Forum

Rodzice i Maluchy czyli WuŻecikowe pogaduchy

Co na prezent urodzinowy 3 latkowi

• Autor: Laugasel Data: 2011-09-06 13:34:57

Mój Maksio już 22 września skonczy 3 latka i zastanawiam się nad prezentem. Czy laptop edukacyjny  będzie dobrym pomysłem na prezent? A może macie jakieś inne pomysły?

• Autor: alicja_bt Data: 2011-09-06 14:12:26

Mam w rodzinie dzieci w podobnym wieku i myślę ze taki laptop będzie dobrym prezentem,  do tego plastelina i farbki zeby ćwiczyć zdolnści mamualne , potrzebne przy nauce pisania.

• Autor: Wkn Data: 2011-09-06 14:46:36

Plastelina i farbki są super, pod warunkiem, że dziecko lubi prace manualne. Znam trzyletniego synka znajomej, który wszelkie kredki, kartki i farbki obchodzi szerokim łukiem - i nie ma znaczenia, ile zabawy towarzyszy malowaniu. Zawsze po pierwszej minucie jest tak zmęczony, że nie może unieść pędzla.

Natomiast bardzo chętnie poleciałby do jakiegoś parku linowego lub centrum zabawy w stylu Loopies, z masą zjeżdżalni, drabinek i innych przeszkód, na których mógłby się wyszaleć. Zdarzyło mi się kupić w prezencie urodzinowym dla czterolatki karnet do Loopys na deszczowe popołudnia - dzieciak był zachwycony.

• Autor: alicja_bt Data: 2011-09-06 15:06:00

Farbki i kredki są zalecane dlatego ze dzieci mają raczki wytrenowane na myszce ,a majaproblem z wycinaniem pisaniem itp. Parki sa fajnym prezentem te maluchy o których wspomniałam ,tez jako prezent  wybrały park wodny bo laptopa mają.

• Autor: Wkn Data: 2011-09-06 15:20:36

Ja nie neguję potrzeby korzystania maluchów z farbek, kredek i plasteliny, jestem zagorzałą fanką pracy z najmłodszymi za pomocą tych produktów, szczególnie z dziećmi, które są słabiej rozwinięte manualnie, ale na prezent nadają się raczej tylko dla dzieci, które działać paluszkami i sprawia im to przyjemność. W końcu prezent urodzinowy powinien być przyjemnością, a nie "bo trzeba lub bo się zaleca" :)

• Autor: alicja_bt Data: 2011-09-06 15:33:48

Proponuję jako dodatek do prezentu , trzeba to mniej atrakcyjne ,a potrzebne jakoś przemycić , a nuż zostanie zauważone.

• Autor: as Data: 2011-09-06 14:56:34

Klocki wafle.

• Autor: Laugasel Data: 2011-09-06 16:04:48

Maksio ma trochę dziwacznych rodziców ,co by mu gwiadkę z nieba dali. Cały jego pokój tonie w zabawkach. Cześć poupychana po szafach. W sumie to on kocha książki i puzle. Zaczyna już czytać i liczyć. Chciałabym mu coś ciekawe kupić , a nic mi mądręgo do głowy nie przychodzi. Klocków też ma każdego rodzaju. Może tablicę do pisania ?Bo faktycznie ten komputerek to nie przemyślałam do końca.

• Autor: Laugasel Data: 2011-09-06 16:34:03

Kupie mu tablicę http://allegro.pl/rozkladana-tablica-4-w1-marker-kreda-magnes-i1783460152.html.

Niech tworzy!!! Dziękuję Wam za pomoc. Bo jakoś tez nie byłam przekonana do tego komputerka.

• Autor: AguskAA Data: 2011-09-06 17:19:47

Moja córeczka też obchodzi urodziny 22 wrzesnia tak jak twój synek tylko że to dopiero jej pierwsze będą;)Juz się ich doczekac nie mogę,takie pierwsze urodziny to niesamowita frajda ale dla rodziców:)))

A tablica super,tez musze kupic prezent trzylatkowi chrzesniakowi i moze i ja sie na nia skusze.Pozdrawiam i zycze sto latek dla Maksia!

• Autor: dajanka Data: 2011-09-07 11:12:02

Ja postawię chyba na znikopis, bo Zuzka kiedyś taki nieduży miała i baaardzo lubiłą nim rysować.. niestety badziewie było z cieniutkiego plastiku i przy współudziale sergiuszka, było już po tablicy:(

A teraz muszę kupić dwie jakby nie było...

Podoba mi się ten, ale raczej się nie rzucę, bo teraz i tak przedszkole, opłaty, podręczniki:( Muszęcoś skromniejszego znaleźć, bo mała zażyczyła sobie też torcik i przyjaciół...

http://allegro.pl/fisher-price-znikopis-duza-tablica-stempelki-m5670-i1792804319.html

• Autor: ulla* Data: 2011-09-06 19:26:22

W sumie to on kocha książki i puzle.

Jeśli połączyć te dwie rzeczy,to są fajne książki ze stronami - puzzlami. Jednocześnie czyta  i układa puzzle, dwa w jednym. Córka ma taki atlas dla dzieci, ze zwierzętami i geograficzny.

• Autor: dajanka Data: 2011-09-06 22:21:45

Wątek i dla mnie na czasie, bo 7 października córcia skończy 3 latka:)

Laugasel, jak osiągnęłaś to, że Maksio już się bierze za czytanie? Uczyłaś go przy użyciu tych tak reklamowanych zestawów?

Ja o tym myślałam, ale zrezygnowałam, kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży z synkiem -nie dałabym rady:( Teraz trochę żałuję, ale już nic nie poradzę:( Mogę tylko czytać małej ile wlezie żeby to pokochała:):)

• Autor: Laugasel Data: 2011-09-07 10:29:03

Maksio jest dwujęzyczny. Ale chyba właśnie przez to mało mówi. To znaczy mówi poprawnie i zdaniami , ale mało. Natomiast uwielbia jak mu się czyta. W trakcie czytania pytał się co to za literka , a to co za literka i tak się nauczył. Jak jest  w Polsce i samochód stanie na światłach to czyta reklamy. My tam jego nie zachęcamy szczególnie. Bo to jak z jego liczeniem  najpierw liczy poprawnie , a wczoraj mnie uczył że się liczy dwa trzy dwa trzy dwa trzy, a uparty jak osioł to dałam mu spokój.Chociaż potrafi poprawnie liczyc do 4 . Czyli pusty, albo zero, jeden , dwa, trzy, cztery. .Jego nie przekonam,że pusty to zero. Dla niego to to samo.

On ma dużo książeczek , ale jego ulubione to są trzy

1.Gry i zabawy dla najmłodszych, obrazki dla maluchów.autor Nathalie Belineau

taka różowa książeczka

2. Wierszyki babci Weroniki .  autor Rafał Wejner

3. Mama gąska uczy dzieci liczyć autor Tony Wolf

Mały jest od nich uzależniony, chociaż ma inne ładniejsze i ciekawsze.

Nie ma co nic robić na siłę z dzieckiem, najlepiej go obserwować. Możesz kupić te książeczki bo są wartościowe i wesołe, może mała też się zainteresuje w formie zabawy nauką. A może woli np. malować.

• Autor: dajanka Data: 2011-09-07 10:57:47

Moja koleżanka mieszka w Anglii, tam urodziła synka, który już odkąd skończył 9 miesięcy jest w żłobku, a ona pracuje i Mati też jest dwujęzyczny, przez co mówi niewiele i ogólnie nieco później zaczął mówić. 1 września właśnie skończył 3 latka:)

Coś wiem o liczeniu i upartych osiołkach:) Jak mała zaczęła więcej mówić tatuś bawił się z nią w liczenie i tak nauczyła się liczyć do pięciu, a później do dziesięciu:) Wiemy, że umie liczyć, bo kiedy coś liczy potajemnie to liczy poprawnie, a kiedy próbujemy np. liczyć klocki to jest jeden, dwa, trzy, cztery, trzy, pięć, dziesięć, osiem... i tak w nieskończoność:) Też uparta (chyba po chrzestnej, bo mamusia grzeczna i potulna była)

Dzięki za tytuły książeczek:) Tą pierwszą nawet ostatnio oglądałam w jakiejś księgarni internetowej:)

A najbardziej moja mała lubi książeczkę "Księżniczka Patrycja uczy się przyjaźni":) O niegrzecznej księżniczce, która wyganiała i straszyła zwierzątka, ale zrozumiała swój błąd kiedy zwierzaki uratowały ją przed niedźwiedziem:) Mogę ją czytać raz za razem nawet 5 razy z rzędu, a ona chce jeszcze, ale podobno tak trzeba jak mówiła jakaś psycholożka w tv.

A poza tym mamy taki duży zbiór wierszy różnych autorów i też jej się baaaardzo podobają:)

Prostsze oddała młodszemu braciszkowi, ale on jakoś nie czuje pociągu do lektury:( jest na to zbyt energiczny:)

• Autor: Laugasel Data: 2011-09-07 13:16:44

Mój Maksio też zmusza mnie do czytania tego samego w kółko. Najgorsze jest to ,że mnie sobie wybrał do czytania mu bajek. Ja kiedyś musiałam wymyślać sama bajki dzieciom i to w odcinkach. Tak się zastanawiam. Może i tu na forum coś napiszę o Szalonym Szeryfie. albo o Polanie zaczarowych królików?

• Autor: dajanka Data: 2011-09-07 14:01:15

Czemu nie:) Zapytaj Wkn, może przyda siępomoc przy Wużeciku:):):)

• Autor: Laugasel Data: 2011-09-07 14:17:09

Ja mam tremę.

• Autor: dajanka Data: 2011-09-07 14:40:20

Dasz radę:)

Skoro dzieciom bajki układałaś, a one chciały słuchać to znaczy, że jesteś w tym dobra, bo ze mnie jest w tej kwestii beztalencie... Motam się co i dlaczego zrobiła księżniczka i dlaczego czarnoksiężnik był zły, że powstaje coś na miarę mody na sukces, a nie opowiastki dla dzieci:)

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-09-06 22:10:09

A może jakaś gra plaszowa edukacyjna np. memogra do nauki angielskiego, farmer też jest fajny, zagadki smoka obiboka - jest dużo fajowych gier od 3 lat dla całej rodziny, a są bajońsko drogie. Fajne są też fiszki do nauki angielskiego - są od 3 lat. To zależy co lubi dzieciak. Może być Lego albo inne klocki, ew. gra komputerowa jakaś edukacyjna. Ten laptop byłby też dobrym pomysłem myślę.

• Autor: Laugasel Data: 2011-09-07 10:31:31

Maksio ma to wszystko w spadku po Kubusiu, który zawsze bardzo dbał o swoje zabawki i gry.Ale z nim lepiej nie grać, bo on nie umie jeszcze przegrywać.

• Autor: jolus Data: 2011-09-06 22:36:29

ciastolina- super zabawa!

• Autor: Laugasel Data: 2011-09-07 10:32:08

Ciastolina , też fajna sprawa!!

• Autor: anqe Data: 2011-09-08 20:47:05

co do laptopa to musisz się dobrze wczytać moja córka dostaław wieku 3 lat taki w którym wiekszość zabaw było dla 5 latka więc jej się szybko znudził bo był za trudny mimo wieku 3+, myslę że fajniejszym pomyslem są farby do malowania rękami czy ciastolina z fajnym zestawem do wyciskania różnych form, jeśli zauwazasz u niego zdolności muzyczne może fajnym prezentem będzie taki półprofesjonalny keyboard - taki całkiem przyzwoity można kupić już za 100 zlotych - jeśli ma takie zdolności to dobry okres żeby je rozwijać bo wówczas może od 6 lat iść do ogniska muzycznego jako obyty z dżwiekiem, wszelkiej maści klocki i wśród moich siostrzeńców i bratanków w tym wieku pociąg Tomek i przyjaciele - 3 chlopaków i każdy szaleje na tym punkcie Tomek najważniejsza zabawka w domu

• Autor: Laugasel Data: 2011-09-08 23:22:57

Ja mu kupiłam tablicę już, bo zaczyna mi swoje dzieła malować gdzie się da. Same kartki go nie bawią.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-09-09 08:35:11

Kiedyś rozgladałam się za takimi laptopami - nawet załozyłam taki wątek na WŻ. Może Ci też pomóc wątek "NAJFAJNIEJSZE ZABAWKI". Te laptopy takie niby prawdziwe są przewidziane od 4 lat, ale znam dzieciaki, które mykają na nich od ok 3. No od dwóch to mały kolegi śmiga na IPadzie - to dopiero zabawka heheheh, ale niestety nie każdego stać.

Przegladałam i wybrałam te, które moim zdaniem mają najfajniejsze funkcje - wszystkie znajdziesz na allegro z opisami:

LAPTOP E- EDU CONSTRUCTION FIRMY ARTYK (nagrodzony przez "Komputer Świat")

LAPTOP INSPIRATION 40

I

SUPER LAPTOP

Przejdź do pełnej wersji serwisu