Forum

Kuchenne porady

Skórka z chleba

  • Autor: Ewa1982 Data: 2011-09-01 07:21:14

    Wczoraj piekłam chleb pszenny, ale skórka wyszła twarda jak dla konia. Co zrobić, żeby taka nie była?

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-09-01 08:37:49

    Pszenny chleb i bułki przed pieczeniem smaruje roztrzepanym jajkiem albo samym żółtkiem , a jak już wyjdzie twarda skórka , to gorący chleb przykrywam ścierką 2-3 warstwami , ścierka ma być sucha ,ale pod nią skórka trochę zmięknie . 

  • Autor: Shanna Data: 2011-09-01 08:53:13

    Ja przed pieczeniem nie smaruje jajkiem, ale za to po upieczeniu przykrywam chlebek wilgotnym recznikiem kuchennym. Recznik zdejmuje dopiero gry chleb jest prawie zimny.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-09-01 10:18:31

    Posmarowany jajkiem ma też ładny wygląd i skórka fajnie smakuje.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-09-01 08:56:36

    w trakcie pieczenie trzeba piekarnik kilka razy spryskać wodą można tez wrzucić do piekarnika kika kostek lodu. Niektórzy po upieczeniu spryskują chleb wodą.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-09-01 10:17:10

    Czasami wstawiam miseczke z wodą na dno piekarnika

  • Autor: Laugasel Data: 2011-09-01 11:54:42

    Ja natomiast ciepły jeszcze chleb wsadzam do torby foliowej na trochę  póki skórka  nie zmięknie.

  • Autor: Shanna Data: 2011-09-01 14:30:22

    A nie uparuje za mocno? Ja sie zawsze boje taki cieply pakowac zeby sie klucha nie zrobila. 

  • Autor: Laugasel Data: 2011-09-01 14:36:10

    Nie może być gorący oczywiście. Można nakryć jakimś większym garnkiem.Ja robię chleb dla leniwców mieszany jedynie łyżką . Taki co w sklepie jest z blaszki z cebulą, majerankiem idt.

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-09-01 18:24:50

    Zaraz po upieczeniu smaruję chleb pędzelkiem moczonym w wodzie, czasem nawet dwa razy i przykrywam ścierką, na twardą skórkę pomaga.

  • Autor: anqe Data: 2011-09-03 00:09:12

    ja swój nakrywam mokrą ścierką i po jakichś 15 minutach jak juz lekko przestygnie wyjmuję z blaszki i kladę do góry dnem na tym mokrym kawałku ścierki przykrywając resztę chleba suchą częścią i tak sobie stygnie

    mam nadzieję że nie pogmatwałąm i jest to zrozumiałe później w tej ściereczce pezchowuję chleb w szafce aż do ostatniej kromki - u mnie to z grubsza 3-4 dni

Przejdź do pełnej wersji serwisu