Forum

Kuchenne porady

Bita śmietana z syfonu...strzela:(

• Autor: gosiaw70 Data: 2011-08-25 18:30:59

Proszę o poradę,bo już nie wiem co robić  tym syfonem...wlewam pół litra śmietany 30-stki,wkręcam nabój,czekam z godzinę może dwie,i....próbuję np.zrobić rurkę z bitą śmietana,skutek-wszystko w śmietanie....co robię źle?

• Autor: Laugasel Data: 2011-08-25 18:48:26

A po co czekasz tyle czasu? Bitą śmietanę wlewasz do pojemnika , ja daję ociupinke cukru waniliowego. Potem zakręcam dokładnie, szybko wkręcam nabój, odwracam do góry nogami i parokrotnie mocno wstrząsam, żeby gaz się równomiernie roszedł w śmietanie. Wyjmuję nabój , na jego miejsce wsadzam nasadkę i delikatnie ją naciskam. Nic nie przyska.

• Autor: gosiaw70 Data: 2011-08-25 19:11:29

Ja nie wyjmowalam naboju,ale nie sądzę,żeby w tym był problem,a co do czasu-potrzebuję używać tej śmietany do celów profesjonalnych(prowadzę malutką kawiarenkę),więc nie zużywam zwartości natychmiast,czy przed każdym użyciem wstrząsasz?

• Autor: Laugasel Data: 2011-08-25 19:34:56

Tylko raz po to żeby gaz się dokładnie rozszedł w śmietanie. Ja trzymam tę śmietanę potem w lodówce.

• Autor: aga1333 Data: 2011-08-25 21:40:24

a wiec....   ja tez wlewam smietane.....zakrecam........  zakrecam naboj ( do smietay) dokrecam go tak zeby ciut ...nazwijmy to zasyczal...ale nie do konca...doslownie ciut.......    potrzasam pare razy syfonem......4-8   wtedy dokrecam naboj.......i jest gotowe od razu do uzytku......jezeli smietana niema jeszcze odpowiedniej konsystenji...potrzasam jeszcze raz............Malutkie ostrzezenie.......nigdy nieotkrecac ...jak jeszcze smietana z gazem..jest w srodku....bo moze narobic..niezlego balaganu......trzeba zawsze wypuscic wszystko a potem dopiero odkrecac.......( ja zawsze dla pewnosci.... odkrecam w woreczku.......  juz niema ochoty poraz drugi sprzatac calej kuchni)   :-))))

• Autor: Laugasel Data: 2011-08-26 10:12:37

Nie wiem czemu , ale mi bardziej smakuje śmietana tradycyjnie ubita. Najgorsza według mnie jest gotowa śmietana w sprayu kupiona w sklepie. A ubicie smietany wcale nie jest takie trudne i długie.

• Autor: gosiaw70 Data: 2011-08-26 10:38:26

Ja nie mogę ubijac tradycyjnie śmietany w miejscu pracy,robię to zawsze w domu i tez myślę,że taka jest najlepsza

• Autor: Laugasel Data: 2011-08-26 12:03:37

Daj ociupinkę utwardzacza do bitej śmietany przy ubijaniu ,a szybko nie poedejdzie wodą.

• Autor: gosiaw70 Data: 2011-08-26 12:48:21

ale moim największym problemem jest to ,że się rozpryskuje,nie mogę zrobić ładnego wzoru na kawie czy babeczce:(nie podchodzi wodą,jest twarda i smaczna,mam wrażenie ,ze jest zbyt nagazowana,przynajmniej na początku,pod koniec juz się ładniej dekoruje,chociaż i tak nie jest tak jakbym chciała:(

• Autor: Laugasel Data: 2011-08-26 13:53:07

Może spróbuj używać 30 zamiast 36. Czasami to też ma wpływ.

• Autor: neron Data: 2012-06-19 11:05:37

Za dużo potrząsasz syfonem. Wystarczy około 4- 5 razy jeżeli jest nie jest sztywna to jeszcze raz. Nie potrząsasz przed każdym dozowaniem.

• Autor: vanessa862 Data: 2012-06-20 08:10:05

Mam pytanie a gdzie kupujecie naboje do syfonu? Myślałam, że są nieosiągalne. Mam w piwnicy dwa.

Przejdź do pełnej wersji serwisu