Forum

Kuchenne porady

pasteryzowanie bigosu

  • Autor: kasik:) Data: 2011-08-29 10:23:57

    Witam! prosze poradzcie mi, ugotowalam wczoraj wielki gar bgosu i chcialabym go zapasteryzowac, a jakos wczesniej nie pasteryzowałam bigosu, i nie wiem czy go w sloiki wkladac goracy? czy zimny? i ile czasu pasteryzowac? boje sie ze sie mi kapusta rozgotuje calkiem..

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-08-29 10:28:08

    jak jest miejsce w zamrażarce to nalepiej zamrozić :) Wkłada sie w jakieś pojemniczki i nie ma tyle pracy co przy pasteryzacji ...

  • Autor: kasik:) Data: 2011-08-29 10:30:17

    no własnie ze miejsca za bardzo nie mam... moze by cos sie znalazlo, ale wsumie wolalabym je wykorzystac na cos innego

  • Autor: Wkn Data: 2011-08-29 10:29:22

    To zależy, ile czasu zamierzasz go przechowywać. Jeśli tylko około miesiąca, nie pasteryzuj, tylko gorący bigos (natychmiast po skończeniu jego gotowania, gdy jeszcze bulgocze) przełóż do słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Tak pozostaw do wystudzenia. Potem przechowuj w lodówce. Własnie przedwczoraj tak zrobiłam z 2/3 porcji mojego bigosu, bo nie miałam miejsca w zamrażalniku - będzie jak znalazł na zabiegane, zapracowane dni najbliższego miesiąca :)

  • Autor: emilka155 Data: 2011-08-29 10:29:32

    Bigos wkładam gorący do słoików ,zakręcami juz nie pasteryzuje. Wkładam do spizarki i tak sobie stoja nawet 2 miesiące.

  • Autor: renataz36 Data: 2011-08-29 11:11:08

    Robię dokładnie jak napisała Wkn, gorący do słoików, zakręcam i po wystudzeniu do lodówki, stoi na półce do miesiąca... dłużej nie wiem bo.... zwykle zjemy wczesniej.

    Nigdy nie mrożę bigosu ani żadnych potraw z kapusty bo niecierpię smaku rozmrożonej kapuchy

  • Autor: kasik:) Data: 2011-08-29 11:15:34

    ok dzieki ! tak wlasnie zrobie

  • Autor: anqe Data: 2011-08-29 17:59:17

    ja nie pasteryzuje, tylko pakuję w pudełka po lodach i do zamrażarki

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-08-29 19:26:35

    http://wielkiezarcie.com/recipe47754.html

    Tak samo robimy z bigosem z kiszonej kapusty.:)

    Mrożony bigos nie ma takiego smaku , jak ze słoików, polecam.

  • Autor: kina60 Data: 2011-08-29 20:45:52

    Bigos, jeżeli ma dłużej postać, musi być zapasteryzowany. Nie trzeba go wtedy trzymac w słoikach w lodówce. Ja zawsze robię więcej bigosu i część wkładam do słoików ( nie przepadam za mrożonym).  Słoiki (0,9 l) pasteryzuję 30 min i mogą wtedy stać długo nawet w ciepłej piwnicy. 

  • Autor: as Data: 2011-08-29 21:52:55

    Mąż wyjeżdżał kilka lat temu za granicę. Chciał bym zrobiła mu bigos do słoików. Bigos ugotowałam. Nie pamiętam jaką miał temperaturę i wsadziłam do słoików. Zapasteryzowałam w wodzie słoiki kilka minut. Jak mąż otworzył słoik na miejscu to wszystko było zepsute. Nie wiem dlaczego. Podróż była końcem kwietnia 1400 km.

  • Autor: kina60 Data: 2011-08-29 22:32:20

    Za krótko pasteryzowałaś. Jak robiłam synowi do akademika, to zawsze dla pewności gotowałam dwa razy. Nigdy mu sie nie zepsuł, a w pokoju mial naprawdę gorąco.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-30 05:04:47

    Magda zamiescila jakis czas temu tabelke z podanym czasem pasteryzacji roznych produktow.Co do bigosu,innych konserw miesnych czy roslin straczkowych,trzeba je pasteryzowac i to najlepiej dwu-trzykrotnie.

  • Autor: kina60 Data: 2011-08-30 07:44:07

    Zasady dwukrotnego pasteryzowania niektórych potraw, wyniesionej z domu rodzinnego,  trzymam się od lat.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-30 07:57:15

    To sa dobre zasady.

  • Autor: kasik:) Data: 2011-08-30 08:40:23

    kurcze troche mnie wystraszylyscie - bo w koncu wlozylam goracy do sloikow i zapasteryzowalam ale tak nie cale 10 min.. siedzi sobie w lodowce... mam nadzieje ze sie nie zepsuje, szkoda by mi bylo tyle jedzienia

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-08-30 14:12:11

    Nasza sąsiadka wzieła od nas przepis na bigos.Ma małą lodówkę więc ustawia słoiki w kuchni na terakocie i bez pasteryzacji, jeszcze jej się nie zepsuł żaden słoik.Jak otwiera to nakrętki pykają jak sklepowe przetwory.Nasz bigosik przy otwarciu też zawsze pyka, ale dla pewności stoi w lodówce.Trzeba przy nakładaniu zwrócić uwagę na nakrętki żeby nie były przekręcone, najlepiej używać nowych.Nie ma prawa się nic zepsuć:)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-30 16:05:23

    Kasik,jeśli to na niezbyt długie przechowanie,a w dodatku trzymasz go w lodówce,nie bój się.Podane zasady są ogólne,z tzw "wentylem bezpieczeństwa",ale warto się do nich stosować,bo to przecież o nasze zdrowie chodzi.

Przejdź do pełnej wersji serwisu