Forum

Kuchenne porady

Kiszony kalafior

  • Autor: ulla* Data: 2011-09-04 20:02:15

    Chciałam ukisić kalafior (podzielony na różyczki) w zalewie jak na ogórki,z koprem,gorczycą,czosnkiem...

    Mam wątpliwości odnośnie tego,czy przed włożeniem do słoika kalafior muszę obgotować i czy słoiki już gotowe pasteryzować? ha,no i chcę żeby dotrzymały do zimy. Czy ktoś z Was robił takie przetwory i może mi poradzić.Dzięki.

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-09-04 20:17:25

    Sprecyzuj, czy chcesz je ukisić czy konserwować w zalewie octowej ?

  • Autor: ulla* Data: 2011-09-04 20:21:34

    Ukisić, zalewa bez octu-woda,sól,przyprawy.

  • Autor: Basialis Data: 2011-09-04 20:37:00

    Robilam kalafior, nie gotowalam, zakisilam dokladnie tak jak ogorki, nie pasteryzowalam.Jest pyszny, kruchutki i jak do tej pory swietnie sie trzyma( ok. 3 miesiecy).Dodam, ze nie mam piwnicy i trzymam go na zewnatrz w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie latem jest upal a zima mrozno.

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-09-04 20:55:50

    Kalafior kisimy surowy , zerknij tutaj w komentarze:) Nasz był chrupiący i bardzo dobry.

    http://wielkiezarcie.com/recipe32829.html

  • Autor: makusia Data: 2011-09-05 15:17:33

    Potwierdzam, przepis na kiszoną sałatę  sprawdza się z  kalafiorem:) 

  • Autor: as Data: 2011-09-04 21:42:21

    Kalafior kisiłam surowy. Dokładnie tak samo jak ogórki. Nie pasteryzowałam. Nikomu z mojej rodzinie nie posmakował.  Zrobiłam jeden słoik marynowanych ale jeszcze nie próbowałam. 

  • Autor: ulla* Data: 2011-09-05 09:07:27

    Dziękuję Wam za sugestie,zabieram się więc do kiszenia. 

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-09-05 10:08:45

    Jeśli komuś nie smakuje sam kalafior to można go zakisić między warstwami kiszonej kapusty tak jak marchewkę czy jabłka , ja kiszę połówki małych główek kapusty ma duże powodzenie , zostają schrupane w całości.

  • Autor: ulla* Data: 2011-09-05 12:23:14

    Sam kiszony kalafior raczej nam posmakuje,ale też chcę dodawać go po ukiszeniu z innymi warzywami,do sałatek, surówek. Poza tym spróbuję ukiszonej sałaty lodowej(jak w linku powyżej) i kapusty w cząstkach (została mi właśnie z sałatki,którą robię do słoika).

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-09-05 15:42:17

    kapustę w cząstkach musisz przekładać szatkowaną żeby nie było wolnych przestrzeni.

Przejdź do pełnej wersji serwisu