chcę zrobić tort, na którym ma być biała masa cukrowa i brązowe ozdóbki. Te ozdóbki chciałam zrobić z czekolady plastycznej, tylko nie wiem, czy nie będzie żadnego "konfliktu".
Poradźcie, czy to przejdzie, lub ewentualnie czy mogę zabarwić masę cukrową przy pomocy kakao?
masę cukrową możesz spokojnie łączyć z czekoladą plastyczną:) jeśli tort obłożysz masą cukrową,to ozdoby możesz wykonać z czekolady plastycznej...łączysz ozdoby z tortem za pomocą np.rozpuszczonej białej czekolady(ja zawsze kwystko kleję albo taką czekoladą albo klejem spożywczym)
Dobrze, że wspomniałaś o sposobie klejenia. Niektórzy piszą, że elementy z masy cukrowej można kleić na wodę, ale niestety nie sprawdza się to za dobrze.
Dorotko-jeśli mam jeden torcik i dużo czasu,to mogę się pobawić klejeniem na lukier....
przeważnie jest tak,że na jeden dzień mam do wydania od 3 do nawet 10 tortów....wszystkie są obłożone masą cukrową i czekają na swoją kolej do wykończenia i poprzyklejania ozdób z masy cukrowej...
Klej CMC( po rozrobieniu według zaleceń producenta) nie za szybko dla mnie wiąże potrzebne elementy....dlatego pozostaję wierna białej czekoladzie....rozpuszczam po prosztu 2-4 ząbki w mikrofali(trzeba uważać ,żeby się nie zjarało) i pędzelkiem nakładam rozpuszczoną czekoladę na wybrane elementy....czekolada wiąże szybko i nie zdarzyło się aby coś odpadło....
Witam,
chcę zrobić tort, na którym ma być biała masa cukrowa i brązowe ozdóbki. Te ozdóbki chciałam zrobić z czekolady plastycznej, tylko nie wiem, czy nie będzie żadnego "konfliktu".
Poradźcie, czy to przejdzie, lub ewentualnie czy mogę zabarwić masę cukrową przy pomocy kakao?
Z góry dziękuję
Ania
Wymieszałabym bardzo dokładnie (przesiałabym) cukier puder z kakao i w ten sposób zabarwiła masę.
Serdecznie dziękuję!!
masę cukrową możesz spokojnie łączyć z czekoladą plastyczną:) jeśli tort obłożysz masą cukrową,to ozdoby możesz wykonać z czekolady plastycznej...łączysz ozdoby z tortem za pomocą np.rozpuszczonej białej czekolady(ja zawsze kwystko kleję albo taką czekoladą albo klejem spożywczym)
Dobrze, że wspomniałaś o sposobie klejenia. Niektórzy piszą, że elementy z masy cukrowej można kleić na wodę, ale niestety nie sprawdza się to za dobrze.
A czy próbowałaś na lukier albo na żelatynę?
Dorotko-jeśli mam jeden torcik i dużo czasu,to mogę się pobawić klejeniem na lukier....
przeważnie jest tak,że na jeden dzień mam do wydania od 3 do nawet 10 tortów....wszystkie są obłożone masą cukrową i czekają na swoją kolej do wykończenia i poprzyklejania ozdób z masy cukrowej...
Klej CMC( po rozrobieniu według zaleceń producenta) nie za szybko dla mnie wiąże potrzebne elementy....dlatego pozostaję wierna białej czekoladzie....rozpuszczam po prosztu 2-4 ząbki w mikrofali(trzeba uważać ,żeby się nie zjarało) i pędzelkiem nakładam rozpuszczoną czekoladę na wybrane elementy....czekolada wiąże szybko i nie zdarzyło się aby coś odpadło....
Dzięki :) czyli jednak stara dobra czekolada sprawdza się najlepiej :)
Tak właśnie:)
Ja zawsze z klejeniem miałam problem.
Wszystkim te kwiatuszki i inne cuda tak ładnie siedzą na miejscu, a jak je ściskam, dociskam, w efekcie wszystko zawsze wyglądało nie tak jak powinno.
Jutro wypróbuję ten patent z czekoladą:)