Witam. Bardzo duzo Was czytam i z przepisów korzystam, ale teraz mam problem. Chciałabym zrobić na urodziny córki tort jeżyk. Czy ktoś robił i może mi podpowiedziec jak uzyskać kształt jeża? Wiem że niektórzy korzystają z keksówki z zaokrąglonym dnem, ale niebardzo wiem jak ona pomaga. Jeśli ktos robił to może podpowie mi jak. Tort musi byc spory bo osób będzie około 17. Z góry dziękuję za pomoc.
pomysły z dekorowaniem na pewno się przydadza chociaż z tym raczej nie mam problemów, ale dziękuje. Zastanawia mnie pomysł jednej z Was: mozna upiec biszkopt w żaroodpornym naczyniu do zapiekania? Nigdy nie próbowałam a mam takie owalne że chyba byloby idealne. Czekam na kolejne pomysły i dziekuje za to co juz jest
Tak na prawdę wcale nie trudno zrobić jeżyka. Możesz upiec biszkopt w okrągłej tortownicy albo w kwadratowej. Nie piekłabym w brytwannie bo będziesz mieć za mało ścinków na uformowanie grzbietu.
Wytnij sobie trzy szablony z tekturki. Od największego do najmniejszego. Każdy o ok 1 cm mniejszy.Tak wytnij biszopty. Później trzeba to poskładać przekładając kremem. Ze ścinków uformować grzbiet. Obsmarować kremem. Jeżeli chciałbyś zrobić takie jak moje musisz jeszcze uformować ze ścinków pyszczek, policzki.Mordkę pokryćmasą cukrową, ale uwaga jeżeli będziesz przekładać kremem na bazie bitej śmietanki musisz użyć masy marcepanowej ( gotowa biała masa marcepanowa zabarwiona barwnikami w żelu) Dlaczego tak? Bita śmietana rozpuszcza masę cukrową, natomiast masa marcepanowa nie.
Dla mnie najlepszy jest budyniowy krem czekoladowy i masa cukrowa. Dalej zobacz na fotkach. Perwszy jeżyk to mój pierwszy.
Ja coś takiego robiłam 15 lat temu, a biszkopt upiekłam w metalowej misce,nie wiem czy takowe mozna teraz kupic upiekło sie dobrze aczkolwiek ozdobienie nie bardzo mi wyszlo.
Witam. Bardzo duzo Was czytam i z przepisów korzystam, ale teraz mam problem. Chciałabym zrobić na urodziny córki tort jeżyk. Czy ktoś robił i może mi podpowiedziec jak uzyskać kształt jeża? Wiem że niektórzy korzystają z keksówki z zaokrąglonym dnem, ale niebardzo wiem jak ona pomaga. Jeśli ktos robił to może podpowie mi jak. Tort musi byc spory bo osób będzie około 17. Z góry dziękuję za pomoc.
http://wielkiezarcie.com/recipe23396.html
Kiedyś widziałam u jednej z kucharek która piekła ciasta na imprezy, że korzystała z puszki po szynce HAM. Póżniej tylko zaokrąglała boki;)
dawno temu moja babcie piekła biszkopt w brytfance do mięsa, potem tylko nadawała odpowiedni ksztalt, myślę że żaroodporna owalna forma też się nada:)
Nie do końca to, o co pytasz ale może dekoracja Ci sięprzyda http://www.google.pl/search?hl=pl&safe=active&q=tort+je%C5%BC&gs_sm=e&gs_upl=1093l3437l0l4557l8l8l0l0l0l0l211l1279l1.4.3l8l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&biw=1600&bih=785&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi
pomysły z dekorowaniem na pewno się przydadza chociaż z tym raczej nie mam problemów, ale dziękuje. Zastanawia mnie pomysł jednej z Was: mozna upiec biszkopt w żaroodpornym naczyniu do zapiekania? Nigdy nie próbowałam a mam takie owalne że chyba byloby idealne. Czekam na kolejne pomysły i dziekuje za to co juz jest
Jak masz czas przed urodzinami to zrób próbę i upiecz biszkopt na szybko w tym naczyniu i będziesz wiedzieć.
Znalazłam coś takiego, może się przyda:
http://regina16112.blogspot.com/2009/08/elvira-28.html
Witam.
Tak na prawdę wcale nie trudno zrobić jeżyka. Możesz upiec biszkopt w okrągłej tortownicy albo w kwadratowej. Nie piekłabym w brytwannie bo będziesz mieć za mało ścinków na uformowanie grzbietu.
Wytnij sobie trzy szablony z tekturki. Od największego do najmniejszego. Każdy o ok 1 cm mniejszy.Tak wytnij biszopty. Później trzeba to poskładać przekładając kremem. Ze ścinków uformować grzbiet. Obsmarować kremem. Jeżeli chciałbyś zrobić takie jak moje musisz jeszcze uformować ze ścinków pyszczek, policzki.Mordkę pokryćmasą cukrową, ale uwaga jeżeli będziesz przekładać kremem na bazie bitej śmietanki musisz użyć masy marcepanowej ( gotowa biała masa marcepanowa zabarwiona barwnikami w żelu) Dlaczego tak? Bita śmietana rozpuszcza masę cukrową, natomiast masa marcepanowa nie.
Dla mnie najlepszy jest budyniowy krem czekoladowy i masa cukrowa. Dalej zobacz na fotkach. Perwszy jeżyk to mój pierwszy.
Ja coś takiego robiłam 15 lat temu, a biszkopt upiekłam w metalowej misce,nie wiem czy takowe mozna teraz kupic upiekło sie dobrze aczkolwiek ozdobienie nie bardzo
mi wyszlo.
Ostatnio w sklepie (u nas nazwywa się to) 1001 drobiazgów widziałam tortownicę za 17 zł owalną z odpinanymi bokami.