Imbir (świeźy,bo choć nie stronię od suszonego,to używam go rzadko) jest moją ulubioną przyprawą.
Robię z niego herbatkę (czasem z dodatkiem cynamonu)-starty imbir,cytryna,miód-działa rozgrzewajaco i leczniczo na żoładek (zapobiega nudnościom,jest pomocny w przypadku choroby lokomocyjnej czy porannych nudności kobiet w ciąży)
Dodaję do sałatek owocowych (np miód i imbir),rosołu,zupy owocowej,zupy z dyni,do niektórych przetworów owocowych -z tym na razie eksperymentuję.
Używam sporo imbiru suszonego : na nudności i bolący brzuszek , a nawet na drugi dzień po spozyciu herbatka ze szczyptą imbiru. dodaje niewielkie ilości do bulionu , do zupy jarzynowej .Rosół z imbirem i kurkumą świetnie rozgrzewa i zapobiega przeziębieniu .
Ja uzywam bardzo często: tam, gdzie potrawa mdło smakuje imbir jest idealny- dodaje pikantności i - dzięki cytrynowemu posmakowi - delikatności. Nadaje się zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych.
Do rosołu, do barszczu, do zup - kremów: cukiniowej, dyniowej, pietruszkowej, selerowej, marchewkowej, dyniowej.
Do sosów pomidorowych, do sosów dyniowych.
Do deserów z gruszkami, do deserów z kremem waniliowym, do pierników.
Jak mnie boli gardło, to zaparzam cienko posiekane plasterki, dodaję cytrynę i miód do smaku- żadna bakteria nie ma szans ;)
Bardzo wszechstronny dodatek, zawsze mam w lodówce i zamrożony.
Ja używam imbiru świeżego i w proszku najcześciej do herbaty, ale dodaję go też do przetworów owocowych, kompotów, deserów owocowych ,rosołu, zupy pomidorowej i flaków.
Imbir jest dla mnie wielkim dobrociejstwem, stosuje go jako lek na reumatyzm. Codziennie wypijam czubata łyzeczke mielonego imbiru.Leki mi nie pomagały.
Imbir jest dla mnie wielkim dobrociejstwem, stosuje go jako lek na reumatyzm. Codziennie wypijam czubata łyzeczke mielonego imbiru.Leki mi nie pomagały.
wszystko mnie ciekawi o imbirze czy macie doswiadczenia w kuchni i do czego go stosujecie
Imbir (świeźy,bo choć nie stronię od suszonego,to używam go rzadko) jest moją ulubioną przyprawą.
Robię z niego herbatkę (czasem z dodatkiem cynamonu)-starty imbir,cytryna,miód-działa rozgrzewajaco i leczniczo na żoładek (zapobiega nudnościom,jest pomocny w przypadku choroby lokomocyjnej czy porannych nudności kobiet w ciąży)
Dodaję do sałatek owocowych (np miód i imbir),rosołu,zupy owocowej,zupy z dyni,do niektórych przetworów owocowych -z tym na razie eksperymentuję.
ja lubię połączenie imbiru i miodu w takiej wersji używam do marynat mięsnych. szczególnie polecam do indyka
http://wielkiezarcie.com/recipe55105.html
Używam sporo imbiru suszonego : na nudności i bolący brzuszek , a nawet na drugi dzień po spozyciu herbatka ze szczyptą imbiru. dodaje niewielkie ilości do bulionu , do zupy jarzynowej .Rosół z imbirem i kurkumą świetnie rozgrzewa i zapobiega przeziębieniu .
suszony do ryb,
w upalne dni dodaję 3-5 plasterków do butelki wody mineralnej - fantastycznie orzeźwia
do wiśni w moich przepisach
do mięs
do gorącej herbaty - rozgrzewa
O,tak,o wodzie zapomniałam Do zwykłej herbaty też dodaję czasem plasterek lub dwa.
Ja uzywam bardzo często: tam, gdzie potrawa mdło smakuje imbir jest idealny- dodaje pikantności i - dzięki cytrynowemu posmakowi - delikatności. Nadaje się zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych.
Do rosołu, do barszczu, do zup - kremów: cukiniowej, dyniowej, pietruszkowej, selerowej, marchewkowej, dyniowej.
Do sosów pomidorowych, do sosów dyniowych.
Do deserów z gruszkami, do deserów z kremem waniliowym, do pierników.
Jak mnie boli gardło, to zaparzam cienko posiekane plasterki, dodaję cytrynę i miód do smaku- żadna bakteria nie ma szans ;)
Bardzo wszechstronny dodatek, zawsze mam w lodówce i zamrożony.
Robię syrop imbirowy - jest w moich przepisach - radzę przeczytać również komentarze do przepisu.
http://wielkiezarcie.com/recipe55542.html
Ja używam imbiru świeżego i w proszku najcześciej do herbaty, ale dodaję go też do przetworów owocowych, kompotów, deserów owocowych ,rosołu, zupy pomidorowej i flaków.
...robię konfiturę ze świeżego imbiru...fantastyczna do herbaty jak i do samodzielnego podjadania!...jestem wielką fanką imbiru:)
Używam głównie świeżego, do dań z mięs czerwonych. Wyśmienicie smakuje wołowina z imbirem.
Imbir jest dla mnie wielkim dobrociejstwem, stosuje go jako lek na reumatyzm. Codziennie wypijam czubata łyzeczke mielonego imbiru.Leki mi nie pomagały.
Imbir jest dla mnie wielkim dobrociejstwem, stosuje go jako lek na reumatyzm.
A to ciekawe.. muszę mamie poradzić.Codziennie wypijam czubata łyzeczke mielonego imbiru.Leki mi nie pomagały.
www.google.pl