Forum

Kuchenne porady

ogórki -,,kapcie''konserwowe

  • Autor: .Lorelai Data: 2011-08-27 13:25:06

    Zrobiłam ogóreczki konserwowe z poleconego przepisu - w smaku są pyszne tylko nie wiem czemu są całkiem miękkie po pasteryzacji-takie kapcie-pasteryzacja 10 minutowa,zalewa 2,5%; a one zaraz po ,się pomarszczyły i dzisiaj otworzyłam jeden słoiczek na spróbowanie-to całkiem kapciuchy....Co może być przyczyną ?

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-08-27 13:51:30

    Ojej, 10 minut pasteryzacji!!!!  to miały prawo  pomarszczyć się...a oprócz tego nie wiadomo czym i jak dużo były nawożone...

    Ja  ogórki czyt cukinię i patisony psteryzuję do 3 minut od chwili zawrzenia wody

  • Autor: .Lorelai Data: 2011-08-27 14:04:56

    dziekuję Teresko!Czyli teraz spróbuję króciutko;chociaż nawozy też pewnie miały swój udział(ogórki ze sklepu-więc niewiadomo ,,na czym''urosły'';)pozdrawiam

  • Autor: agik Data: 2011-08-27 14:28:55

    Ja obstawiam zbyt długa pasteryzację.

    Ogórki pasteryzuję tylko do momentu, aż stracą taki surowy zielony kolor- nawet nie 3 minuty- dosłownie chwilkę od zagotowania.

    Przenawożone tez mogą skapcieć, ale raczej nie od razu. No i bardziej to dotyczy ogórków kiszonych, niż konserwowanych w occie.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-08-27 14:38:59

    Stawiam na przenawożenie i ewentualnie za mało wody miały - czy moczyłaś przed konserwacją?

    Dopisano 11-08-27 14:51:32:

    A może jeszcze nieudana odmiana ogórków.

  • Autor: .Lorelai Data: 2011-08-27 18:51:11

    tak Zuzanno-moczyłam,postały sobie w zimnej wodzie cały dzień

    może tak jak mówicie nawozy....

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-08-27 19:15:22

    U nas pasteryzuje się 4 min i są chrupiące i twarde.

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-08-27 17:18:20

    My pasteryzujemy 10 minut litrowe słoiki.Tylko lekko pykają na wolnym ogniu. Ogórki mamy z ogródka i są chrupiące. Myślę, że to wina nawozów.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-27 18:48:45

    Wprawdzie ja niezbyt czesto robie ogorki konserwowe,ale (tak,jak moja mama) pasteryzuje je podobnie,jak Ty- 10 do 15 minut i nie sa miekkie.

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-08-29 17:20:18

    U nas rodzice pasteryzują bo najlepiej to robią. Razem szykujemy sloiki a potem tato nasłuchuje z minutnikiem w ręce.

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-08-29 17:21:03

    U nas też 10 a częściej 15 minut a pikle 10 i są ok.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-08-27 19:16:11

    Po pasteryzacji od razu wyjmuję słoiki z gara 

Przejdź do pełnej wersji serwisu