Forum

Rozmowy wolne i frywolne

alimenty

• Autor: dorotaibasia Data: 2011-08-19 21:57:45

wiem że to nie jest forum prawnicze..ale zapewne wśród nas jest niejedna osoba zorientowana w temacie alimentów, a konkretniej w możliwościach ich egzekucji. w telegraficznym skrocie sytuacja wygląda tak: były mąż ani razu nie zapłacił zasądzonych alimentów, cały majątek przepisany na nową kobietę, komornik prowadzi sprawę ale bez jakiegokolwiek skutku, a szanowny ex żyje jak przysłowiowy "pączek w maśle". proszę nie piszcie opinii w stylu "co to za łajdak" albo "po co się z nim kiedyś związałaś" bo nie o to mi chodzi. Będę wdzięczna jeśli ktoś z podobnymi doświadczeniami odezwie się do mnie na pw, może wóci mi nadzieja że jednak ojciec mojego dziecka nie będzie do końca życia bezkarny...

• Autor: darai Data: 2011-08-20 09:24:39

Nie pocieszę cię. To jakby obraz mojego ojca. Nigdy nie płacił alimentów a niedawno dostałam pozew bo szanowny tatuś jest schorowany i życzy sobie alimentów ... na siebie ode mnie! Był jednym z najbogatszych ludzi w mieście, mną nigdy się nie interesował i powiem ci, że mi jako dziecku nie było przykro. Mamie było trudniej radzić sobie samej, ale jest bardzo dzielną kobietą . Podwyższała sądownie alimenty, komornik prowadził sprawę. Kiedy miałam 24 lata dostałam 280zł zaległych alimentów bo ojciec  dostał jakąś rentę .

• Autor: jolka60 Data: 2011-08-20 09:51:41

No,to jest niesamowite.Sądzę jedynie,że jest jakieś minimum sprawiedliwości i Twój ojciec przegra tę sprawę.Wprawdzie,tak jak mówi mój stryj-"Do sądu nie idzie się po sprawiedliwość,ale po wyrok",ale są  może jakieś granice???

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-20 10:24:32

Może przegrać trzeba powołać się na zasady współżycia społecznego jakoś tak to się nazywa; mój syn miał też płacic na tatusia,  ale tatuś się wycofał i nie złożył nawet pozwu . dziewczyna ma argumenty mam nadzieję że jej się też uda.

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-20 11:33:31

zapomniałam dodać że przez ponad 20 lat tatuś nie zapłacił ani złotówki

• Autor: darai Data: 2011-08-20 11:46:02

http://forum.gazeta.pl/forum/w,571,127258437,,Przestepstwo_uporczywej_niealimentacji_roznie.html?v=2 zobacz, moze cos cie zainteresuje :)

• Autor: mamawiesia Data: 2011-08-22 14:12:11

Jeżeli komornik umorzy sprawę z powodu bezskutecznej egzekucji to możesz zwrócić się o alimenty do Funduszu Alimentacyjnego, ewentualnie możesz pozwać o z alimenty rodziców ojca twojego dziecka (dziadkowie w przypadku braku alimentów od ojca też są zobowiązani do płacenia).

Niestety są to trudne sprawy, wymagają dużego poświęcenia czasu i nerwów bo niestety nie jest to przyjemne.

• Autor: mysha2006 Data: 2011-08-22 14:46:22

Tylko, że nie każdy dostanie pieniążki z funduszu. Jak się przekroczy 725zł na osobę w rodzinie to można zapomnieć.

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-22 15:27:58

mój syn też już nie dostanie alimentów z funduszu chociaż studiuje bo skończył 25lat.

• Autor: darai Data: 2011-08-22 15:34:16

725zł na osobę w rodzinie gdzie jest tylko mama i dziecko to rzeczywiście zawrotna kwota :/  Z drugiej strony... płacić powinien ojciec, nie państwo.

• Autor: mysha2006 Data: 2011-08-22 15:58:08

Oczywiście, że płacić powinien ojciec ale nie widzę nic złego jak państwo pomaga samotnym kobietom czy najbiedniejszym rodzinom. Tylko, że niestety często jest tak, że z pomocy korzystają ci, którzy i tak mają ale nie chce im się pracować. A ja uważam, że świetny był pomysł zabierania prawka tatusiom, którym nie chciało się płacić. Moim zdaniem gdyby im zabrano ten dokument to co najmniej 75% szybciutko znalazłaby pieniążki na alimenty. Szkoda, że generalnie nic z tego nie wyszło.

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-22 16:01:36

też tak uważam i nie moge zrozumieć jak taki "tatuś" może nie chcieć z własnej woli utrzymywać swojego dziecka i nie moge tego zrozumieć od 23lat , ale od starszego syna już próbował wyciągnąć alimenty na siebie

• Autor: Basienkaa0 Data: 2011-08-22 21:24:30

a ojciec dziecka nie ma żadnego dochodu /udokumentowanego/??? a dziadkowie dziecka mają stałe dochody??

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-22 21:44:39

Ojciec ma rentę chorobowa i pracuje na czarno,  jego ojciec ma emeryture , jestem w ciągłym kontakcie z komornikiem, ale przy zaległościach ponad 60tys . na stary fundusz i nowy, komornik jak się wyraził- nie jest w stanie nic mi przysłać przez najbliższe 100 lat. Byłego męza ścigał już prokurator ale sprawa została umorzona. Samochód kupił na kogoś bo nie figuruje w wydziale komunikacji , a jeżdzi.Ciekawe czy firmy windykacyjne zajmują się ściąganiem alimentów?

• Autor: mysha2006 Data: 2011-08-22 22:38:03

A nie napisałaś pisma, że chcesz aby wyegzekwowane kwoty w pierszej kolejności zaspokajały alimenty bieżące (czyli wobec dziecka) a dopiero później alimenty zaległe (wobec funduszu) ??

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-23 10:27:01

Z funduszu nie dostaje alimentów od maja jak narazie moja sprawa utknęła w martwym punkcie , bo wg ustawy komornik w pierwszej kolejności spłaca zaległy stary fundusz czyli ZUS , potem nowy- wójta gminy , a ja to tam gdzieś na końcu jestem

• Autor: dorotaibasia Data: 2011-08-22 22:03:38

...no właśnie...również jestem zdania że płacić powinien ojciec-tym bardziej że JAŚNIE PAN ON wyznaje zasadę "mam ale nie dam, a Ty i tak nic nie możesz mi zrobić"

• Autor: Paola_r Data: 2011-08-23 06:53:43

Co prawda nie w sprawach rodzinnych, a prawa pracy, ale korzystałam kiedyś z tego forum e-prawnik i byłam bardzo zadowolona z dyskusji i udzielonych porad.

Przejdź do pełnej wersji serwisu