Forum

Kuchenne porady

wino z ryżu

  • Autor: sylvija Data: 2011-09-02 09:46:31

    witam,

    próbował ostatnio wina z ryżu i tak mi zasmakowało, że sama chciałabym je zrobić.

    czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie? byłabym wdzieczna za przepis i wskazówki.

    pozdrawiam,

    Sylvija

  • Autor: hope30 Data: 2011-09-02 10:00:49

    spróbuj tego:

    Składniki:

    - 12,5 l wody

    - 5 kg ryżu

    - 3,5 kg cukru

    - 125g kwasku cytrynowego

    - 50dkg rodzynek (może byc więcej nawet do 1kg)

    - 8g pożywki

    - drożdże winne Tokay

    Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone- wcześniej wymyte i wyparzone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.

    Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):

    - 25 goździków

    - 25 ziaren ziela angielskiego

    - 37 ziaren pieprzu czarnego

    - 7 torebek cukru waniliowego

    - 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

    - 3,5 łyżeczki mielonego imbiru

    - 3,5 łyżeczki tymianku

    - 2,5 łyżeczki bazylii

    - 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu

    - 5 płaskich łyżeczek kurkumy

    Po 4 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

    W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.

    Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.

    Po klarowaniu (ok.8 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.

    Z tym,że u mnie był ten przepis bez dodatkowych przypraw....

  • Autor: sylvija Data: 2011-09-06 19:10:50

    nie posiadam butli do robienia wina. czy mogę zrobic w innym dużym naczyniu?

  • Autor: kleo Data: 2011-09-02 11:08:00

    http://wielkiezarcie.com/recipe20603.html   

  • Autor: PATI :) Data: 2011-09-02 12:48:11

    http://wielkiezarcie.com/recipe20603.html

    link aktywny :)

  • Autor: kleo Data: 2011-09-02 15:47:05

    dziękuję

  • Autor: sylvija Data: 2011-09-02 14:06:58

    dziękuję :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu