Forum

Kuchenne porady

Miękkie gorfy!

  • Autor: szakal165 Data: 2011-09-03 18:39:22

    Witam, mam gorfownicę Dezal 301.4 i robiłam 3 razy gofry wg przepisu podanego przez producenta.

    Jednak za każdym razem wychodzą mi miękkie, nie są chrupiące i sztywne.

     Łatwo ulegają zgnieceniu,położyłam przy owocu, i zrobił się z gofrów placek :|

     nie wiem,czy to wina mąki?

    Stosowałam się do przepisu oryginalnego (0,5 kg mąki, 4 jajka, 150g masła, 400ml mleka, 4 łyżeczki proszku, c.waniliowy, aromat, szkl. cukru pudru)

  • Autor: asieksza Data: 2011-09-03 18:57:53

    Ja kiedyś kupiłam gofrownicę nie patrząc na jej moc i gofry z niej nie wychodzą. W pracy też mam gofrownicę i wychodzą zawsze pyszne więc chyba dużo zależy od mocy urządzenia.

  • Autor: asieksza Data: 2011-09-03 19:01:12

    Moje ulubione po wypróbowaniu wielu przepisów http://wielkiezarcie.com/recipe13274.html

  • Autor: kuchacik Data: 2011-09-03 19:23:36

    Myślę ,że to nie jest wina urządzenia ,gdyż Dezal to firma produkująca urządzenia profesjonalne do gastronomii i ten sprzęt cieszy się dobra opinią.

  • Autor: kuchacik Data: 2011-09-03 19:03:56

    Po upieczeniu gofra należy je prosto z gofrownicy przełożyć na ok. 5 minut na jakąś blachę przewiewną - może być kratownica z pieca (ale musi być dostęp powietrza i z dołu i z góry - można zostawić w piecu ,albo położyć tą kratownicę np. na talerzu). Nie należy też stawiać gofra na gofrze. Po tym czasie powinny zrobić się chrupiące.

    Dopisano 11-09-05 20:39:26:

    Warto jeszcze w połowie pieczenia uchylić pokrywę gofrownicy aby para wyparowała trochę z ciasta i gofrownicy.

    Pozdrawiam

  • Autor: mahika Data: 2011-09-03 19:28:28

    właśnie tak. Ja kładę na ruszt z mikrofali, do czasu upieczenia następnego.

  • Autor: skopolendra Data: 2011-09-03 21:28:10

    Studzenie gofrow jest bardzo wazne, one robia sie chrupiace dopiero po kilku minutach.Nie ma co sie ludzic, ze pozostana chrupiace wiele godzin.Po jakims czasie lapia wilgoc z powietrza i staja sie znowu miekkie.W moich przepisach znajdziesz recepte na chrupiace gofry.Jesli wg tego przepisu nie wyjdzie to musi byc wina gofrownicy

  • Autor: as Data: 2011-09-03 22:00:44

    Ja robię z tego przepisu i są pyszne http://wielkiezarcie.com/recipe45817.html. Studzę™ na tej kratce z piekarnika.

  • Autor: ciastojad Data: 2011-09-03 23:30:22

    Ja też mam gofrownicę DEZAL o mocy 1200. Ostatnio robiłam gofry z tego przepisu co podała as i bez studzenia na kratce wyszły przepyszne( zresztą nie było co studzić, bo znikały od razu). Przepis na gofry holenderskie tez jest bardzo dobry.

  • Autor: szakal165 Data: 2011-09-04 12:16:29

    już chyba znam odpowiedź-dałam więcej mąki i nieco ziemniaczanej( 2 1/3 szkl. pszenej, 1 szkl. ziemniaczanej na 1,5 szkl. mleka) i wyszły dobre- nie jak wcześniej,że trzymając w dłoni gofr wyginał się.

  • Autor: daga26 Data: 2011-09-04 12:31:09

    moja gofrownica tez jest do niczego:P

  • Autor: madziorek Data: 2011-09-05 19:13:28

    mozesz wlozyc do tostera na chwilke :) ja tak robie i wychodza super  chrupiace !!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu