Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Chrzest

• Autor: beata73 Data: 2011-09-10 08:21:41

Jutro zostanę matką chrzestna małej Lenki i nie wiem jakie sa teraz zwyczaje czy mam kupic jakiś bukiecik? Poradźcie bo chrzesnicy jeszcze nie mniałam.

• Autor: agulinia Data: 2011-09-10 08:54:20

Chrzestna kupuje szatkę, a chestny świecę. Poza tym nie słyszałam o innych zwyczajach.

• Autor: dorotaibasia Data: 2011-09-10 08:59:50

wszystko zależy od regionu...mieszkam w Inowrocławiu i u nas to wyglada nastepująco: matka chrzestna na pewno kupuje szatkę ( coś co symbolicznie kładzie sie na dziecko po ochrzczeniu przez księdza) szatka ma różne formy: chusteczka, kaftanik, sukienka..) do tego kwiatki (dawniej, kiedy dzieci chrzczono w wielkich becikach tymi kwiatkami dekorowało się właśnie becik) + pamiątka. Ale kwiaty są już sprawą indywidualną, świecę do chrzu zapewnia ojciec chrzestny, w niektórych rejonach Polski matka chrzestna funduje strój w którym chrzczone będzie dziecko:)

• Autor: Monia1805 Data: 2011-09-10 10:07:53

Moja córeczka dostała taki mały bukiecik kwiatków na chrzest, bardzo mi się spodobał ten gest

• Autor: smakosia Data: 2011-09-10 10:12:00

Pytasz o kwiatki...Moim zdaniem nie masz obowiązku kupowania ich, ale to z pewnością miły gest. Ja na Twoim miejscu kupiłabym symboliczny, mały bukiecik z białych kwiatów (np. margerytek). 

• Autor: Iza29 Data: 2011-09-10 11:43:22

u nas kupuje się bukiecik i zanosi do Matki Boskiej po mszy :)

• Autor: hope30 Data: 2011-09-10 14:38:15

jako stara,doświadczona kwiaciara-mogę Ci podpowiedzieć,że najwdzięczniejszym i najsłodszym dodatkiem jest malusi bukiecik z białych frezji lub białej eustomy(ten kwiat do złudzenia przypomina rozwiniętą różę,ale nie pachnie i bardzo długo się trzyma)

• Autor: alicja_bt Data: 2011-09-10 15:22:49

Ja kupowałam ubranko do chrztu ,no i szatke . chrzestny kupił świece i zapłacił za chrzest.

• Autor: marzkal Data: 2011-09-10 17:06:39

Co do szatki i świecy to trzeba uzgodnić z rodzicami.

Ja swoim dzieciom sama kupowałam szatki i świece (szczególnie te drugie chciałam wybrać sama, bo mają starczyć im na całe życie a szczególnie do I Komunii). I tu był problem bo moja najstarsza córcia miała później po dwie, bo chrzestna sama zdecydowała, że też chciałaby kupić i nie poinformowała nas o tym.

Bukiecik to miły gest ale tak samo może być jakaś pamiątka, obrazek, karteczka. A ten pomysł z zostawianiem bukieciku na ołtarzu lub przy obrazie Matki Bożej bardzo mi się podoba ;) 

• Autor: 3majsiemaja Data: 2011-09-10 18:26:32

Mama chrzestna młodszego syna, kupiła bukiecik, a na folii ozdobnej był przyklejony mały aniołek, który zostawiliśmy na pamiątkę .

Dzieciaki mają niewielkie obrazki w ramce - jeden z Matką Boską trzymającą małego Jezusa, a drugi Anioła Stróża przeprowadzającego dzieci, i te obrazki wiszą nad łóżeczkami- też fajny drobny prezent na chrzest.

• Autor: promyczek71 Data: 2011-11-07 13:10:30

czy chłopcowi do chrztu też chrzestna powinna kupić bukiecik ? Będę miała chrześniaka i to również po raz pierwszy ...

• Autor: smakosia Data: 2011-11-07 14:00:16

Uważam, że chłopcu również można kupić bukiecik. Wiadomo, że bez względu na płeć kwiatek trafi w ręce rodziców i bardzo często taki mały bukiet jest ładną dekoracją podczas przyjęcia.

• Autor: balbisia19 Data: 2011-11-08 16:10:39

Mój Synuś dostał od Ojca Chrzestnego piekną białą różyczkę. Mam zasuszoną, będzie miał pamiątkę :)

• Autor: olusia23 Data: 2011-11-07 14:08:56

Ja również w grudniu mam dwa chrzty - jeden u brata, drugi u siostry męża (jestem chrzestną). Pracuję w sklapie z upominkami i akcesoriami do chrztu. Zazwyczaj matka chrzestna kupuje szatkę, ojciec chrzestny świecę, choć nie ma reguły. Kupują też pamiątki w postaci książeczek do uzupełnienia (częściowo uzupełnia osoba obdarowująca, częściowo rodzice), lub zwykłe kartki na chrzest. Są też takie obrazki ze srebrnym zdobieniem np. Matką Boską, srebrne łyżeczki z bursztynem, lub srebrne małe buciki przewiązane gustowną wstążeczka. Jednak większość daje dziecku gotówkę lub kupuje medalik i srebrny łańcuszek, a jako dodatek do prezentu małego ceramicznego aniołka - na szczęście. 

• Autor: stillnox Data: 2011-11-07 14:11:41

hej, wszystko zależy od regionu jakie ma przyjęte zwyczaje. My (mój M) we wrześniu kupiliśmy świece i pamiątkę. Do tego łańcuszek i zabawkę. Na chrzciny naszych dzieci sama kupowałam ubranka(tak chciałam) a chrzesny kupił świece i chrzestna szatkę z bukiecikiem małym . Pozdrawiam

• Autor: promyczek71 Data: 2011-11-08 15:27:36

Dzięki za podpowiedzi co do bukieciku ... ale mam jeszcze jedno pytanie : kiedy należy wręczyć pamiątki i upominki , po ceromonii w kościele czy przyjsciu na miejsce w którym będzie poczęstunek dla gości ? Dodam, że przyszły chrześniak jest dość dużym chłopcem - ma skończone 5 lat ...

• Autor: stillnox Data: 2011-11-08 21:55:12

jeśli masz w zanadrzu prezent biżuteryjny...weż go do kościoła na ceremonię, ksiądz przy okazji poświęci, jeśli idzie o inne podarunki to myślę że już na miejscu przed ,,wyżerką " :-) można poprosić dziecko czy przy jego rodzicach (jeśli są to pieniążki) i składając życzonka wręczyć.

Przejdź do pełnej wersji serwisu