Forum

Kuchenne porady

jakie ciasta na wesele

• Autor: drakas Data: 2011-08-26 15:54:23

Pomocy!

Niedługo będziemy robić ciasta na wesele znajomej. Sala będzie ciepła, ciasta pokrojone na paterach, więc odrzuciłabym galretki i rozpływające się kremy.

Bardzo proszę, podrzućcie sprawdzone pomysły na ciasta, ciastka, babki, które wypada postawić na weselne przyjęcie.

Będziemy bardzo wdzięczne

Ania

• Autor: hope30 Data: 2011-08-26 16:02:26

Jeśli będzie gorąco,doskonale sprawdzą się jabłeczniki,ciasta ucierane,drożdżowe z owocami i kruszonkąm,a także z kremami na bazie masła(dłużej się "rozpływają"),mogą być różnego rodzaju babeczki kruche z musami owocowymi,muffinki itp

• Autor: kuchacik Data: 2011-08-26 16:08:08

Sernik ,makowiec, jabłecznik, kokosowe itp.

• Autor: drakas Data: 2011-08-26 16:11:13

UUUmmm, to Twoje kokosowe wygląda smakowicie.

Na pewno nic mu się nie stanie, jak kilka godzin postoi w gorącej sali?

• Autor: kuchacik Data: 2011-08-26 16:33:44

Myślę ,że nic mu nie będzie.

• Autor: kuchacik Data: 2011-08-26 16:43:31

Dodam jeszcze do tego pleśniak ,ciasto na sucharkowym spodzie - wg mojego przepisu - tylko musisz wymyślić jakieś nadzienie - śmietana odpada. Potem jeszcze karpatka. .dużo tego jest do wyboru,. .

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-08-26 17:16:32

Jeśli sala jest  ciepła, to proponowałaby  trzymać ciasta w lodówce, nie wystawuiać na   całą noc na patery i  to obojętnie czy z galaretkami, czy z masami kremowymi, a także  serniki i makowce, bo po kilku godzinach  będą brzydko wyglądać, choć smakowo mogą być  nie zmioenione..

Kilka lat temu  byłam na takim weselu, gdzie właśnie sala nie była klimatyzowana a i na zewnątrz lał się żar i  całą noc było duszno więc na paterach  stały owoce  i cukierki, a ciasta stały w lodówkach na zapleczu, co pewien czas   wychodziły   z ciastami  pokrojionymi na porcje  i pytały  kto  chce  ciasta...  i kto chciał otrzymywał na talerzyku, czy na waflu...  a  to co zostało  goście  rano mieli pięknie zapakowane w przygotowane wczesniej pojemniczki i zabierali ze sobą do domu

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-26 18:56:26

W tym roku byłam na komunii też było dosyć ciepło i obsługa tak samo podawała ciasta ; był tort z kremem jogurtowym i lody, nic się nie zmarnowało . Będąc na imprezach u Kaszubów jadłam wspaniałe ciasto- sękacz, to u nich tradycja zamiast tortu . Sękacza mozna kupić przez internet , pięknie się prezentuje . 

• Autor: emeska1974 Data: 2011-08-26 18:57:29

Pleśniak, jabłecznik, szarlotka, drożdzowy się sprawdzą - nie polecam z galaretką i tortów - spłyną wam. 

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-08-26 19:15:24

nie polecam z
    galaretką i tortów - spłyną wam. 

Ja w upalny dzień wiozłam  rolady z galaretkami  340 km samochodem bez klimatyzacji  i  dowiozłam nienaruszone, tak samo  biszkopt z masą śmietanowo krówkową z dodatkiem żelatyny  wiozłam do Warszawy i  też nic się nie stało  dowiozłam  w całości

• Autor: Haijle Data: 2011-08-26 22:31:24

Ostatnio na weselu znajomych jadłam takie ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe45645.html Było bardzo dobre i nie rozpływało się.

• Autor: grazka35 Data: 2011-08-27 08:51:24

ż prosiłam o pomoc w doborze ciast na wesele, które odbyło się 2 lipca. Sala była z klimatyzacją, ale była ona wyłączona, ponieważ było deszczowo i zimno. Piekłam na to wesele :rusałkę , tradycyjny sernik, sernik jak snikers, tiramisu wg Buni, Kukułkę, katarzynkę  z przepisu megii013. Do tego jeszcze drobiazgi tzn. rurki z kremem. babeczki, orzeszki i kasztanki.Część ciasta leżała na paterach i było donoszone w miarę ubywania(reszta w lodówce). Wszystko wytrzymało , nic nie płynęło.

Przejdź do pełnej wersji serwisu