Forum

Kuchenne porady

Ciasto po upieczeniu

  • Autor: as Data: 2011-09-28 09:43:49

    Jaki rodzaj ciast i kiedy wyjmujecie z piekarnika? Za raz po upieczeniu, czy po wystygnięciu? Czy ma to jakiś wpływ na opadanie ciasta?

  • Autor: Jenota Data: 2011-09-28 09:49:10

    Przyłączę się do pytania - ciekawa jestem, co powiedzą WŻ-owi specjaliści?

    Ciasta ucierane, murzynka itp. wyjmuję po kilku minutach "dochodzenia" w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach - wyjęte za szybko "siadają". A drożdżowe od razu - kiedyś przetrzymałam i nie było takie dobre, jakby przesuszone.

  • Autor: skopolendra Data: 2011-09-28 10:01:13

    ciasta drozdzowe wyjmuje od razu, chleb buleczki tak samo.Biszkopt i delikatne ciasta trzymam w piekarniku 5-10 minut przy uchylonych drzwiczkach po tym wyjmuje (biszkopt po 5 minutach).Ciasto kruche wyjmuje natychmiast, sernik zostawiam w piekarniku do calkowitego wystygniecia z tym, ze wylaczam piekarnik gdy sernik nie jest jeszcze dopieczony

  • Autor: megi65 Data: 2011-09-28 10:44:27

    Tylko sernik zostawiam w piekarniku z termoobiegiem do wystygnięcia ..

    wszystko inne po upieczeniu od razu wędruje na krateczkę do wystygniecia ... 

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-09-28 10:52:37

    Każde ciasto wyjmuję od razu z piekarnika.

  • Autor: megi65 Data: 2011-09-28 11:27:23

    Krysiu ... ! Oczywista twoje serniczki od razu na powierzchnie kuchenną wedrują , tu nie ma dysputy ..

    Ale te bardzo puchowe , wielojajeczne muszą spoko wystudzić się , szybka zmiana temperatury moze je pacnąć ... heheheh

  • Autor: as Data: 2011-09-28 12:01:07

    Moja mama zawsze biszkopt zostawiała do całkowitego wystudzenia w piekarniku.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-09-28 12:47:00

    a ja biszkopt też od razu wyciągam z piekarnika i robię z nim co tylko mi się podoba a jeszcze nigdy nie zdażyło się aby opadł. Wiele razy taki prosto z pieca kroję (nitką) mając na dłoniach rękawice, żeby się nie poparzyć

  • Autor: as Data: 2011-09-28 12:04:15

    Jak piekę szarlotke z pianą i kruszonka to nie wiem kiedy wyciągnąć. Od razu, po wystygnięciu czy po 10 min w otwartym piekarniku. Po upieczeniu jest wysoka, a po wyjęciu opada.

  • Autor: casalinga Data: 2011-09-28 16:24:39

    Ja wyjmuję wszystko zaraz po upieczeniu.Do piany z 5 białek daje 1szklanke cukru,po ubiciu kisiel lub2lyzki mąki ziemniaczanej,troche soku z cytryny lub octu,z tymi dodatkami na pewno nie opadnie.

  • Autor: as Data: 2011-09-28 21:50:52

    W moim przepisie nie ma soku z cytryny czy octu. Może to pomoże. Orientujesz się jaka ilość na 4 białka, niepełna szklanka cukru i kisiel lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej?

  • Autor: hope30 Data: 2011-09-28 18:29:39

    serniki pozostawiam na 5 minut w wyłączonym piekarniku, biszkoptami walę o podłogę zaraz po wyjęciu z piekarnika(nigdy nie siadają,a piekę dużo i mam zawsze 4-5 krążków z jednego biszkopta),reszta ciast jest od razu wyjmowana po upieczeniu

  • Autor: anqe Data: 2011-09-29 00:26:39

    biszkopty, serniki, murzynki, ciasto marchewkowe itp. czyli wszystko co może opaść wyjmuję z piekarnika odrazu i rzucam o podlogę jak piekę sernik z serków z pianą z bialek zostawiam w piekarniku jakieś 15 minut, pozostałe ciasta wyjmuję również odrazu i zostawiam do wystygniecia

  • Autor: swistakejro Data: 2011-09-29 13:52:21

    Biszkopt się zostawia w piekarniku do ostygnięcia bo inaczej opada, resztę ciast zostawiam w piekarniku bo nie mam zbyt dużo miejsca na blacie, z tym że między dzwiczki wkłądam grubo zwiniętą ścierkę i wtedy jest częściowo tylko otwarty. Chyba ,ze piekę ciasteczka i wtedy trzeba wyjmować i wkłądać kolejne.
    Generalnie tylko biszkopty się powinno zostawiać, resztę można wyjmować.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2011-10-03 09:34:54

    Generalnie tylko biszkopty się powinno
    zostawiać, resztę można wyjmować.

    Nie prawda

    Biszkopt należy od razu wyjąć z piekarnika i upuścić go na podłogę,wtedy nie opadnie.

  • Autor: punca Data: 2011-09-29 15:28:29

    Odkąd odkryłam,rzucanie na podłoge biszkoptu to zawsze to robię i mi nie opada,ale mam problem z sernikami najbardziej lubie te z mlekiem lub śmietaną i zawsze mi opadną nawet jak zostawie w piekarniku na troche,nie opada tylko przy brzegach,tam gdzie jest ciasto,dajecie ciasto pod sernik też na boki blaszki,czy tylko na spód??

  • Autor: anqe Data: 2011-09-29 18:23:55

    ja ciasto pod sernik daję tylko na spód i tez nim rzucam jak biszkoptem opada zdecydowanie mniej niż zwykle a piekę zawsze wg przepisu ser jajka śmietana bez mąki

  • Autor: 555 Data: 2011-09-29 19:40:01

    o co chodzi z tym rzucaniem..?

  • Autor: punca Data: 2011-09-29 21:29:37

    ja jak upicze mi sie biszkopt,to biore blaszkę do ręki przez ścierke oczywiście i rzucam go na podłoge z wysokości ok. 20-30 cm ,na podłodze też mam położony ręcznik lub ścierkę,biszkopt nie opada i inne ciasta tez,tylko z innymi jeszcze nie próbowałam

  • Autor: balbisia19 Data: 2011-09-29 22:55:30

    Nie daje ciasta na boki, tylko jak sie upiecze to nożem okrawam pomiedzy blacha a ciastem i zostawiam w uchylonym piekarniku. Tez opada ale chociaz równo.

  • Autor: punca Data: 2011-10-01 12:01:11

    musze tak spróbować zobaczymy jaki wyjdzie

Przejdź do pełnej wersji serwisu