Forum

Rozmowy wolne i frywolne

pleśń na materiale czym usunąć?

• Autor: sylwia63 Data: 2011-09-07 11:36:43

Witam,bardzo proszę o poradę.Jak zaznaczyłam w temacie-chcę usunąć pleśń z materiału i zupełnie nie wiem czym można ją potraktować.Może znacie jakieś babcine sposoby.

• Autor: dajanka Data: 2011-09-07 12:22:39

Sylwia, raczej Cię nie pocieszę, ale pleśń ciężko jest usunąć. Ja miałam na swoim białym żakiecie i córci płóciennych spodenkach. Najpierw namaczałam w vanishu, później uprałam w pralce, ale plamki dalej były, więc natarłam mocno sokiem z cytryny i wywiesiłam na ostre słońce. Plamki zniknęły, ale zostały zażółcenia po soku cytrynowym, który usunęłam powtórnym namaczeniem w vanishu.

A tak ogólnie to znalezione w necie, może się przyda -szkoda, że wcześniej tego nie znalazłam:)

Pleśń

Usuwanie plam pleśni jest uciążliwe i trzeba je niekiedy powtórzyć kilka razy. Najlepiej jest takie plamy moczyć w zsiadłym mleku. Możemy również pocierać maślanką lub sokiem z pomidorów a następnie spłukać wodą. Jeśli to nie pomoże, to wywabiamy je wodą utlenioną z dodatkiem octu, ewentualnie pocierać gorącym 5% kwasem szczawiowym i na końcu płuczemy. Plamy na wełnie i białym jedwabiu naturalnym czyścimy szmatką nasączoną w 3% roztworze amoniaku. potem moczymy 3% roztworem wody utlenionej po czym płuczemy.
    Świeże plamy usuwa się , pocierając kawałkiem materiału umoczonym w wodzie utlenionej. Skórę, na której powstała pleśń, przetrzeć antyseptycznym środkiem do płukania jamy ustnej.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-09-07 13:53:30

nie brała bym tego pod uwagę co znalazła dajanka w necie

na jakiejj powierzchi i na jakim materiale jest ta pleśń ?

Czy pleśń jest świeża czy od dłuższego czasu ?

W każdym razie jest taki proszek E nazywa się 2 w 1. Najpierw zapierz pleśń w tym proszku, póżniej po dokładnym wypłukaniu namocz w proszku na jakiś czs i tu zalerzy od materiały jeśli jednolity kolor to możesz na dłużej w ciapki na krócej. Powinno pomóc. Na starą pleśń rady raczej nie ma.Moja rada dotyczy tkanin bawełnianychh w przypadku delikatnych typu jedwab syntetyki raczej to nie pomoże.

• Autor: sylwia63 Data: 2011-09-07 14:55:34

Wydaje mi się ,że dosyć świeża.Pleśń jest na tornistrze ,który oddałam do naprawy(zapięcie).Pan najprawdopodobniej przechowywał tornister w wilgotnym miejscu(ok.miesiaca).A teraz mam problem;nawet do pralki nie mogę go wrzucić.

• Autor: alicja_bt Data: 2011-09-07 15:10:04

Spróbuj szczoteczką i szarym mydłem lub płynem do naczyń i delikatnie spłucz wodą z sodą oczyszoną . Soda bardzo zmiękcza wodę i usuwa różne zabrudzenia . 

• Autor: aggusia35 Data: 2011-09-07 15:19:44

Jeśli to taki śliski materiał o którym ja mysle to powinno zejśc zwykłym proszkiem i szczoteczką. P

• Autor: sylwia63 Data: 2011-09-07 16:02:43

niestety nie;próbowałam też usunąć ace delikatnym;i nic nie ubyło

• Autor: anqe Data: 2011-09-08 18:25:43

jak próbowałaś ace który budowlańcy uzywają do usówania pleśni i grzybów ze ścian to raczej niczym nie zejdzie, załatwiłam tak sobie jasne szare dżinsy - były w siatce i córka wylała do nich sok gdy je wyjęłam po trzech dniach była już pleśń czyściłam prałam, nawet ufarbowałam na granatowo i nic plamki nadal były

może jeśli to jest w jakimś jednym miejscu naszyj jakieś aplikacje lub poprzypinaj metalowe znaczki w zależności od upodobań dziecka  

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-09-08 17:07:12

Wiem, ze do usuwania plesni w mieszkaniu uzywa sie spirytusu lub octu. Sprobuj moze i na tornister pomoze, pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu