Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Bardzo proszę o pomoc

• Autor: skrzydełko_czy_nóżka Data: 2011-09-22 18:35:46

Kochani mamy taki problem, pewna osoba została zatrudniona w sierpniu 2009 r jako pracownik interwencyjny, przyznano jej wypłatę stawka podst. 1200,00 zł brutto, osoba ta miała przepracowane 10 lat, uznano że za te lata nie należy sie jej dodatek za staz pracy ponieważ zatrudniona jest jako pracownik interwencyjny, umowa była na czas określony do 30.11.2009 r., następnie osoba ta podpisała kolejną umowę z tym samym  pracodawcą również na czas określony do 30.01.2010 r.w lutym 2010 r. ta sama osoba podpisuje z tym samym pracodawcą trzecią umowę na czas określony do końca sierpnia 2010 r. Przy żadnej z tych umów nie ma doliczonego stażu pracy, ostatniego sierpnia została poinformowana, iż zostanie zatrudniona na stałe ale musi podpisać porozumienie dotyczące rozwiązania umowy zawartej w lutym z dniem 28.08 2010r bo prawdopodobnie trzecia zawarta umowa na czas określony z tym samym pracodawcą przechodzi w umowę na czas nieokreślony, pracownik podpisuje porozumienie i  czwartą umowę na czas nieokreślony, jednak ma dodany dodatek za staż pracy tylko jest to zrobione w ten sposób. wypłata jaką ma dostać pracownik to 1200,00 zł, :10% za staż pracy to 200 zł, więc pracodawca zrobił taki myk: stawka podstawowa 1000 zł + dodatek za staż 200 zł? Stąd mam kilka pytań : czy faktycznie osoba zatrudniona jako pracownik interwencyjny nie ma prawa do dodatku za staż pracy? Jeśli jednak ma to czy pracodawca ma obowiązek wypłacić jakieś wyrównanie, jeśli tak to za jaki okres?, Czy faktycznie trzecia podpisana umowa na czas nieokreślony przechodzi w umowę na czas określony? i ostatnie pytanie czy można robić takie myki ze stażem pracy jak zrobił pracodawca, że wliczył staż pracy do najniższej krajowej? Praca została podjęta w jednostce budżetowj podlegającej pod starostwo powiatowe. Bardzo proszę o pomoc bo sprawa jest na ostrzu noża a ja zgłupiałam tak że nie wiem jak to powinno wyglądać prawidłowo. Dodam że ta osoba nadal pracuje w tym samym miejscu i nadal ma taką samą pensję (praca na cały etat).

• Autor: smakosia Data: 2011-09-22 20:38:58

Mój komentarz nie jest odpowiedzią 100% więc liczę, że ktoś się jeszcze wypowie :-)

Moim zdaniem pracownika interwencyjnego obowiązują te same przepisy Kodeksu Pracy co każdego pracownika.  Gdy pracodawca zawrze z pracownikiem trzecią umowę na czas określony (wcześniej były zawarte dwie umowy na czas określony), to staje się ona zgodnie z prawem umową na czas nieokreślony. Za wyjątkiem umów na zastępstwo pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy i zawartych dorywczo lub sezonowo oraz do zadań realizowanych cyklicznie (tak mówią przepisy).

Co do wysługi lat. Pracownik interwencyjny, jak kazdy inny pracownik (z tego, co mi wiadomo) jeśli przedłożył pracodawcy dokumenty świadczące o przepracowanych latach (świadectwa pracy) ma prawo do wysługi lat. Pierwsze pięć procent "stażowego" otrzymuje po przepracowaniu 5 lat. Potem w kazdym roku dochodzi kolejny procent. Jeśli się nie mylę, to dodatek wylicza się od podstawy wynagrodzenia, która została podana w umowie o pracę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu