Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone- wcześniej wymyte i wyparzone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy
Po 4 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.
Po klarowaniu (ok.8 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Z tym,że u mnie był ten przepis bez dodatkowych przypraw....
witam,
próbował ostatnio wina z ryżu i tak mi zasmakowało, że sama chciałabym je zrobić.
czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie? byłabym wdzieczna za przepis i wskazówki.
pozdrawiam,
Sylvija
spróbuj tego:
Składniki:
- 12,5 l wody
- 5 kg ryżu
- 3,5 kg cukru
- 125g kwasku cytrynowego
- 50dkg rodzynek (może byc więcej nawet do 1kg)
- 8g pożywki
- drożdże winne Tokay
Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone- wcześniej wymyte i wyparzone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy
Po 4 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.
Po klarowaniu (ok.8 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Z tym,że u mnie był ten przepis bez dodatkowych przypraw....
nie posiadam butli do robienia wina. czy mogę zrobic w innym dużym naczyniu?
http://wielkiezarcie.com/recipe20603.html
http://wielkiezarcie.com/recipe20603.html
link aktywny :)
dziękuję
dziękuję :)