Chciałam ukisić kalafior (podzielony na różyczki) w zalewie jak na ogórki,z koprem,gorczycą,czosnkiem...
Mam wątpliwości odnośnie tego,czy przed włożeniem do słoika kalafior muszę obgotować i czy słoiki już gotowe pasteryzować? ha,no i chcę żeby dotrzymały do zimy. Czy ktoś z Was robił takie przetwory i może mi poradzić.Dzięki.
Robilam kalafior, nie gotowalam, zakisilam dokladnie tak jak ogorki, nie pasteryzowalam.Jest pyszny, kruchutki i jak do tej pory swietnie sie trzyma( ok. 3 miesiecy).Dodam, ze nie mam piwnicy i trzymam go na zewnatrz w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie latem jest upal a zima mrozno.
Kalafior kisiłam surowy. Dokładnie tak samo jak ogórki. Nie pasteryzowałam. Nikomu z mojej rodzinie nie posmakował. Zrobiłam jeden słoik marynowanych ale jeszcze nie próbowałam.
Jeśli komuś nie smakuje sam kalafior to można go zakisić między warstwami kiszonej kapusty tak jak marchewkę czy jabłka , ja kiszę połówki małych główek kapusty ma duże powodzenie , zostają schrupane w całości.
Sam kiszony kalafior raczej nam posmakuje,ale też chcę dodawać go po ukiszeniu z innymi warzywami,do sałatek, surówek. Poza tym spróbuję ukiszonej sałaty lodowej(jak w linku powyżej) i kapusty w cząstkach (została mi właśnie z sałatki,którą robię do słoika).
Chciałam ukisić kalafior (podzielony na różyczki) w zalewie jak na ogórki,z koprem,gorczycą,czosnkiem...
Mam wątpliwości odnośnie tego,czy przed włożeniem do słoika kalafior muszę obgotować i czy słoiki już gotowe pasteryzować? ha,no i chcę żeby dotrzymały do zimy. Czy ktoś z Was robił takie przetwory i może mi poradzić.Dzięki.
Sprecyzuj, czy chcesz je ukisić czy konserwować w zalewie octowej ?
Ukisić, zalewa bez octu-woda,sól,przyprawy.
Robilam kalafior, nie gotowalam, zakisilam dokladnie tak jak ogorki, nie pasteryzowalam.Jest pyszny, kruchutki i jak do tej pory swietnie sie trzyma( ok. 3 miesiecy).Dodam, ze nie mam piwnicy i trzymam go na zewnatrz w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie latem jest upal a zima mrozno.
Kalafior kisimy surowy , zerknij tutaj w komentarze:) Nasz był chrupiący i bardzo dobry.
http://wielkiezarcie.com/recipe32829.htmlPotwierdzam, przepis na kiszoną sałatę sprawdza się z kalafiorem:)
Kalafior kisiłam surowy. Dokładnie tak samo jak ogórki. Nie pasteryzowałam. Nikomu z mojej rodzinie nie posmakował. Zrobiłam jeden słoik marynowanych ale jeszcze nie próbowałam.
Dziękuję Wam za sugestie,zabieram się więc do kiszenia.
Jeśli komuś nie smakuje sam kalafior to można go zakisić między warstwami kiszonej kapusty tak jak marchewkę czy jabłka , ja kiszę połówki małych główek kapusty ma duże powodzenie , zostają schrupane w całości.
Sam kiszony kalafior raczej nam posmakuje,ale też chcę dodawać go po ukiszeniu z innymi warzywami,do sałatek, surówek. Poza tym spróbuję ukiszonej sałaty lodowej(jak w linku powyżej) i kapusty w cząstkach (została mi właśnie z sałatki,którą robię do słoika).
kapustę w cząstkach musisz przekładać szatkowaną żeby nie było wolnych przestrzeni.