porzeczki przetarłam. Trochę mi się te dziurki też zatykały i musiałam czyścić, ale to i tak szybciej niż przecirać np. przez sito. W tej na korbę też się zatykały, jeszcze chyba bardziej. Pomidory natomiast przecierają się dobrze /mają większe pestki/. Liczę, że dobrze będzie się przecierać winogrona na wino.

Przejdź do pełnej wersji serwisu