Forum

Kuchenne porady

Gołąbki poznańskie

  • Autor: bettybez Data: 2011-09-20 10:27:57


    Do tej pory robiłam je z takich mniej więcej proporcji: 600 g mielonego mięsa + 500 g bialej kapusty + 100 g ryżu + 120 g kaszy manny itd.

    Ale teraz nie mam zwykłego ryżu tylko parboiled, ewentualnie kaszę jęczmienną średnią perłową i pęczak.
    I pytanie: czego lepiej użyć?

    Normalne gołąbki robiłam zawsze z jęczmienną ale nie wiem czy tu się nada...

  • Autor: kuchacik Data: 2011-09-20 10:34:45

    Nigdy nie daje żadnej kaszy do gołąbków ..Tylko ryż ugotowany i mięso. .Zawijam w ugotowaną kapustę i do piekarnika ^^

  • Autor: hope30 Data: 2011-09-20 10:44:32

    Kuchaciku-to troszkę inna wersja gołąbków:) w tym przepisie kapustę się szatkuje i miesza z mięsem-nie zawija się nic w liście:)

  • Autor: daga26 Data: 2011-09-20 18:20:43

    ja tak samo:)

  • Autor: hope30 Data: 2011-09-20 10:46:03

    ja,jak nie mam ryżu dodaję kaszę jęczmienną,z pęczakiem też wychodzą bo ma strukturę podobną do ryżu.Nie mniej jednak ja w swoim przepisie mam jeszcze 4 łyżki kaszy manny( gołąbki są bardziej zwarte),ale co dom,to inny przepis:)

  • Autor: bettybez Data: 2011-09-20 11:53:23

    4 łyżki oprócz tych 120 g? :D

    Trochę się obawiam że się rozciapią przy kaszy jak je zaleję sosem i zacznę piec... Z drugiej strony parboiled nie napęcznieje

  • Autor: casalinga Data: 2011-09-20 13:27:07

    Witaj.Ja tego ryżu dodaję zdecydowanie więcej i nic mi się nie  rozciapcia,jak się nie kleją kotlety to dodaję  jeszcze kasze manną.Innego ryżu nie kupuje bo nie lubię,gwarantuje że się uda.Pozdrawiam.

  • Autor: bettybez Data: 2011-09-20 14:15:06

    No, dziękuję bardzo :) Bo właśnie zszatkowałam kapustę i zmieliłam mięso i nadejszła decydująca chwila

  • Autor: hope30 Data: 2011-09-20 13:47:46

    :) u mnie nie ma tych 120gr:P

    ale robiłam też z Twojego przepisu:)

    Nie wiem jak dalej robisz,bo ja formuję "kotleciki" i obsmażam na patelni,dopiero potem ładuję do garnka i zalewam bulionem,pod koniec dodaję przecier pomidorowy

  • Autor: bettybez Data: 2011-09-20 14:13:55

    tak samo :) obsmażam, przekładam do garnka rzymskiego i piekę 1,5 godziny

  • Autor: bettybez Data: 2011-09-20 14:16:04

    oczywiście zalane :D

  • Autor: hope30 Data: 2011-09-20 17:09:31

    zalane? czy zalane?:P

  • Autor: daga26 Data: 2011-09-20 18:22:26

    :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu