Forum

Kuchenne porady

Tort piętrowy - porady szukam!!

  • Autor: drakas Data: 2011-08-31 01:07:18

    Kochani,

    będę robić tort piętrowy, typu piętro bezpośrednio na piętrze, nierozdzielone żadną paterą itp. Tort ma być pokryty i zdobiony masą cukrową

    I mam kilka wątpliwości, najpierw każdą warstwę obkładać masą? czy najpierw stawiać a potem masą po kolei?

    Jak to zrobić, aby się na pewno trzymał?

    Jak to się kroi?

    Jeśli ktoś ma inne porady tyczące tego przedsięwzięcia będę szalenie wdzięczna, pierwszy raz czegoś takiego się podejmuję i mam strasznego pietra:(

    Pozdrawiam

    Ania

  • Autor: Alll Data: 2011-08-31 08:53:31

    Każde piętro musisz zrobić na podkładce do tortu i każdy osobno obkładać masą cukrową.

    Później jak zaczniesz składać warstwy pod każdą wbij w tort plastikowe rurki ( takie do napojów) i odpwiednio przytnij (3-4). Jeżeli tort ma być bardzo ciężki mogą to być pałeczki do chińskiego jedzenia.

    Kroić trzeba warstwami od góry. Musisz oczywiście uprzedzić, że pod każdą z warstw znajdują się patyczki.

    To chyba wszystko.

  • Autor: hope30 Data: 2011-08-31 08:56:26

    Ja powlekam każde piętro osobno(jeśli mają być gładnie i bez fałdek)...Jeżeli klient zamówi z falbankami  i kształty są różne-to można oblec dwa piętra razem...

    Zeby się trzymał...to posmaruj dolne piętro w miejscułączenia lukrem królewski ,który zadziała jak klej...

    Jeśli szukasz porady jak to się kroi-zajrzyj do przepisów Dorotaxx-Ona jest prawdziwą mistrzynią w sztuce tortowej i jak pamiętam było tam zdjęcie jak kroić dwu-piętrowy tort

Przejdź do pełnej wersji serwisu