Forum

Zdrowie i uroda

Badania lekarskie w czasie pracy

• Autor: słodki buraczek Data: 2011-09-23 21:53:11

Witajcie!

Proszę o radę / informację, czy badania zlecone przez lekarza (np. badanie tarczycy, morfologię), które nie są badaniami okresowymi można wykonywać w czasie pracy? Coś mi się o uszy obiło, że tak, ale nie mogę znaleźć żadnej podstawy. Dodam, że nie chodzi o badania kobiety w ciąży

• Autor: basiulka Data: 2011-09-23 22:07:39

Od chwili, kiedy pracodawca zostanie poinformowany o ciąży pracownicy pracodawca ma obowiązek udzielać ciężarnej zwolnień od pracy na wyznaczone przez lekarza badania lekarskie przeprowadzane w związku z ciążą, w przypadku, gdy badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy. (185 § 2 k.p.)Tak, jeśli badania lekarskie przeprowadzane w związku z ciążą są zalecone przez lekarza i nie mogą być przeprowadzone poza godzinami czasu pracy. Za czas nieobecności w pracy z powodu takich badać lekarskich pracownica zachowuje prawo do wynagrodzenia (art. 185 § 2 k.p.).

• Autor: basiulka Data: 2011-09-23 22:08:27

wejdz sobie na strone kodeksu pracy

i poszukaj

uprawnienia zwiazane z rodzicielstwem

pozdrawiam

• Autor: słodki buraczek Data: 2011-09-25 09:36:43

Ale ja nie jestem w ciąży!

• Autor: agulinia Data: 2011-09-23 22:15:00

Przyznam, że o czymś takim nie słyszałam. Wiem, że ma się dzień wolny jak odda się krew. O zwolnieniu w przypadku badań to słyszałam tylko dla cięzarnych oraz badania okresowe. Myślę, że będziesz musiała to odrobić.

• Autor: momik Data: 2011-09-24 20:24:35

Niestety, takie badania niezwiązane z medycyną pracy, ciążą, krwiodastwem, badaniami dawców narządów etc niestety nie można wykonywać w ramach czasu pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia

W tej sytuacji masz kilka  wyjść:

- odpracować ten czas

- wyrazić zgodę na potrącenie za czas nieobecności w przypadku kiedy tej godziny, dwóch nie możesz odrobić

- wziąść urlop

- wziąść chorobowe

- odebrać powstałe wcześniej nadgodziny i przeznaczyć je na badania

• Autor: słodki buraczek Data: 2011-09-25 09:36:59

Dziękuję, o coś takiego mi chodziło.

• Autor: momik Data: 2011-09-25 19:34:56

Polecam się na przysłośc :)

• Autor: Monia1805 Data: 2011-09-24 20:34:33

Niestety nie można ich wykonywać w czasie pracy

• Autor: rak Data: 2011-09-26 11:40:54

Można wykonac takie badania w godzinach pracy, jeżeli nie ma mozliwości wykonania ich po pracy. Jednakże są to godziny do odpracowania. Szczegóły juz trzeba ze swoim pracodawcą ustalic. Tak mówi kodeks pracy.

• Autor: anqe Data: 2011-09-27 23:49:04

przepraszam Cie jestem naprawdę wyrozumialym pracodawcą ale pogonilabym takiego pracownika, który chcialby iść do lekarza i wymagać żebym mu jeszcze za to zaplaciła

• Autor: słodki buraczek Data: 2011-09-29 19:40:53

Ależ nie masz za co mnie przepraszać, wcale się nie gniewam

Ale ja "nie chciałabym", tylko muszę zrobić pewne specjalistyczne badania na skierowanie lekarza (czyli nie dla przyjemności, nie moje "widzimisię"). Godziny mojej pracy pokrywają się z godzinami, w których pracuje laboratorium stąd padło moje pytanie.

• Autor: anqe Data: 2011-09-29 21:11:41

i właśnie dlatego masz do dyspozycji zwolnienie lekarskie, urlop, dzień wolny na żądanie lub zamiana nadgodzin na czas wolny w godzinach pracy za zgodą pracodawcy jest to chyba wystarczająco dużo mozliwości aby wykonać badania w godzinach pracy

• Autor: słodki buraczek Data: 2011-09-29 21:14:56

i dokładnie o takie "podpowiedzi" mi chodziło. Nie napisałam nigdzie, że chcę zrobić te badania w czasie pracy, tylko zapytałam, czy jest taka możliwość.

Przejdź do pełnej wersji serwisu