Są wilgotniejsze w środku , jeśli pieczesz chleb dodajesz ziemniaki i zachowuje dłużej świeżość.Syn był w tym roku na Węgrzech i tam jedzą langosze ze wszystkim nawet z nutellą jemu najbardziej smakowały z leczo.
osttnio zrobiłam wersję zakąskową do piwa tych właśnie langoszy, a mianowicie do owego przepisu dodałam boczek wędzony (150g) i 2 cebulę pokrojone w grubą kostkę i średnio zesmarzone razem z tłuszczykiem który się z boczusia wytopił. Langosze robiłam malutkie tak aby kazdy wziął w łapkę razem z ogórkiem kiszonym tzn z miski nakladałam je na olej łyżką do zupy jak kluski kładzine.
Wyszła calkiem spora górka a chłopaki się zajadały aż im się uszy trzęsły
dużo ciast drożdżowych można przechowywać przez noc w lodówce w stanie surowym , są przepisy w których tak jest zalecone, jeśli nikt z nas ciasta na langosze nie robił dzień wcześniej ,to może trzeba zrobić próbę z niewielką iloscią. Ale czy koniecznie musisz je robić dzień wczesniej ,ugotuj tylko ziemniaki wcześniej , dzisiaj robiłam langosze i ciasto rosło pół godziny .
Mam mały problem... bo znalazłam kilka przepisów na langosza i w jednych jest żeby dodać ziemniaki ,a w innych nie??po co się dodaje ziemniaki??:)
Są wilgotniejsze w środku , jeśli pieczesz chleb dodajesz ziemniaki i zachowuje dłużej świeżość.Syn był w tym roku na Węgrzech i tam jedzą langosze ze wszystkim nawet z nutellą jemu najbardziej smakowały z leczo.
Aha :) dziękuję Ci bardzo :)
Jesli mogę, to polecam langosze madziorka..są wyśmienite
osttnio zrobiłam wersję zakąskową do piwa tych właśnie langoszy, a mianowicie do owego przepisu dodałam boczek wędzony (150g) i 2 cebulę pokrojone w grubą kostkę i średnio zesmarzone razem z tłuszczykiem który się z boczusia wytopił. Langosze robiłam malutkie tak aby kazdy wziął w łapkę razem z ogórkiem kiszonym tzn z miski nakladałam je na olej łyżką do zupy jak kluski kładzine.
Wyszła calkiem spora górka a chłopaki się zajadały aż im się uszy trzęsły
Po dodaniu ziemniaków ciasto chłonie mniej oleju,langosze Madziorka są super.
A nie wiecie może czy mogę ciasto przygotować dzień wcześniej?? nic sie z nim nie stanie albo cos??:)
dużo ciast drożdżowych można przechowywać przez noc w lodówce w stanie surowym , są przepisy w których tak jest zalecone, jeśli nikt z nas ciasta na langosze nie robił dzień wcześniej ,to może trzeba zrobić próbę z niewielką iloscią. Ale czy koniecznie musisz je robić dzień wczesniej ,ugotuj tylko ziemniaki wcześniej , dzisiaj robiłam langosze i ciasto rosło pół godziny .
No niestety muszę bo jutro mam gosci na 15 a do 14 jestem w pracy :)
Spróbój przechować w lodówce , a po powrocie do domu od razu wyjmij z lodówki, bo w lodówce raczej nie urośnie.