Dzień dobry mam prośbę po weselu zostało nam sporo upieczonych pałek z kurczaka już mamy dość odsmażania ich może macie jakiś pomysł do czego wykorzystać pieczone mięso z kurczaka?
Uwielbiam pieczonego kurczaka i chciałabym mieć taki problem jak Ty... :D
Można obrac z kostek, pokroić, dodać warzywka np mieszankę meksykńska i zrobić potrawkę do ryżu lub makaronu. Obrać, wrzucić do naczynia żaroodpornego, dodać podsmażonych pieczarek i sporo cebulki, tez podsmażonej, zalac sosem np śmietanowym, albo pomidorowym, posypać żółtym serem i zapiec. Albo do tego dołożyć jeszcze ziemniaków pokrojonych w talarki i gotowa zapiekanka na obiad czy kolację. Zmielić, dodać kapusty kiszonej, cebulki i zrobić krokiety. Pokroić w kostkę i wykorzystać jako farsz do naleśników bądź tortilli z sałatką z pekinki, papryki, cebuli i pomidorów. Do tego sos keczup+majonez. Do sałatek zamiast usmażonej piersi z kurczaka. Zmielić z przesmażoną cebulą, dodać posiekany ogórek kiszony, jajko na twardo, majonez i zrobić pastę do chlebka. Ostatecznie jeszcze można wrzucić do bigosu, albo fasolki po bretońsku - to potrawy które "przyjmą" wszystko i taki dodatek na pewno ich nie zepsuje a tylko wzbogaci ich smak :))
Tyle na szybko przyszło mi na myśl o całej górze pieczonego mięska do wykorzystania :D
Obrać , zmielić, dodać podsmażonej cebulki i wykorzystać jako nadzienie do pyz lub pierogów, które można zjeść na bieżąco lub zamrozić na inne obiadki.
Dzień dobry mam prośbę po weselu zostało nam sporo upieczonych pałek z kurczaka już mamy dość odsmażania ich może macie jakiś pomysł do czego wykorzystać pieczone mięso z kurczaka?
Uwielbiam pieczonego kurczaka i chciałabym mieć taki problem jak Ty... :D
Można obrac z kostek, pokroić, dodać warzywka np mieszankę meksykńska i zrobić potrawkę do ryżu lub makaronu. Obrać, wrzucić do naczynia żaroodpornego, dodać podsmażonych pieczarek i sporo cebulki, tez podsmażonej, zalac sosem np śmietanowym, albo pomidorowym, posypać żółtym serem i zapiec. Albo do tego dołożyć jeszcze ziemniaków pokrojonych w talarki i gotowa zapiekanka na obiad czy kolację. Zmielić, dodać kapusty kiszonej, cebulki i zrobić krokiety. Pokroić w kostkę i wykorzystać jako farsz do naleśników bądź tortilli z sałatką z pekinki, papryki, cebuli i pomidorów. Do tego sos keczup+majonez. Do sałatek zamiast usmażonej piersi z kurczaka. Zmielić z przesmażoną cebulą, dodać posiekany ogórek kiszony, jajko na twardo, majonez i zrobić pastę do chlebka. Ostatecznie jeszcze można wrzucić do bigosu, albo fasolki po bretońsku - to potrawy które "przyjmą" wszystko i taki dodatek na pewno ich nie zepsuje a tylko wzbogaci ich smak :))
Tyle na szybko przyszło mi na myśl o całej górze pieczonego mięska do wykorzystania :D
Pyszny jest pasztet z pieczonych kurczaków.
Można oddzielić mięsko oddzielić mięsko od kości, począstkować na mniejsze kawałki i zrobić z tym sos śmietanowo-grzybowy czy pieczarkowy
Obrać , zmielić, dodać podsmażonej cebulki i wykorzystać jako nadzienie do pyz lub pierogów, które można zjeść na bieżąco lub zamrozić na inne obiadki.
Jak u nas zostanie cos z kurczaka to miele wszystko, doprawiam jak mieso mielone i robie klopsiki. Czasem wykorzystuje jako farsz do pierogow.
Robie tez salatke z tego przepisu tyle, ze zamiast piersi wykorzystywalam to, co zostalo (palki, skrzydelka). http://wielkiezarcie.com/recipe24753.html