Własnie wróciłem z Chorwacji a zawsze staram się znależć coś do jedzedzenia w markecie co dałoby się przywieżć do Polski trafiłem na listkowe ciasto pita coś jak nasze na makaron w opakowaniu 0,5 kg jest trzynaście takich listków kosztowało to ok 3,5 zł termin przydatnosci do spozycia dlugi więc się nie zastanawiałem. Teraz mam problem jak to upiec czy zawija się kazdy listek osobno czy trzeba je smarowac tłuszczem czy wystarczy samo nadzienie jeśli ktoś ma już jakes doświadczenie w przyrządzaniu tego typu ciasta proszę o radę. Bo jezeli chodzi o nadzienie to mozna je zrobić ze wszystkiego i słone słodkie z tym niemam problemu.
Jezeli moge cos podpowiedziec to ciasto to przygotowuje sie tak ze kazdy arkusz ciasta smaruje sie roztopionym maslem lub skrapia rownomiernie oliwa z oliwek i tak postepuje do 5 arkuszy nastepnie nadzienie , ja zazwyczaj robie slone ( mieszam ser ricotta z serem feta i podsmazonym szpinakiem i cebulka ) i kolejnosc taka sama , jesli chcialabys przepis pisz do mnie na priv
Dla Chorwatów jest to tak banalne że niema przepisu :) ale dzięki za chęci znalazłem przepisy na stronach chorwckich ale tam są tylko na nadzienie i czas pieczenia jak postepować z ciastem widoczne wiedzą od dziecka
Na BaŁkanach nazywaja to ciastem filo ,w Bułgarii -banica ,a w Turcji yufka.
Mój ulubiony przepis to
Cigarette Borek(Sigara Boregi)
Ser owczy rozdrobnić widelcem,pietruszkę i koperek dokładnie posiekać i wymieszać z serem ,dodać świeżo zmielony pieprz. Nie dodawać soli,bo ser jest wystarczająco słony. Nakładać łyżeczką farsz na jufkę ,założyć brzegi ciasta i zrolować w formę cygara,
Smażyć na rozgrzanym oleju na chrupiąco. Odsączyć na papierze.
Potrawy w jufce można podawać na zimno i na gorąco. Jufkę faszerujemy również mięsem mielonym lub warzywami. Można ją piec także na chrupiąco w piekarniku.
Smacznego życzy Mumunc
W Polsce yufke możesz kupić w Skład Towarów Różnych.Home.pl
Własnie wróciłem z Chorwacji a zawsze staram się znależć coś do jedzedzenia w markecie co dałoby się przywieżć do Polski trafiłem na listkowe ciasto pita coś jak nasze na makaron w opakowaniu 0,5 kg jest trzynaście takich listków kosztowało to ok 3,5 zł termin przydatnosci do spozycia dlugi więc się nie zastanawiałem. Teraz mam problem jak to upiec czy zawija się kazdy listek osobno czy trzeba je smarowac tłuszczem czy wystarczy samo nadzienie jeśli ktoś ma już jakes doświadczenie w przyrządzaniu tego typu ciasta proszę o radę. Bo jezeli chodzi o nadzienie to mozna je zrobić ze wszystkiego i słone słodkie z tym niemam problemu.
wydaje mi sie ze moze to byc cos na wzor ciasta Filo
wpisz w wyszukiwarce wyraz " Filo " a wybierzesz sobie przepis wedle upodoban
Pewnie masz rację to samo ciasto wystepuje i w kuchni tureckiej i bułgarskiej może trochę się różni składnikami dzięki za radę
Jezeli moge cos podpowiedziec to ciasto to przygotowuje sie tak ze kazdy arkusz ciasta smaruje sie roztopionym maslem lub skrapia rownomiernie oliwa z oliwek i tak postepuje do 5 arkuszy nastepnie nadzienie , ja zazwyczaj robie slone ( mieszam ser ricotta z serem feta i podsmazonym szpinakiem i cebulka ) i kolejnosc taka sama , jesli chcialabys przepis pisz do mnie na priv
Dzięki o to własnie mi chodziło. Trochę wymieszam smaki i spolszcze nadzienie zobacze co wyjdzie .
Jeśli jest na opakowaniu sposób przygotowania w języku chorwackim napisz mi na priv to ci przetłumaczę.
Dla Chorwatów jest to tak banalne że niema przepisu :) ale dzięki za chęci znalazłem przepisy na stronach chorwckich ale tam są tylko na nadzienie i czas pieczenia jak postepować z ciastem widoczne wiedzą od dziecka
Z tego ciasta mozesz zrobić tak popularny w Chorwacji Burek (z serem czy z mięsem mielonym). Będąc w Cro nigdy nie mogę odmówić sobie Burka z sirem ;)
Na BaŁkanach nazywaja to ciastem filo ,w Bułgarii -banica ,a w Turcji yufka.
Mój ulubiony przepis to
Cigarette Borek(Sigara Boregi)
Ser owczy rozdrobnić widelcem,pietruszkę i koperek dokładnie posiekać i wymieszać z serem ,dodać świeżo zmielony pieprz. Nie dodawać soli,bo ser jest wystarczająco słony. Nakładać łyżeczką farsz na jufkę ,założyć brzegi ciasta i zrolować w formę cygara,
Smażyć na rozgrzanym oleju na chrupiąco. Odsączyć na papierze.
Potrawy w jufce można podawać na zimno i na gorąco. Jufkę faszerujemy również mięsem mielonym lub warzywami. Można ją piec także na chrupiąco w piekarniku.
Smacznego życzy Mumunc
W Polsce yufke możesz kupić w Skład Towarów Różnych.Home.pl