Forum

Kuchenne porady

Chorwackie ciasto pita - prośba o pomoc

• Autor: drogomir Data: 2011-09-08 19:13:32

Własnie wróciłem z Chorwacji a zawsze staram się znależć coś do jedzedzenia w markecie co dałoby się przywieżć do Polski trafiłem na listkowe ciasto pita coś jak nasze na makaron w opakowaniu 0,5 kg jest trzynaście takich listków kosztowało to ok 3,5 zł termin przydatnosci do spozycia dlugi więc się nie zastanawiałem. Teraz mam problem jak to upiec czy zawija się kazdy listek osobno czy trzeba je smarowac tłuszczem czy wystarczy samo nadzienie jeśli ktoś ma już jakes doświadczenie w przyrządzaniu tego typu ciasta proszę o radę. Bo jezeli chodzi o nadzienie to mozna je zrobić ze wszystkiego i słone słodkie z tym niemam problemu.

• Autor: Kormag Data: 2011-09-08 19:37:54

wydaje mi sie ze moze to byc cos na wzor ciasta Filo

wpisz w wyszukiwarce wyraz " Filo " a wybierzesz sobie przepis  wedle upodoban

• Autor: drogomir Data: 2011-09-09 08:36:07

Pewnie masz rację to samo ciasto wystepuje i w kuchni tureckiej i bułgarskiej może trochę się różni składnikami dzięki za radę

• Autor: AniaMakut Data: 2011-09-08 19:44:40

Jezeli moge cos podpowiedziec to ciasto to przygotowuje sie tak ze kazdy arkusz ciasta smaruje sie roztopionym maslem lub skrapia rownomiernie oliwa z oliwek i tak postepuje do 5 arkuszy nastepnie nadzienie , ja zazwyczaj robie slone ( mieszam ser ricotta z serem feta i podsmazonym szpinakiem i cebulka  ) i kolejnosc taka sama , jesli chcialabys przepis pisz do mnie na priv

• Autor: drogomir Data: 2011-09-09 08:30:04

Dzięki o to własnie mi chodziło. Trochę wymieszam smaki i spolszcze nadzienie zobacze co wyjdzie .

• Autor: olusia23 Data: 2011-09-08 20:18:07

Jeśli jest na opakowaniu sposób przygotowania w języku chorwackim napisz mi na priv to ci przetłumaczę. 

• Autor: drogomir Data: 2011-09-09 08:33:52

Dla Chorwatów jest to tak banalne że niema przepisu :) ale dzięki za chęci znalazłem przepisy na stronach chorwckich ale tam są tylko na nadzienie i czas pieczenia jak postepować z ciastem widoczne wiedzą od dziecka

• Autor: dąbrówka Data: 2011-09-09 09:22:33

Z tego ciasta mozesz zrobić tak popularny w Chorwacji Burek (z serem czy z mięsem mielonym). Będąc w Cro nigdy nie mogę odmówić sobie Burka z sirem ;)

• Autor: mumunc Data: 2011-11-16 22:45:37

Na BaŁkanach nazywaja to ciastem filo ,w Bułgarii -banica ,a w Turcji yufka.

Mój ulubiony przepis to

Cigarette Borek(Sigara Boregi)

Ser owczy rozdrobnić widelcem,pietruszkę i koperek dokładnie posiekać i wymieszać z serem ,dodać świeżo zmielony pieprz. Nie dodawać soli,bo ser jest wystarczająco słony. Nakładać łyżeczką farsz na jufkę ,założyć brzegi ciasta i zrolować w formę cygara,

Smażyć na rozgrzanym oleju na chrupiąco. Odsączyć na papierze.

Potrawy w jufce można podawać na zimno i na gorąco. Jufkę faszerujemy również mięsem mielonym lub warzywami. Można ją piec także na chrupiąco w piekarniku.

Smacznego    życzy                                Mumunc

W Polsce yufke możesz kupić w Skład Towarów Różnych.Home.pl

Przejdź do pełnej wersji serwisu