Forum

Gawędy o jedzeniu

Imbir

  • Autor: zibi64 Data: 2011-08-23 15:47:27

    wszystko mnie ciekawi o imbirze czy macie doswiadczenia w kuchni i do czego go stosujecie

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-23 15:57:54

    Imbir (świeźy,bo choć nie stronię od suszonego,to używam go rzadko) jest moją ulubioną przyprawą.

    Robię z niego herbatkę (czasem z dodatkiem cynamonu)-starty imbir,cytryna,miód-działa rozgrzewajaco i leczniczo na żoładek (zapobiega nudnościom,jest pomocny w przypadku choroby lokomocyjnej czy porannych  nudności kobiet w ciąży)

    Dodaję do sałatek owocowych (np miód i imbir),rosołu,zupy owocowej,zupy z dyni,do niektórych przetworów owocowych -z tym na razie eksperymentuję.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-08-23 20:06:00

    ja lubię połączenie imbiru i miodu w takiej wersji używam do marynat mięsnych. szczególnie polecam do indyka

    http://wielkiezarcie.com/recipe55105.html

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-08-23 15:58:18

    Używam sporo imbiru suszonego : na nudności i bolący brzuszek , a nawet na drugi dzień po spozyciu herbatka ze szczyptą imbiru. dodaje niewielkie ilości do bulionu , do zupy jarzynowej .Rosół z imbirem  i kurkumą świetnie rozgrzewa  i zapobiega przeziębieniu . 

  • Autor: anqe Data: 2011-08-23 16:04:41

    suszony do ryb,

     w upalne dni dodaję 3-5 plasterków do butelki wody mineralnej - fantastycznie orzeźwia

    do wiśni w moich przepisach

    do mięs

    do gorącej herbaty - rozgrzewa

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-23 16:10:38

    O,tak,o wodzie zapomniałam Do zwykłej herbaty też dodaję czasem plasterek lub dwa.

  • Autor: agik Data: 2011-08-23 17:39:15

    Ja uzywam bardzo często: tam, gdzie potrawa mdło smakuje imbir jest idealny- dodaje pikantności i - dzięki cytrynowemu posmakowi - delikatności. Nadaje się zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych.

    Do rosołu, do barszczu, do zup - kremów: cukiniowej, dyniowej, pietruszkowej, selerowej, marchewkowej, dyniowej.

    Do sosów pomidorowych, do sosów dyniowych.

    Do deserów  z gruszkami, do deserów z kremem waniliowym, do pierników.

    Jak mnie boli gardło, to zaparzam cienko posiekane plasterki, dodaję cytrynę i miód do smaku- żadna bakteria nie ma szans ;)

    Bardzo wszechstronny dodatek, zawsze mam w lodówce i zamrożony.

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-08-23 17:53:17

    Robię syrop imbirowy - jest w moich przepisach - radzę przeczytać również komentarze do przepisu.

  • Autor: DorDa Data: 2011-08-23 17:54:03

    http://wielkiezarcie.com/recipe55542.html

  • Autor: agacia Data: 2011-08-23 19:09:27

    Ja używam imbiru świeżego i w proszku najcześciej do herbaty, ale dodaję go też do przetworów owocowych, kompotów, deserów owocowych ,rosołu, zupy pomidorowej i flaków.

  • Autor: lizbona Data: 2011-08-23 19:31:26

    ...robię konfiturę ze świeżego imbiru...fantastyczna do herbaty jak i do samodzielnego podjadania!...jestem wielką fanką imbiru:)

  • Autor: beata66 Data: 2011-08-23 19:37:00

    Używam głównie świeżego, do dań z mięs czerwonych. Wyśmienicie smakuje wołowina z imbirem.

  • Autor: rolnik Data: 2011-08-23 19:43:37

    Imbir jest dla mnie wielkim dobrociejstwem, stosuje go jako lek na reumatyzm. Codziennie wypijam czubata łyzeczke mielonego imbiru.Leki mi nie pomagały.

  • Autor: makusia Data: 2011-08-24 10:27:45

    Imbir jest dla mnie wielkim dobrociejstwem, stosuje go jako lek na reumatyzm.
    Codziennie wypijam czubata łyzeczke mielonego imbiru.Leki mi nie pomagały.

    A to ciekawe.. muszę mamie poradzić. 

  • Autor: BlackOnion Data: 2011-08-25 02:14:54

    www.google.pl

Przejdź do pełnej wersji serwisu